Αυτοκόλλητα αυτοκινήτου: Τί προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν

Αυτοκόλλητα αυτοκινήτου: Τί προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν

Δεν υπάρχει λόγος να αφήνετε την παράνοια να σας καταβάλλει, αλλά καλό είναι να το έχετε αυτό κατά νου.

Το καταλαβαίνουμε – αγαπάτε τη ζωή σας και είστε περήφανοι για την οικογένειά σας. Εκείνα τα μικρά αυτοκόλλητα με τις φιγούρες της οικογένειας που θέλετε να κολλήσετε στο αυτοκίνητό σας είναι αξιολάτρευτα και είστε πολύ περήφανοι που τα παιδιά σας μπήκαν στον κατάλογο των αριστούχων. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι μπορεί να θέτετε ακούσια τον εαυτό σας και την οικογένειά σας σε κίνδυνο ανακοινώνοντας στον κόσμο τέτοια πράγματα. Αν το καλοσκεφτείτε, αυτά τα αυτοκόλλητα αποκαλύπτουν ένα εκπληκτικό ποσό προσωπικών πληροφοριών, και αυτό δίνει στους εγκληματίες το πάνω χέρι που χρειάζονται για να διαπράξουν ενδεχομένως απάτες, κλοπές και άλλα εγκλήματα.

Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος;

Πριν μπούμε στο ψητό, μια αποποίηση ευθυνών: Μελέτες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα θύματα καταδίωξης πέφτουν θύματα ατόμων που γνωρίζουν προσωπικά, λέει ο Kent Bausman, PhD, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Maryville. «Το στερεότυπο του άγνωστου διώκτη που παραμονεύει στις σκιές [και] ψάχνει για οπτικές ενδείξεις ευαλωτότητας είναι περισσότερο ένας αστικός μύθος», προσθέτει.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λάβετε όλες τις προφυλάξεις ασφαλείας που μπορείτε για να μείνετε μακριά από κινδύνους. «Η ασφάλεια δεν έχει να κάνει με το να είσαι παρανοϊκός – έχει να κάνει με το να είσαι έξυπνος και να έχεις επίγνωση των πληροφοριών που μοιραζόμαστε με τον κόσμο», λέει η Ashley Glinka, πρώην πράκτορας της ομοσπονδιακής αστυνομίας. «Οι εγκληματίες είναι καιροσκόποι, κυνηγούν εύκολους στόχους». Έχοντας αυτό κατά νου, δείτε τι τους δηλώνουν τα αυτοκόλλητα του προφυλακτήρα σας.

Μπορούν να αποκαλύψουν πού περνάτε το χρόνο σας εσείς και η οικογένειά σας

Κάνετε συχνά ταξίδια για σκι το χειμώνα; Ή μήπως δεν χορταίνετε τον ήλιο και προτιμάτε να κάνετε διακοπές σε πιο ζεστά κλίματα; Όπως και να έχει, το να ενημερώνετε τους ξένους ότι μπορεί να λείπετε για παρατεταμένες χρονικές περιόδους είναι προβληματικό – ειδικά αν το αυτοκόλλητο του προφυλακτήρα σας σημειώνει τον προορισμό της επιλογής σας. «Τα αυτοκόλλητα που δείχνουν συχνά σημεία διακοπών θα μπορούσαν να ενημερώσουν τους διαρρήκτες ότι το σπίτι σας μένει αφύλακτο κατά την περίοδο των διακοπών», εξηγεί η δεκανέας Tina McGriff από το αστυνομικό τμήμα του Montgomery. «Αυτό δημιουργεί μια ευκαιρία για υλικές ζημιές και απώλειες». 

Θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα παιδιά σας

Τα εξατομικευμένα αυτοκόλλητα προφυλακτήρα με τα ονόματα των παιδιών σας μπορεί να τραβήξουν την προσοχή των παιδεραστών, καθώς αυτό το προσωπικό στοιχείο μπορεί να τους βοηθήσει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών σας. «Οποιαδήποτε πληροφορία που θα μπορούσε να δημιουργήσει κοινό έδαφος μεταξύ του παιδιού σας και ενός ξένου δημιουργεί μια ευκαιρία για εγκληματική πράξη, αν υπάρχει πρόθεση», λέει ο δεκανέας McGriff στο Reader’s Digest. Αυτό το «κοινό έδαφος» της γνώσης του ονόματος ενός παιδιού μπορεί να διευκολύνει τους επιτήδειους να πλησιάσουν το παιδί σε μια εκδήλωση και να το ξεγελάσουν νομίζοντας ότι γνωρίζουν το ίδιο και τους γονείς του.

Όχι μόνο τα οικογενειακά αυτοκόλλητα μπορούν να δώσουν προσωπικές πληροφορίες όπως τα ονόματα των μελών της οικογένειάς σας, αλλά ορισμένα αυτοκόλλητα στον προφυλακτήρα επιτρέπουν στους ξένους να γνωρίζουν πού πηγαίνουν τα παιδιά σας σχολείο και σε ποια εξωσχολικά προγράμματα συμμετέχουν… πράγμα που, με τη σειρά του, τους επιτρέπει να ξέρουν πού να τα βρουν μετά το σχολείο. «Μερικές φορές οι εγκληματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν [αυτό] προς όφελός τους», δήλωσε ο δεκανέας David Hicks, επίσης από το αστυνομικό τμήμα του Montgomery, στο WSFA 12 News. «Είμαστε περήφανοι για τις οικογένειές μας και αυτό είναι εντάξει, αλλά μερικές φορές, τοποθετούμε αυτοκόλλητα που λένε λίγο παραπάνω γι’ αυτές». Μιας και αναφερθήκαμε στο θέμα, δεν πρέπει επίσης ποτέ να μοιράζεστε αυτά τα 7 πράγματα για τα παιδιά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μπορεί να υποδηλώνουν τι υπάρχει στο αυτοκίνητό σας

