Site icon TheCars.gr

7 συμβουλές για ασφαλή οδήγηση τη νύχτα

7 συμβουλές για ασφαλή οδήγηση τη νύχτα

Source: 123rf.com

Παρά τις νέες τεχνολογίες στα φώτα του αυτοκινήτου, πολλοί οδηγοί εξακολουθούν να προτιμούν να ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Καταρχάς, οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν από τη φύση τους, να είναι ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κοιμούνται τη νύχτα.

Αυτό σημαίνει, ότι είναι πιο πιθανό να είναι νυσταγμένοι όταν βρίσκονται πίσω από το τιμόνι, κατά τις νυχτερινές ώρες. Σε συνδυασμό με τη σχετικά κακή νυχτερινή όραση που έχει ο άνθρωπος, οι οδηγοί πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί τη νύχτα.

Έτσι, με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, μπορείτε να κάνετε τη νυχτερινή οδήγηση ασφαλέστερη.

7 συμβουλές όταν οδηγείτε τη νύχτα

  1. Αποφύγετε την οδήγηση ενώ είστε κουρασμένοι
  2. Προσπαθήστε να αποφύγετε τους δρόμους με δύο λωρίδες
  3. Καθαρίστε το παρμπρίζ και τους καθρέφτες
  4. Τροποποιήστε τα εσωτερικά φώτα του αυτοκινήτου
  5. Ρυθμίστε τα φώτα σας
  6. Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα τα «ψηλά» φώτα

1. Αποφύγετε την οδήγηση ενώ είστε κουρασμένοι

Όσο λιγότερο ξεκούραστοι είστε, τόσο λιγότερο προσεκτικοί θα πρέπει είστε κατά την οδήγηση. Εάν αισθάνεστε τα βλέφαρα σας να βαραίνουν και την προσοχή σας να μειώνεται, είναι ώρα να κάνετε κάτι.

Η καφεΐνη, η μουσική ή ο καθαρός αέρας από το παράθυρο, μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της εγρήγορσης. Αλλά εάν τίποτα δεν λειτουργεί, πρέπει να βρείτε ένα ασφαλές μέρος για να σταματήσετε και να ξεκουραστείτε.

Είτε πρόκειται για μερικές ώρες είτε για όλη τη νύχτα, δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο που χρειάζεστε.

2. Προσπαθήστε να αποφύγετε τους δρόμους με δύο λωρίδες

Οδηγείτε σε έναν δρόμο με δύο λωρίδες τη νύχτα, χωρίς άλλο αυτοκίνητο στον ορίζοντα, και σε μια στροφή ξαφνικά «τυφλώνεστε» από τα φώτα ενός άλλου αυτοκινήτου.

Αυτός είναι ο κίνδυνος που προκύπτει όταν οδηγείτε σε δρόμους με δύο λωρίδες τη νύχτα. Σε μία τέτοια περίπτωση, κινηθείτε στο δεξιότερο άκρο του ρεύματος σας.

3. Καθαρίστε το παρμπρίζ και τους καθρέφτες

Η ορατότητα, είναι ένα τεράστιο μέρος της ασφάλειας κατά την οδήγηση τη νύχτα. Όσο καλύτερα βλέπετε, τόσο πιο ασφαλείς θα είστε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλίσετε ότι το παρμπρίζ και οι καθρέφτες είναι καθαροί και διαυγείς.

Ένα βρώμικο παρμπρίζ, διασκορπίζει το φως και επιδεινώνει τα αποτελέσματα της λάμψης.

4. Τροποποιήστε τα εσωτερικά φώτα του αυτοκινήτου

Οι πηγές φωτός μέσα στο αυτοκίνητο, μπορούν να δημιουργήσουν διάσπαση της προσοχής, καθώς τα μάτια σας κινούνται μεταξύ του δρόμου και του ταμπλό.

Για να αντιμετωπίσετε αυτό, κρατήστε τα περιττά εσωτερικά φώτα σβηστά και μειώστε τη φωτεινότητα των οθονών. Θα πρέπει να μπορείτε να βλέπετε σημαντικά στοιχεία του αυτοκινήτου όπως το ταχύμετρο, χωρίς να διατρέχετε τον κίνδυνο απόσπασης της προσοχής από το υπερβολικό φως.

5. Ρυθμίστε τα φώτα σας

Τα φώτα, είναι το βασικότερο πράγμα όταν οδηγείτε τη νύχτα, οπότε βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν σωστά. Το προστατευτικό πλαστικό που τα περιβάλλει, πρέπει να παραμένει καθαρό και οι λάμπες μέσα πρέπει να είναι αρκετά φωτεινές για να κάνουν τη δουλειά τους.

Σημασία έχει επίσης, η γωνία που «κοιτάζουν» τα φώτα. Πολύ χαμηλά και δεν θα μπορείτε να δείτε τι υπάρχει μπροστά, αλλά πολύ ψηλά και μπορεί να κινδυνεύσετε να επηρεάσετε την ορατότητα των αμαξιών που έρχονται από το αντίθετο ρεύμα.

6. Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα τα «ψηλά» φώτα

Τα «ψηλά» φώτα, βελτιώνουν εξαιρετικά την ορατότητα και μπορούν να δημιουργήσουν πολύ ασφαλέστερες συνθήκες οδήγησης, ειδικά σε κακώς φωτισμένες περιοχές.

Αλλά η ισχύς τους, μπορεί εύκολα να τυφλώσει τους οδηγούς που έρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση, οπότε αλλάξτε έγκαιρα σε «χαμηλά» φώτα, όταν διασταυρώνεστε με άλλο όχημα.

7. Μειώστε την ταχύτητα

Η πιο αργή οδήγηση, είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι έχετε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για να αντιδράσετε σε οτιδήποτε απροσδόκητο, είτε πρόκειται για ζώο στο δρόμο είτε για την προσέγγιση μίας πινακίδας όπως το STOP.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την ταχύτητα εάν ο δρόμος είναι βρεγμένος ή έχει πάγο. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών Φορτηγών των ΗΠΑ, συνιστά να μειώσετε την ταχύτητά σας κατά ένα τρίτο κατά τη διάρκεια βροχερού καιρού και κατά το ήμισυ για το χιόνι.

Θα πρέπει επίσης να παρακολουθείτε την ταχύτητά σας όταν πλησιάζετε ένα όχημα, που πηγαίνει πιο αργά από εσάς.

Θα πρέπει να υπάρχει περίπου τρία δευτερόλεπτα διαφορά μεταξύ του δικού σας οχήματος και οποιουδήποτε αυτοκινήτου μπροστά σας.

Αυτός ο κανόνας ισχύει ανά πάσα στιγμή της ημέρας, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικός τη νύχτα.

Exit mobile version