5 συνήθειες που αδειάζουν το ρεζερβουάρ σας

5 συνήθειες που αδειάζουν το ρεζερβουάρ σας

Το αυτοκίνητο, μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρό, ειδικά κάθε φορά που πρέπει να γεμίζετε το ρεζερβουάρ. Δυστυχώς, ενώ δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγετε, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το κόστος και να εξοικονομήσετε μερικά ευρώ μακροπρόθεσμα. Απλά πρέπει να αλλάξετε ορισμένες συνήθειες στο τιμόνι.

Υπάρχουν συγκεκριμένες συνήθειες που μπορεί σας κάνουν να ξοδεύετε περισσότερα σε καύσιμα. Μπορεί να τις κάνετε για χρόνια, χωρίς καν να αντιλαμβάνεστε πόσο σας κοστίζουν. Εάν αλλάξετε μερικές από αυτές, θα παρατηρήσετε μια διαφορά στη συχνότητα που επισκέπτεστε το βενζινάδικο.

  • Επιθετική οδήγηση
  • Ρελαντί
  • Κακός σχεδιασμός διαδρομής
  • Υπερβολικό βάρος στο αυτοκίνητο
  • Ελλιπής συντήρηση

Επιθετική οδήγηση

man driving

Όταν οδηγείτε συνεχώς πάνω από το όριο ταχύτητας, αλλάζετε λωρίδες απότομα, επιταχύνετε πολύ γρήγορα ή φρενάρετε απότομα, οδηγείτε επιθετικά. Αυτή η συμπεριφορά πέρα από επικίνδυνη, είναι και ένας εγγυημένος τρόπος να σπαταλάτε καύσιμα.

Η επιθετική οδήγηση καταναλώνει περισσότερο καύσιμο εξαιτίας της πίεσης που ασκείται στον κινητήρα. Για παράδειγμα, όταν πατάτε απότομα το γκάζι ή υπερβαίνετε το όριο ταχύτητας, ο κινητήρας αναγκάζεται να λειτουργήσει πιο δυνατά, καταναλώνοντας περισσότερο καύσιμο από όσο χρειάζεται.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, η επιθετική οδήγηση μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση καυσίμου κατά περίπου 33%. Επίσης, όταν φρενάρετε απότομα, σπαταλάτε καύσιμα διακόπτοντας την ορμή του αυτοκινήτου, η οποία στη συνέχεια απαιτεί περισσότερη ενέργεια (και περισσότερο καύσιμο) για να ανακτήσει την ταχύτητα.

Με λίγα λόγια, η σταθερή οδήγηση είναι η καλύτερη επιλογή για την οικονομία καυσίμου Έτσι, την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να πατήσετε τέρμα το γκάζι σε ένα πράσινο φανάρι, θυμηθείτε: ένα απαλό άγγιγμα στο γκάζι και ένας ήρεμος τρόπος οδήγησης μπορούν να διατηρήσουν περισσότερη βενζίνη στο ρεζερβουάρ και περισσότερα χρήματα στην τσέπη.

Ρελαντί

traffic

Το ρελαντί είναι κάτι που δεν μπορείτε να αποφύγετε. Συμβαίνει όταν είστε κολλημένοι στην κίνηση ή περιμένετε σε ουρά, ή περιμένετε να πάρετε κάποιον.

Δυστυχώς όμως, όταν αφήνετε συνεχώς τον κινητήρα να λειτουργεί για πολύ ώρα χωρίς να κινείστε, σπαταλάτε καύσιμα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, το ρελαντί, σπαταλά περίπου 3 δισεκατομμύρια γαλόνια καυσίμων κάθε χρόνο, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αφού το υπερβολικό ρελαντί σπαταλάει τόσο πολύ καύσιμο, τι μπορείτε να κάνετε; Η απάντηση απλή: σβήστε τον κινητήρα για όσο διαρκεί η αναμονή. Φυσικά, πολλοί πιστεύουν ότι η επανεκκίνηση του αυτοκινήτου χρησιμοποιεί περισσότερο καύσιμο από το να το αφήσουν αναμμένο, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι φτιαγμένα να αντέχουν τα συχνά ξεκινήματα χωρίς σημαντικό αντίκτυπο στον κινητήρα.

Μάλιστα, οι περισσότερες εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων σήμερα, έχουν ενσωματωμένη την τεχνολογία αυτόματης διακοπής λειτουργίας (stop-start). Ο κινητήρας σβήνει όταν το αυτοκίνητο σταματάει, και ανάβει τη στιγμή που είστε έτοιμοι να κινηθείτε.

Επανεκκινώντας τον κινητήρα αντί να τον αφήνετε αναμμένο, θα μειώσετε επίσης τις εκπομπές ρύπων και θα συμβάλλετε σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, μακροπρόθεσμα, εξοικονομείτε χρήματα σε βενζίνη και παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου.

