Αγορά Μηχανής: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζω πριν πάρω την πρώτη μου μοτοσικλέτα

Αγορά Μηχανής: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζω πριν πάρω την πρώτη μου μοτοσικλέτα

Αγορά Μηχανής: Τι πρέπει να γνωρίσεις πριν προχωρήσεις στην αγορά της πρώτης σου μοτοσικλέτας σαν νέος αναβάτης

Στο σημερινό περιβάλλον κίνησης και μεταφορών, η αλήθεια είναι πως η μοτοσικλέτα βγάζει αρκετό νόημα. Είτε για τις καθημερινές μετακινήσεις και υποχρεώσεις, είτε για την ανδρεναλίνη και το συναίσθημα των δύο τροχών στον δρόμο, η μηχανή μπορεί να σου προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα και μια διαφορετική εμπειρία σε σχέση με το αυτοκίνητο.

Μην ξεχνάμε και οτι, υπό προυποθέσεις, μπορείς να οδηγήσεις μηχανάκια μέχρι 125cc με το δίπλωμα αυτοκινήτου. 

Αν, λοιπόν, έχεις διαλέξει να αγοράσεις μηχανή, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου στην έρευνα αγορά που θα κάνεις.

Να καταλάβεις αρχικά τι ζήτας από τη μηχανή και αναζητήσεις τη μηχανή που σου ταιριάζει.

Προφάνως, η σωστή μηχανή για εσένα θα διαφέρει αν θέλεις μια μοτοσικλέτα που θα σε διευκολύνει στις καθημερινές σου μετακίνησεις ή αν ψάχνεις μια μοτοσικλέτα που θα σου επιτρεψει να κινείσαι και στο χώμα.

Παρακάτω σου παρουσιάζουμε έναν αναλυτικό οδηγό, με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι αν σκέφτεσαι να αγοράσεις την πρώτη σου μοτοσικλέτα.

Πάμε να δούμε.

Αγορά Μηχανής – Πρώτος και απαράβατος κανόνας

Φυσικά, η ασφάλεια του οδηγού.

Σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα, στις μηχανές δεν υπάρχει προστατευτικός μεταλλικός κλωβός, αερόσακοι ή ζώνες ασφαλείας. Το έχεις ακούσει παρα πολλές φορές, μερικές φορές μπορεί να είναι υπερβολή, άλλα σε κάθε περίπτωση, στη μηχανή είσαι απροστατευτός.

Επιπλέον, οι μικρότερες διαστάσεις μιας μοτοσυκλέτας δεν τραβούν τόσο την προσοχή στο δρόμο (σε σχέση με ένα αυτοκίνητο ή ένα φορτηγό), ειδικά σε μια εποχή όπου η απόσπαση της προσοχής των οδηγών είναι συχνή. Ακόμη και μικρά ατυχήματα μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες, όταν είσαι πάνω στη μηχανή.

Μέχρι και εμπειροί μοτοσικλετιστές, που προσέχουν πάντα στον δρόμο και γνωρίζουν τα όρια τους και  τα όρια της μηχανής τους, μπορεί να μπλέξουν σε δυσαρέστα σενάρια, είτε επειδη έχει, για παραδείγμα, λάδια ο δρόμος, είτε επειδη σε στάση σε φανάρι ο πίσω οδηγός δεν τον είδε και δεν σταμάτησε εγκαίρως.

Γενικα, η μηχανή είναι ένα επικίνδυνο σπορ, όποτε πάντα στο μυάλο σου πρέπει να έχεις να μείνεις ασφάλης. Πριν αγοράσεις την πρώτη σου μηχανή, κράτα ένα ικανό μέρος του budget σου για κράνος και προστατευτικό εξοπλισμό. Επίσης, σκέψου σοβάρα να πας σε καινούρια μοτοσικλέτα ή μεταχειρισμένη μοτοσικλέτα των τελευταίων ετών.

Οι συγχρόνες μηχανές διαθέτουν εξελιγμένα σύστηματα ασφάλειας (όπως ABS και Traction Control) που διευκολύνουν πολύ την οδήγηση και σε κρατάνε ασφάλη σε σενάρια που μπορεί να φανούν δύσκολα σε άπειρους μοτοσυκλετιστές.

 

Προσδιόρισε το είδος οδήγησης που θέλεις να κάνεις

Πριν αγοράσεις την πρώτη σου μοτοσυκλέτα, σκέψου τι είδους οδήγηση θέλεις να κάνεις.

