Site icon TheCars.gr

Αυτόνομα ιπτάμενα ταξί στην Κίνα: έρχονται οι πρώτες κούρσες

Αυτόνομα ιπτάμενα ταξί στην Κίνα: έρχονται οι πρώτες κούρσες

Το να διασχίσεις την πόλη με ένα αυτόνομο ιπτάμενο ταξί θυμίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, που φαίνεται απλησίαστο στην πραγματικότητα.

Τώρα όμως τα δεδομένα αλλάζουν, αφού η Κίνα εξέδωσε την πρώτη στον κόσμο πιστοποίηση για ένα αυτόνομο ηλεκτρικό ιπτάμενο ταξί.

Το «πιστοποιητικό έγκρισης τύπου» εγγυάται την ασφάλεια και την αξιοπλοΐα ενός αεροσκάφους και απονεμήθηκε από Κινέζους αξιωματούχους στην κινεζική EHang, η οποία αναπτύσσει σκάφη στον τομέα της εναέριας κινητικότητας.

Η Hang διαθέτει πλέον το πρώτο eVTOL (ηλεκτρικό αεροσκάφος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης) στον κόσμο που λαμβάνει μια τέτοια άδεια. Αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα πιθανό πράσινο φως για την εμπορική λειτουργία τέτοιου είδους οχημάτων στη χώρα.

Λαμβάνοντας την έγκριση τύπου, η εταιρεία δήλωσε ότι αποτελεί σημείο αναφοράς για τις πιστοποιήσεις αξιοπλοΐας των eVTOLS στην Κίνα και πέραν αυτής, καθώς και «ορόσημο για τις εμπορικές πτητικές λειτουργίες της UAM (σ.σ. Αστική Εναέρια Κινητικότητα)».

Το πιστοποιητικό εκδόθηκε για το μη επανδρωμένο σύστημα αεροσκαφών EH216-S της εταιρείας, αφού πέρασε από μια διαδικασία επικύρωσης που περιελάμβανε εκτεταμένες εργαστηριακές, επίγειες και πτητικές δοκιμές σε εγκαταστάσεις σε πολλές τοποθεσίες στην Κίνα.

Μεταξύ άλλων παραμέτρων, δοκιμάστηκαν η δομική ανθεκτικότητα της κατασκευής, η αντοχή σε φωτιά και σύγκρουση και η τοξικότητα των αερίων, ενώ πραγματοποιήθηκαν και οι απαραίτητες προσομοιώσεις λογισμικού.

Η ικανότητα πτήσης του διθέσιου ηλεκτρικού οχήματος βασίζεται σε μια σειρά από μικρούς ρότορες. Η μέγιστη αυτονομία που προσφέρει είναι περίπου 30 χιλιόμετρα και η μέγιστη ονομαστική ταχύτητα 130 χλμ./ώρα.

Η υποβολή αίτησης για πιστοποιητικό έγκρισης τύπου είναι μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία, αλλά μόλις ληφθεί το σχετικό έγγραφο, ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση του αεροσκάφους από το ευρύ κοινό.

«Αυτό το μοντέλο θα υποβληθεί σε εξετάσεις επιχειρησιακής επάρκειας και θα τεθεί επίσημα σε εμπορική λειτουργία μόλις πληροί τις απαιτήσεις», δήλωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας (CAAC).

Στην Ευρώπη, τα ηλεκτρικά ιπτάμενα ταξί ετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι – αλλά οι ιθύνοντες και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν για να δοθεί το πράσινο φως.

Exit mobile version