Τα αυτοκόλλητα στον προφυλακτήρα μπορούν να πουν πολλά στους ξένους για τον οδηγό και την οικογένειά του – καθώς και για τα υπάρχοντά του και το τι μπορεί να υπάρχει στο αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με την ειδική ομάδα αντιμετώπισης εγκλημάτων κλοπής αυτοκινήτων του αστυνομικού τμήματος του Χιούστον, οι κάτοχοι όπλων είναι ιδιαίτερα πιθανό να διαρρήξουν το αυτοκίνητό τους εάν υπάρχουν αυτοκόλλητα προφυλακτήρα της NRA, μάρκες όπλων ή κυνηγετικά αυτοκόλλητα στο εξωτερικό του, τα οποία θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι υπάρχει όπλο στο αυτοκίνητο, αναφέρει το KHOU 11 News. Ο δεκανέας McGriff προσθέτει ότι τα αυτοκόλλητα με το alma mater του κολεγίου σας ή ακόμη και με το τι σπουδάζετε μπορεί επίσης να διευκολύνουν τους κλέφτες να μαντέψουν τι υπάρχει στο αυτοκίνητό σας. «Αν το αυτοκόλλητό σας με ενημερώνει ότι φοιτάτε/παρακολουθήσατε το κολέγιο για να γίνετε φαρμακοποιός, τα κουτιά στο πίσω κάθισμά σας μπορεί να με κάνουν να πιστέψω ότι περιέχουν συνταγογραφούμενα φάρμακα», λέει. Ακολουθούν μερικά άλλα πράγματα που δεν θα σας πουν οι κλέφτες αυτοκινήτων.

Τα αυτοκόλλητα στάθμευσης λένε στον κόσμο πού εργάζεστε και πού μένετε

Παρόλο που τεχνικά δεν είναι το ίδιο με τα αυτοκόλλητα στον προφυλακτήρα, τα αυτοκόλλητα στάθμευσης μπορούν να θέσουν τα ίδια ζητήματα ασφάλειας που θέτουν και τα άλλα. Σκεφτείτε το: Το πάσο στάθμευσης μπορεί να λέει στους ξένους τα πάντα, από τη διεύθυνση του σπιτιού ή της εργασίας σας μέχρι το πού ακριβώς είναι η θέση στάθμευσής σας στο γκαράζ ή στο πάρκινγκ. «Αποκαλύπτουν πού εργάζεστε, πού πηγαίνει στο λύκειο ο έφηβος οδηγός σας και ενδεχομένως πού θα παρκάρουν και οι δύο κατά την άφιξή σας», σημειώνει ο δεκανέας McGriff. Εάν έχετε τη δυνατότητα να κρατήσετε το πάσο σας αποσπασμένο, ώστε να μπορείτε να το κρύβετε όταν δεν χρησιμοποιείται, ίσως να θέλετε να το κάνετε, προσθέτει. Η επίδειξή του όταν δεν είναι απαραίτητο διευκολύνει τους διώκτες και τους κλέφτες να ανακαλύψουν προσωπικές πληροφορίες για εσάς που διαφορετικά θα μπορούσαν να έχουν παραμείνει απόρρητες.

Οι ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις

Η ασφαλέστερη εναλλακτική λύση για να κολλήσετε αυτοκόλλητα στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου σας είναι να τα βάλετε στο ψυγείο. Ωστόσο, αν θέλετε πραγματικά να κολλήσετε ένα αυτοκόλλητο στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου σας, καλό είναι να το κρατήσετε όσο το δυνατόν πιο γενικό. Με άλλα λόγια, τα αυτοκόλλητα που έχουν αποσπάσματα, ταινίες, τραγούδια, ζώα και άλλα μη αμφιλεγόμενα αυτοκόλλητα είναι μάλλον εντάξει. Ωστόσο, πριν ξεκολλήσετε και κολλήσετε, να ξέρετε το εξής: «Ένα αυτοκόλλητο προφυλακτήρα είναι ένα από τα πράγματα που θα καταστρέψουν την αξία μεταπώλησης του αυτοκινήτου σας.»

Δείτε επίσης

Τεστ: Μπορείς να βρεις τα δύο ίδια αυτοκίνητα σε 15″;

Τεστ: Μπορείς να βρεις τα δύο ίδια αυτοκίνητα σε 15″;

Μπορεί ένα βρώμικο αμάξι να αυξήσει την κατανάλωση καυσίμου;

Μπορεί ένα βρώμικο αμάξι να αυξήσει την κατανάλωση καυσίμου;

Είναι τα μεγάλα αυτοκίνητα πιο ασφαλή από τα μικρά; Ποιο είναι το πιο θανατηφόρο;

Είναι τα μεγάλα αυτοκίνητα πιο ασφαλή από τα μικρά; Ποιο είναι το πιο θανατηφόρο;

Γιατί τα υβριδικά σημειώνουν αύξηση στις πωλήσεις;

Γιατί τα υβριδικά σημειώνουν αύξηση στις πωλήσεις;

YouTuber ανακάλυψε εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα μέσα σε ορυχείο

YouTuber ανακάλυψε εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα μέσα σε ορυχείο

F1 – GP Σιγκαπούρης 2024: Πού και πότε θα το δούμε

F1 – GP Σιγκαπούρης 2024: Πού και πότε θα το δούμε