Υπάρχουν δύο βασικά στυλ οδήγησης:

  1. Εντός δρόμου (on-road)
  2. Εκτός δρόμου (off-road)

Οι μοτοσυκλέτες εκτός δρόμου (off-road) έχουν διαφορετικές αναρτήσεις με μεγάλη διαδρομή και, μερικές φορές, ελαστικά με καρφιά για αυξημένη πρόσφυση στο χώμα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν χωμάτινες μοτοσυκλέτες, dual-sport και adventure bikes. Φυσικά, υπάρχουν μηχανάκια που είναι αποκλειστικά για το χώμα και είναι παράνομα στον δρόμο, ωστόσο, προσφέρονται στην αγορά και αρκετά Adventure μοτοσικλέτες, οι οποίες είναι κατά κύριο λόγο για χρήση σε δρόμο, άλλα αποδίδουν πλήρως και στο χώμα.

Οι μοτοσυκλέτες εντός δρόμου (on-road) διαθέτουν ομαλότερα ελαστικά και μικρότερες απαιτήσεις απόστασης από το έδαφος. Οι μοτοσυκλέτες δρόμου μπορεί να κυμαίνονται από άνετα cruisers και σκουτεράκια έως supersport μοντέλα που μοιάζουν με αγωνιστικές μηχανές που θα έβλεπες στην πίστα

Ρώτησε τον εαυτό σου:

  • Θα κάνεις κυριακάτικες βόλτες;
  • Θα τη χρησιμοποιείς καθημερινά για να πηγαίνεις στη δουλειά και να γλυτώνεις χρόνο/καύσιμα/παρκάρισμα;
  • Σκοπεύεις να πας σε πίστες αγώνων, να κάνεις βόλτα στο βουνό ή τίποτα από τα 2;

Η απάντηση θα καθορίσει τον τύπο της μοτοσυκλέτας που πρέπει να αναζητήσεις. Για να δούμε τι κατηγορίες μοτοσικλέτας υπάρχουν.

Τύποι μοτοσυκλετών

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες μοτοσυκλετών, καθεμία με τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:

  • Cruisers: Βαριές μοτοσυκλέτες με χαμηλή σέλα, ιδανικές για μεγάλες βόλτες, ξεχωρίζουν για το στιλ τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Harley-Davidson, άλλα πολλές μάρκες είναι αυτές που κυκλοφορούν μοντέλα τύπου Cruiser.
  • Sportbikes: Ελαφριές και ισχυρές με υψηλή αναλογία ισχύος-βάρους. Εστιάζουν περισσότερο στις επιδόσεις παρά στην άνεση. Ισχυρή ιπποδύναμη και έντονα σπορ στοιχεία αφού μιμούνται τις μοτοσικλέτες που βλέπεις στην πίστα. Για τις μηχανές με την μεγαλή ιππόδυναμη, χρειάζεται εμπειρία, ωστόσο υπάρχουν και μικρότερες μηχανές σπορ προσανατολισμού ως εισαγωγικά μοντέλα στον σπορ μοτοσικλετισμό.
  • Tourers: Μοτοσυκλέτες για μεγάλα ταξίδια, με έμφαση στην άνεση και τη χωρητικότητα αποσκευών.
  • Sport Tourers: Συνδυάζουν την ταχύτητα των sportbikes με την άνεση των tourers.
  • Dual-sport: Συνδυάζουν εξοπλισμό εκτός δρόμου με τα απαραίτητα για το δρόμο (π.χ. φώτα και φλας).
  • Adventure bikes: Εξοπλισμένες τόσο για ταξίδια όσο και για ανώμαλους δρόμους, κατάλληλες για κάθε είδους έδαφος. Ιδανικές για όσους θέλουν μια λειτουργική μηχανή που κάνει ότι κάνει ένα κανονικό όχημα, άλλα σου επιτρέπει να πας και στο χώμα.
  • Standard/Naked: Κλασικές μοτοσυκλέτες που προσφέρουν ευέλικτη χρήση.
  • Scooters/Minis: Μηχανάκια από μικρό άλλα και μεγαλύτερο κυβισμό, ιδανικές για αστικές μετακινήσεις. Συνδυάζουν χαμηλή κατανάλωση, ευελιξία και άνεση. Εύκολα για αρχάριους, αφού τα περισσότερα είναι αυτόματα.

Διαστάσεις μοτοσυκλέτας και τύπος σώματος

Οι μοτοσυκλέτες απαιτούν φυσική συμμετοχή του σώματος για τον έλεγχο τους. Το βάρος μιας μοτοσυκλέτας μπορεί να κυμαίνεται από 100 κιλά έως πάνω από 450 κιλά. Πρέπει να μπορείς να ακουμπάς και τα δύο πόδια στο έδαφος όταν είσαι σταματημένος.

Το ύψος της σέλας είναι σημαντικός παράγοντας. Το ύψος της σέλας συγκρίνεται με το εσωτερικό μήκος του ποδιού σου.

Εργονομία

Η εργονομία της μοτοσυκλέτας καθορίζει τη θέση οδήγησης και την άνεση. Η θέση οδήγησης χωρίζεται σε τρία σημεία επαφής:

  1. Σέλα
  2. Τιμόνι
  3. Μαρσιπιέ

Αυτά τα τρία σημεία πρέπει να σου προσφέρουν άνετη στάση. Αν αναγκάζεσαι να καμπουριάζεις ή να τεντώνεσαι υπερβολικά, τότε πιθανότατα η μοτοσυκλέτα δεν είναι κατάλληλη για το σώμα σου.

