Site icon TheCars.gr

Αεροταξί υδρογόνου έκανε ρεκόρ πτήσης

Hydrogen-powered-air-taxi-sets-record

Μία επιχείρηση με έδρα την Καλιφόρνια, έκανε νέο ρεκόρ με το αεροταξί υδρογόνου που ανέπτυξε.

Το αεροταξί S4 eVTOL της Joby Aviation κατάφερε να διανύσει πάνω από 841 χιλιόμετρα (523 μίλια) χωρίς να σταματήσει. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα, όμως η μεγαλύτερη έκπληξη είναι, ότι το μόνο παραπροϊόν που παρήγαγε ήταν νερό.

Hydrogen-powered-air-taxi-sets-record-with-523-mile-flight-emitting-only-water-vapor

Η πτήση, αποδεικνύει επίσης τις δυνατότητες του υδρογόνου ως αποδοτικό και μη ρυπογόνο καύσιμο για αεροσκάφη. Ωστόσο, δεν επρόκειτο για ένα ολοκληρωμένο μοντέλο παραγωγής, αλλά για ένα πρωτότυπο επίδειξης.

Ο συνδυασμός υδρογόνου-ηλεκτρικού κινητήρα αναπτύχθηκε από μια μικρή ομάδα της Joby και της H2FLY. Η ομάδα H2FLY είναι επίσης γνωστή για την κατασκευή του πρώτου αεροσκάφους με υγρό υδρογόνο και ηλεκτρικό κινητήρα.

Πώς λειτουργεί το ιπτάμενο ταξί;

Το μοντέλο, διαθέτει μια δεξαμενή καυσίμου υγρού υδρογόνου και μερικές μπαταρίες για την τροφοδοσία του οχήματος. Η H2FLY ανέπτυξε επίσης ένα σύστημα κυψελών καυσίμου που χρησιμοποιεί υδρογόνο για να παράγει θερμότητα, νερό και ενέργεια.

Hydrogen-powered-air-taxi-sets-record-with-523-mile-flight

Η δεξαμενή καυσίμου υδρογόνου παρήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω μιας ηλεκτροχημικής αντίδρασης με το οξυγόνο του αέρα. Η Joby Aviation έχει επίσης υπογράψει συμφωνία με το κράτος του Ντουμπάι, για να φέρει τα αεροταξί της στη χώρα.

Αυτό το επίτευγμα, καθιστά το ιπτάμενο αεροταξί της Joby, μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά τζετ με καύσιμα.

Δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα τα αεροταξί υδρογόνου να γίνονται πραγματικότητα. Με την αυξανόμενη τάση για πιο καθαρές μορφές αεροπορίας, αυτό το επίτευγμα αποτελεί μια εξαιρετική ένδειξη για το μέλλον.

Hydrogen-powered-air-taxi

«Φανταστείτε να μπορείτε να πετάξετε από το Σαν Φρανσίσκο στο Σαν Ντιέγκο, από τη Βοστώνη στη Βαλτιμόρη ή από το Νάσβιλ στη Νέα Ορλεάνη χωρίς να χρειαστεί να πάτε σε αεροδρόμιο και χωρίς εκπομπές ρύπων», δήλωσε ο JoeBen Bevirt, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Joby.

Η εταιρεία αναμένει επίσης ότι το υγρό υδρογόνο θα μπορεί να τροφοδοτεί τα αεροσκάφη της για διαδρομές που θα ξεπερνούν τα 1.500 χιλιόμετρα.

 

Exit mobile version