Οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να προσβλέπουν σε δεκαπλασιασμό των εσόδων τους από τις ψηφιακές υπηρεσίες μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Σε αυτό θα βοηθήσει η εισαγωγή οχημάτων που καθορίζονται από το λογισμικό (Software-Defined Vehicles – SDV), τα οποία ανοίγουν για τις αυτοκινητοβιομηχανίες πολλές προοπτικές ροής εσόδων που αναμένεται να ξεπεράσουν τα κέρδη από τις πωλήσεις οχημάτων.
Μέχρι το 2030, οι ψηφιακές υπηρεσίες θα μπορούσαν να αποφέρουν πρόσθετα έσοδα ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίου ευρώ για την παγκόσμια βιομηχανία, δήλωσε ο σύμβουλος της Accenture, Jürgen Reers.
Μέχρι το 2040, το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί σε 3,25 τρισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 40% των συνολικών εσόδων της αυτοκινητοβιομηχανίας, σύμφωνα με έρευνα της Accenture.
Οι ψηφιακές υπηρεσίες βασίζονται σε δεδομένα συνδεδεμένων οχημάτων που ενσωματώνονται σε ένα οικοσύστημα υποδομών, παρόχων υπηρεσιών ή τεχνολογίας.
Οι συνδεδεμένες υπηρεσίες καλύπτουν την ψυχαγωγία, για παράδειγμα. Οι υπηρεσίες δεδομένων, όπως η προληπτική συντήρηση, μπορούν να επεξεργάζονται δεδομένα του οχήματος. Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες που βασίζονται στο όχημα, συμπεριλαμβανομένης της αυτόνομης οδήγησης, αλληλεπιδρούν με το ίδιο το αυτοκίνητο.
Ακριβή επένδυση
Επί του παρόντος, οι ψηφιακές υπηρεσίες παράγουν μόνο το 3% των εσόδων των αυτοκινητοβιομηχανιών παγκοσμίως, το οποίο δεν καλύπτει τα δισεκατομμύρια που επενδύουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην ανάπτυξη οχημάτων που καθορίζονται από το λογισμικό.
Σε αντάλλαγμα για την επένδυσή τους, οι αυτοκινητοβιομηχανίες ελπίζουν ότι τα οχήματα αυτά θα συμπεριφέρονται περισσότερο σαν smartphones. Με ποιο τρόπο; Κατ’ αρχήν, με το «ταίριασμα» των αυτοκινήτων με τα smartphones, όπως ακριβώς συμβαίνει με τη λειτουργία του ψηφιακού κλειδιού που επιτρέπει στον οδηγό να ανοίγει και να εκκινεί το όχημα. Διαφορετικά, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω των συνδεδεμένων χαρακτηριστικών του ίδιου του αυτοκινήτου, όπως η αυτόματη πληρωμή σε σταθμούς καυσίμων ή φόρτισης.
Στο μέλλον, το λογισμικό θα πρέπει να γίνει πηγή νέων premium υπηρεσιών, όπως η ροή μουσικής ή το valet parking, με δυνητικά υψηλά περιθώρια κέρδους, όπως παρατηρήθηκε στη βιομηχανία των smartphones.
Σύμφωνα με την Accenture, οι νέες υπηρεσίες κινητικότητας, όπως το ride-hailing και η αυτόνομη οδήγηση μέσω over-the-air συνδρομών, υπόσχονται επίσης κέρδη για τις αυτοκινητοβιομηχανίες κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός οχήματος.
Πηγή: AUTOMOTIVE NEWS