Συνοπτικά: Κράτα το στο μυάλο σου, ότι πρέπει να νιώθεις άνετα στην μοτοσικλέτα. Μπορεί, για παράδειγμα, μια μηχανή να είναι μικρή για εσένα αν είσαι ψηλός, ή και το αντίθετο. Έχε στο μυάλο σου και το σωματικό κομμάτι, όταν ψάχνεις την πρώτη σου μηχανή.

Τύπος κινητήρα και απόδοση ισχύος

Όταν ψάχνεις μοτοσικλέτα, μπορείς να διαβάσεις για αρκετούς τύπους κινητήρων. Γενικά, στην αγορά και άνα τα χρόνια, προσφέρεται κάθε λογής πρότασης, όποτε επόμενο είναι να μπερδέυεσαι. Οι βασικοί τύποι κινητήρων είναι:

  • Μονοκύλινδροι: Μικροί, ελαφριοί, κατάλληλοι για αρχάριους.
  • Παράλληλοι δικύλινδροι: Ευέλικτοι, με σταθερή απόδοση ισχύος.
  • Δικύλινδροι τύπου Boxer: Χαμηλό κέντρο βάρους, χρησιμοποιούνται σε adventure bikes.
  • Κινητήρες σειράς (3 ή 4 κύλινδροι): Δίνουν έμφαση στην ιπποδύναμη.
  • Κινητήρες V: Μπορεί να έχουν 2 έως 8 κυλίνδρους, ιδανικοί για μεγάλες αποστάσεις.

Ρουχισμός και προστατευτικός εξοπλισμός

Όπως είπαμε, η ασφάλεια είναι το παν στον μοτοσικλετισμό.  Για να είσαι σίγουρα ασφάλης στον δρόμο, ακόμα και αν συμβεί κάτι απροοπτό, πρέπει να επενδύσεις στον κατάλληλο εξοπλισμό. Ο απαραίτητος εξοπλισμός για ανάβαση σε μοτοσικλέτα περιλαμβάνει:

  • Κράνος (το πιο σημαντικό)
  • Μπουφάν με προστατευτικά
  • Γάντια για προστασία χεριών
  • Παντελόνια με προστατευτικά
  • Μπότες με στήριξη στον αστράγαλο

Τα κράνη με πιστοποιήσεις όπως DOT, ECE ή SNELL προσφέρουν αυξημένη ασφάλεια.

Κρυφά κόστη

Μην ξεχνάς τα κρυφά κόστη πυο έρχονται με την αγορά. Λάβε τα υπόψη σου, όταν υπολογίζεις το τελικό σου budget.

  • Εξοπλισμός προστασίας: Το αναφέραμε ήδη. Αν θες να επενδύσεις σε υψηλής ασφάλειας εξοπλισμό, θα χρειαστείς ένα γεννάιο πόσο.
  • Ασφάλιση: Πρόφανως, όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στον δρόμο πρέπει να ασφαλίζονται και αυτό έρχεται με κάποια κόστη. Κάνε σωστά την έρευνα σου.
  • Συντήρηση: Ανάλογα, την κατάσταση της μηχανής, αν είναι μεταχειρισμένη με πολλά/λίγα χλμ. ή καινούρια, ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης, ανάλογα το μοντέλο, τα χρήματα για την συντήρηση άλλαζουν. Όπως και το αυτοκίνητο όμως, η μηχανή θέλει εργασίες, λάδια κ.ο.κ..

 

 

Δείτε επίσης

Γιατί μυρίζει καμένο πλαστικό το αυτοκίνητο – Επικίνδυνο ή όχι;

Γιατί μυρίζει καμένο πλαστικό το αυτοκίνητο – Επικίνδυνο ή όχι;

F1: Η πρώτη αλλαγή που ζήτησε ο Hamilton από τη Ferrari

F1: Η πρώτη αλλαγή που ζήτησε ο Hamilton από τη Ferrari

F1: Οι καλύτερες στιγμές του Carlos Sainz με τη Ferrari

F1: Οι καλύτερες στιγμές του Carlos Sainz με τη Ferrari

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ποια εταιρεία κοντράρει στα ίσα την Tesla στις πωλήσεις EV;

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ποια εταιρεία κοντράρει στα ίσα την Tesla στις πωλήσεις EV;

Ηλεκτρικά ποδήλατα: Αξίζει να αγοράσω;

Ηλεκτρικά ποδήλατα: Αξίζει να αγοράσω;

Τι κάνω αν βάλω καταλάθος diesel σε αυτοκίνητο με βενζίνη

Τι κάνω αν βάλω καταλάθος diesel σε αυτοκίνητο με βενζίνη