Κακός σχεδιασμός διαδρομής

route planning

Σχεδιάζοντας προσεκτικά τις διαδρομές σας, μπορείτε να μειώσετε το χρόνο που περνάτε στην κίνηση και άρα την ποσότητα καυσίμου που ξοδεύετε.

Όταν σχεδιάζετε τις διαδρομές σας χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως οι Χάρτες της Google για να αποφύγετε την κίνηση, μπορείτε να μειώσετε το χρόνο που ο κινητήρας είναι σε ρελαντί, εξοικονομώντας κατ’ επέκταση καύσιμο.

Επίσης, προσπαθήστε να συνδυάσετε αρκετά μικρά ταξίδια σε ένα μεγάλο. Και, αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να ταξιδέψετε εκτός ωρών αιχμής, ώστε να διατηρήσετε μια σταθερή και οικονομική διαδρομή.

Υπερβολικό βάρος στο αυτοκίνητο

overloading the car

Γνωρίζετε το όριο βάρους του αυτοκινήτου; Δεν είναι κάτι που σκεφτόμαστε συχνά. Ωστόσο, είναι μια πληροφορία που πρέπει να γνωρίζετε και μπορείτε να τη βρείτε στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου.

Όταν προσθέτετε πολύ βάρος στο αυτοκίνητό, ο κινητήρας πρέπει να καταβάλει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να επιταχύνει και να διατηρήσει την ταχύτητα του αυτοκινήτου. Αυτό σημαίνει ότι ο κινητήρας θα κάψει περισσότερο καύσιμο για να παράγει την ισχύ που χρειάζεται.

Η υπερφόρτωση ασκεί επίσης επιπλέον πίεση σε άλλα μέρη του αυτοκινήτου, όπως η ανάρτηση, τα φρένα και τα ελαστικά. Ειδικά τα ελαστικά, φθείρονται πιο γρήγορα όταν μεταφέρουν συνεχώς υπερβολικό βάρος.

Τα ελαστικά που φθείρονται άνισα μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Τα φθαρμένα ελαστικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν ολίσθηση, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα καυσίμου που καταναλώνει ο κινητήρας.

Διατηρώντας το φορτίο του οχήματός μέσα στα όρια του κατασκευαστή και αποφεύγοντας το περιττό βάρος, μπορείτε να εξοικονομήσετε καύσιμα και να μειώσετε τη φθορά του αυτοκινήτου.

Ελλιπής συντήρηση

Δεν πρέπει να αναβάλλετε την τακτική συντήρηση του αυτοκινήτου. Αποτελεί βασικό στοιχείο για τη διατήρηση του αυτοκινήτου σε καλή κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει εργασίες όπως αλλαγή λαδιών, αντικατάσταση του φίλτρου αέρα και ευθυγράμμιση των ελαστικών.

Όταν αναβάλλετε τη συντήρηση, ο κινητήρας υποφέρει. Πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια και να καταναλώσει περισσότερο καύσιμο. Η τακτική συντήρηση συμβάλλει στην οικονομία καυσίμου, αποτρέπει τα ξαφνικά προβλήματα και επεκτείνει το χρόνο ζωής του αυτοκινήτου.

Οπότε μην αμελείτε το τακτικό σέρβις. Ένα αυτοκίνητο χωρίς προβλήματα, είναι ασφαλές και πιο οικονομικό στην οδήγηση. Επίσης η τακτική φροντίδα, εξοικονομεί χρήματα που θα δίνατε σε επισκευές μακροπρόθεσμα.

Δείτε επίσης

Τεστ: Μπορείς να βρεις ποιο αυτοκίνητο θα γεμίσει πρώτο σε 20″; 

Τεστ: Μπορείς να βρεις ποιο αυτοκίνητο θα γεμίσει πρώτο σε 20″; 

Λάστιχα αυτοκινήτου: Το τεστ του νομίσματος που δείχνει αν πρέπει να τα αντικαταστήσετε

Λάστιχα αυτοκινήτου: Το τεστ του νομίσματος που δείχνει αν πρέπει να τα αντικαταστήσετε

Πλύσιμο αυτοκινήτου στον ήλιο: 7 Λόγοι γιατί δεν είναι καλή ιδέα;

Πλύσιμο αυτοκινήτου στον ήλιο: 7 Λόγοι γιατί δεν είναι καλή ιδέα;

4 Μύθοι για το ψυκτικό υγρό: Μπορώ να αναμείξω παλιό και νέο ψυκτικό υγρό;

4 Μύθοι για το ψυκτικό υγρό: Μπορώ να αναμείξω παλιό και νέο ψυκτικό υγρό;

F1: Ο εκνευρισμός του Φερστάπεν στο Ιταλικό GP και η σχέση του με τη Redbull

F1: Ο εκνευρισμός του Φερστάπεν στο Ιταλικό GP και η σχέση του με τη Redbull

Μπαταρία αυτοκινήτου: Πώς και πότε να την αποσυνδέσετε

Μπαταρία αυτοκινήτου: Πώς και πότε να την αποσυνδέσετε