5 σημάδια υπερθέρμανσης του αυτοκινήτου σας

5 σημάδια υπερθέρμανσης του αυτοκινήτου σας

Τα αυτοκίνητα αποτελούν σημαντική επένδυση και είναι σημαντικό να κάνετε ό,τι μπορείτε για να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας σε καλή κατάσταση. Ο εντοπισμός του πότε κάτι δεν πάει καλά με το αυτοκίνητό σας αποτελεί σημαντικό μέρος της συντήρησής του.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αυτοκίνητα είναι η υπερθέρμανση. Η υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον κινητήρα σας, γι’ αυτό θα πρέπει να την αποφεύγετε με κάθε κόστος.

Σημάδια υπερθέρμανσης του αυτοκινήτου σας

Ένα καυτό αυτοκίνητο δεν αποτελεί μόνο αιτία ανησυχίας επειδή είναι άβολο να οδηγείτε μέσα σε αυτό, αλλά μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο.

Ακολουθούν μερικές από τις ενδείξεις «ζέστης» που πρέπει να προσέχετε:

1. Καυτή κουκούλα:

Όταν ο κινητήρας τίθεται σε λειτουργία, μπορείτε να περιμένετε ότι το καπό θα παράγει θερμότητα και θα αισθάνεστε ζεστό. Ωστόσο, εάν το καπό του αυτοκινήτου σας είναι υπερβολικά ζεστό, κάτι μπορεί να μην πάει καλά. Αν δεν μπορείτε να κρατήσετε το χέρι σας στο καπό για περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα, είναι πολύ ζεστό και πρέπει να το ελέγξετε.

2. Καπνός ή ατμός:

Η θέα ενός φουσκωμένου σύννεφου ατμού που βγαίνει κάτω από το καπό σας είναι ένδειξη ότι ο κινητήρας σας έχει υπερθερμανθεί. Μόλις το εντοπίσετε, σταματήστε και σβήστε τον κινητήρα. Όταν το ψυκτικό υγρό φτάσει στο σημείο βρασμού του, μετατρέπεται σε ατμό και δημιουργεί πίεση στο σύστημα ψύξης.

3. Θόρυβοι από χτύπημα:

Το σύστημα ψύξης του αυτοκινήτου σας διαθέτει έναν αισθητήρα θερμοκρασίας που παρακολουθεί τον θερμοστάτη και ρυθμίζει τη βαλβίδα που επιτρέπει τη διοχέτευση του ψυκτικού υγρού από το ψυγείο. Εξασφαλίζει ότι ο κινητήρας του αυτοκινήτου σας αποδίδει βέλτιστα.

Εάν αυτή η βαλβίδα είναι μπλοκαρισμένη, το παγιδευμένο ψυκτικό υγρό στο μπλοκ του κινητήρα θα υπερθερμανθεί. Όταν το ψυκτικό υγρό έρθει σε επαφή με το θερμαινόμενο ψυκτικό υγρό, θα ακούσετε έναν δυνατό θόρυβο κρότου που προέρχεται κοντά από το χώρο του κινητήρα.

4. Μυρίζει καυτό:

Όταν ο κινητήρας υπερθερμαίνεται σε σημείο που μπορεί να αρχίσει να καίει λάδι, απελευθερώνει μια χαρακτηριστική οσμή. Καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται, οι ελαστικές σφραγίδες, οι πλαστικές βαλβίδες και τα κομμάτια ρητίνης που συγκρατούν ολόκληρο τον κινητήρα μπορεί να αρχίσουν να μαλακώνουν, εκπέμποντας αναθυμιάσεις που διαφορετικά θα παραβλέπατε. Η μυρωδιά του καμένου καουτσούκ είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική πτυχή του. Οι περισσότεροι άνθρωποι περιγράφουν αυτή την παράξενη οσμή ως «καυτή» μυρωδιά.

5. Μειωμένη ισχύς του κινητήρα:

Οι υπερθερμασμένοι κινητήρες ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προωθήσουν το αυτοκίνητό σας με το ρυθμό που χρειάζεστε. Εάν εντοπίσετε έλλειψη ισχύος στον κινητήρα σας, δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε περίεργες οσμές ή ήχους που μπορεί να υποδεικνύουν υπερθέρμανση του κινητήρα. Προσέξτε το όργανο μέτρησης της θερμοκρασίας στο ταμπλό και σταματήστε αν αισθανθείτε ότι ο κινητήρας σας καταπονείται.

Τι πρέπει να κάνετε;

Πιθανότατα να πανικοβάλλεστε αν δείτε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια. Αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά μην ανησυχείτε- υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το υπερθερμασμένο αυτοκίνητό σας μέχρι να το πάτε σε μηχανικό.

  • Πρώτον, κλείστε το κλιματιστικό και ανοίξτε τα παράθυρα. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε την καταπόνηση του κινητήρα σας καθώς προσπαθεί να κρυώσει.
  • Στη συνέχεια, ανοίξτε το καλοριφέρ! Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά η θερμότητα βοηθά στην απομάκρυνση της θερμότητας από τον κινητήρα.
  • Τέλος, σταματήστε και σβήστε τον κινητήρα το συντομότερο δυνατό. Μην προσπαθήσετε να το αντέξετε και να οδηγήσετε μέχρι το σπίτι σας ή σε μια κοντινή πόλη – κινδυνεύετε να προκαλέσετε σοβαρή ζημιά στο αυτοκίνητό σας.

Δείτε επίσης

Τεστ: Μπορείς να βρεις τα δύο ίδια αυτοκίνητα σε 15″;

Τεστ: Μπορείς να βρεις τα δύο ίδια αυτοκίνητα σε 15″;

Μπορεί ένα βρώμικο αμάξι να αυξήσει την κατανάλωση καυσίμου;

Μπορεί ένα βρώμικο αμάξι να αυξήσει την κατανάλωση καυσίμου;

Είναι τα μεγάλα αυτοκίνητα πιο ασφαλή από τα μικρά; Ποιο είναι το πιο θανατηφόρο;

Είναι τα μεγάλα αυτοκίνητα πιο ασφαλή από τα μικρά; Ποιο είναι το πιο θανατηφόρο;

Γιατί τα υβριδικά σημειώνουν αύξηση στις πωλήσεις;

Γιατί τα υβριδικά σημειώνουν αύξηση στις πωλήσεις;

YouTuber ανακάλυψε εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα μέσα σε ορυχείο

YouTuber ανακάλυψε εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα μέσα σε ορυχείο

F1 – GP Σιγκαπούρης 2024: Πού και πότε θα το δούμε

F1 – GP Σιγκαπούρης 2024: Πού και πότε θα το δούμε