Site icon TheCars.gr

5 συμβουλές για καλύτερη απόδοση του κλιματιστικού

A.C.

Το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου σας θα χρειαστεί πολύ δουλειά για να αποτρέψει τις καυτές συνέπειες της καλοκαιρινής ζέστης. Το άνοιγμα των παραθύρων μπορεί να εξοικονομήσει λίγη βενζίνη, αλλά για πραγματική άνεση, θα πρέπει να ανοίξετε τον κλιματισμό και να τον αφήσετε να μειώσει την υγρασία. Ο καθένας μπορεί απλά να επιλέξει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Αλλά υπάρχει μια τεχνική για να αποκτήσετε πραγματικά τον έλεγχο της ψύξης.

Γι’ αυτό, οι μηχανικοί του Κέντρου Δοκιμών Αυτοκινήτου CR έχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ψύξετε το αυτοκίνητό σας πιο γρήγορα, ενώ παράλληλα θα καίτε λιγότερα καύσιμα.

1. Μην βαζετε σε λειτουργία το σύστημα ψύξης όταν δεν οδηγείτε

Ο κλιματισμός του αυτοκινήτου σας λειτουργεί πολύ καλύτερα όταν οδηγείτε, επειδή όσο πιο γρήγορα γυρίζει ο κινητήρας, τόσο πιο γρήγορα λειτουργεί ο συμπιεστής του κλιματιστικού, ο οποίος αφήνει το σύστημα να ψύχει πιο αποτελεσματικά.
Μην σπαταλάτε χρόνο και βενζίνη αφήνοντας το αυτοκίνητό σας να δουλεύει πριν φύγετε.

Όταν ξεκινάτε να οδηγείτε, ενεργοποιήστε το κλιματιστικό και ανοίξτε όλα τα παράθυρα για 10 έως 20 δευτερόλεπτα. Ακόμη και τις πιο ζεστές ημέρες, ο αέρας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου θα είναι πολύ πιο ζεστός από τον εξωτερικό αέρα.

Μπορεί να νομίζετε ότι σπαταλάτε την ψύξη από το κλιματιστικό. Αλλά θα χρειαστεί τόσος χρόνος για να αρχίσει το κλιματιστικό να ψύχει, οπότε στην πραγματικότητα θα το βοηθήσετε να ψύξει το εσωτερικό.

2. Βάλτε χαμηλή θερμοκρασία

Η ρύθμιση στη χαμηλότερη θερμοκρασία και η προσαρμογή του ανεμιστήρα κάνει τον κλιματισμό του αυτοκινήτου πιο αποδοτικό, στεγνώνει λιγότερο τον αέρα και μπορεί να εξοικονομήσει καύσιμα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σε ένα τυπικό σύστημα κλιματισμού, ο αέρας ψύχεται στους 38 βαθμούς. Εάν ρυθμίσετε τη θερμοκρασία υψηλότερα, στην πραγματικότητα αναγκάζετε το σύστημα να θερμάνει εκ νέου τον ψυχρό αέρα, κάτι που απαιτεί περισσότερη προσπάθεια και περισσότερα καύσιμα.

3. Μην ανακυκλώνετε

Εάν έχετε επιβάτες στο πίσω κάθισμα, σκεφτείτε να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία ανακυκλοφορίας. Αυτό παίρνει αέρα από το μπροστινό μέρος της καμπίνας και τον τραβάει πίσω μέσω του συστήματος, οπότε, παρόλο που όλοι μπροστά παραμένουν δροσεροί, ο αέρας στο πίσω μέρος μπορεί να γίνει αποπνικτικός και ζεστός.

4. Απενεργοποιήστε το Stop/Start

Εάν έχετε ένα νέου τύπου αυτοκίνητο που διαθέτει σύστημα αυτόματης εκκίνησης/διακοπής, σκεφτείτε να το απενεργοποιήσετε. Αυτή η λειτουργία εξοικονομεί καύσιμα, αλλά για πολλά αυτοκίνητα μπορεί να εμποδίσει τον συμπιεστή του κλιματισμού του αυτοκινήτου να λειτουργεί όταν κλείνει ο κινητήρας. Σε πολύ ζεστό καιρό, μπορεί να αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε την έλλειψη δροσερού αέρα πολύ γρήγορα, ειδικά αν έχετε κολλήσει σε ένα μακρύ φανάρι ή σε κίνηση με στάση και κίνηση που μόλις και μετά βίας κινείται.

5. Βεβαιωθείτε ότι το φίλτρο σας είναι καθαρό

Την επόμενη φορά που θα έχετε την ευκαιρία, ελέγξτε το φίλτρο αέρα καμπίνας σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρό. Ένα βρώμικο φίλτρο εμποδίζει τη βέλτιστη ροή του αέρα. Στα νεότερα αυτοκίνητα, αυτά τα φίλτρα είναι σχετικά εύκολο να ελεγχθούν- αν δείτε πολλή βρωμιά συσσωρευμένη σε αυτό, ήρθε η ώρα να το αλλάξετε. Μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα αν μπορείτε να αντικαταστήσετε το φίλτρο μόνοι σας. Σε πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα, το φίλτρο είναι προσβάσιμο πίσω από το ντουλαπάκι του αυτοκινήτου.

Αυτόματος έλεγχος θερμοκρασίας

Εάν έχετε αυτόματο κλιματισμό, η μείωση της θερμοκρασίας δεν κάνει το αυτοκίνητο να κρυώσει γρηγορότερα. Τα περισσότερα συστήματα κάνουν όλες τις ρυθμίσεις του ανεμιστήρα και της θερμοκρασίας αυτόματα, οπότε μπορείτε απλά να το ρυθμίσετε και να το ξεχάσετε.

Ηλεκτρικά οχήματα

Είναι εύλογο να αναρωτηθείτε αν τα ηλεκτρικά οχήματα βλέπουν ποινή εμβέλειας από τη χρήση κλιματισμού ή/και αεριζόμενων καθισμάτων το καλοκαίρι. Το Consumer Reports διεξήγαγε μια δοκιμή τεσσάρων εποχών σε διάφορα ηλεκτρικά οχήματα διερευνώντας τον αντίκτυπο των εξωτερικών θερμοκρασιών.Διαπιστώσαμε ότι μεταξύ των τεσσάρων εποχών, κατά την οδήγηση σε μια ηλιόλουστη, υγρή ημέρα παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αυτονομία παρά τη χρήση του κλιματιστικού. Μείνετε λοιπόν δροσεροί και άνετοι, χωρίς να ανησυχείτε.

Exit mobile version