Site icon TheCars.gr

5 φθηνοί τρόποι για να κρατήσετε δροσερό το αμάξι σας το καλοκαίρι

To Keep Your Car Cool This Summer

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε την αποπνικτική αίσθηση του να μπαίνουμε σε ένα καυτό αυτοκίνητο το καλοκαίρι. Σύμφωνα με δοκιμές που διεξήχθησαν στο Κέντρο Έρευνας Οχημάτων της State Farm, οι καταγεγραμμένες θερμοκρασίες του αέρα μέσα στα αυτοκίνητα μπορούν να ξεπεράσουν τους 62 βαθμούς Κελσίου, με τις θερμοκρασίες των επιφανειών που εκτίθενται απευθείας στον ήλιο να ξεπερνούν τους 89 βαθμούς Κελσίου. Το πόσο άσχημα μπορούν να γίνουν τα πράγματα εξαρτάται από το πού μένετε. Σε ορισμένα μέρη της χώρας, δεν μπορείτε να αγγίξετε το τιμόνι χωρίς να καείτε τα χέρια σας. Μπορεί να πιστεύετε ότι τα σορτς και τα καλοκαιρινά φορέματα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δροσιστείτε, μέχρι να μπείτε στο καυτό σας αυτοκίνητο και να μην μπορείτε να αφήσετε τα πόδια σας να αγγίξουν τα καθίσματα επειδή είναι απλά πολύ ζεστά.

Στις τέτοιες στιγμές, θέλετε να ανάψετε το A/C στο τέρμα και να ξεχάσετε τη ζέστη. Αν έχετε φορτίσει πρόσφατα το A/C του αυτοκινήτου σας, τότε θα είστε καλά. Ωστόσο, θα πρέπει και πάλι να περιμένετε αρκετά λεπτά για να δροσίσει το αυτοκίνητό σας, και μέχρι τότε, θα κάθεστε σε αυτό που μοιάζει με κόλαση. Γι’ αυτόν τον λόγο, πολλοί άνθρωποι αναζητούν τρόπους για να διατηρήσουν το αυτοκίνητό τους δροσερό ενώ βρίσκεται σταθμευμένο κάτω από τον καυτό ήλιο. Άλλωστε, όσο πιο δροσερό είναι το αυτοκίνητό σας όταν μπαίνετε μέσα, τόσο λιγότερο χρόνο χρειάζεται το A/C για να το δροσίσει, πράγμα που σημαίνει πολύ λιγότερο μαρτύριο για εσάς και μια πολύ πιο ευχάριστη οδήγηση.

Βάλτε χρωματιστές μεμβράνες στα παράθυρα

To Keep Your Car Cool This Summer

Εάν ζείτε σε μια περιοχή όπου οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη τους καλοκαιρινούς μήνες, ίσως θελήσετε να σκεφτείτε την τοποθέτηση μεμβρανών στα παράθυρα του αυτοκινήτου σας. Όταν τα παράθυρά σας δεν είναι φιμέ, το ηλιακό φως και οι ακτίνες UV μπαίνουν στο αυτοκίνητό σας χωρίς εμπόδια και οι επιφάνειες μέσα στο αυτοκίνητό σας τις απορροφούν. Εάν τα παράθυρά σας δεν είναι λίγο ανοιχτά, αυτή η θερμότητα συσσωρεύεται και δεν μπορεί να διαφύγει, με αποτέλεσμα τις υψηλές εσωτερικές θερμοκρασίες που βιώνουν τα αυτοκίνητα το καλοκαίρι.

Οι μεμβράνες στα παράθυρα αποτελούν έναν σχετικά οικονομικό τρόπο για να μειώσετε τη θερμοκρασία του αυτοκινήτου σας κατά μερικούς βαθμούς και μπορούν επίσης να επιβραδύνουν το ξεθώριασμα που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο στις εσωτερικές επιφάνειές του. Οι μεμβράνες λειτουργούν μειώνοντας την ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που μπορεί να εισέλθει στο αυτοκίνητό σας, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση πιο δροσερής θερμοκρασίας στο εσωτερικό. Το κόστος τοποθέτησης μεμβρανών στα παράθυρά σας εξαρτάται από το αν θα το κάνετε μόνοι σας ή θα προσλάβετε έναν επαγγελματία, αλλά συνήθως δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε περισσότερα από μερικές εκατοντάδες ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του αυτοκινήτου σας. Πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να ελέγξετε τη νομοθεσία στην περιοχή σας και να λάβετε υπόψη σας ότι οι πολύ σκούρες μεμβράνες απαγορεύονται σχεδόν σε όλες τις περιοχές.

Χρησιμοποιήστε ένα ηλιοπροστατευτικό σκίαστρο

To Keep Your Car Cool This Summer

Η χρήση ενός ηλιοπροστατευτικού σκίαστρου για το παρμπρίζ είναι ένας από τους ευκολότερους και πιο οικονομικούς τρόπους για να διατηρήσετε δροσερό το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας. Μπορείτε να βρείτε τέτοια σκίαστρα καθώς και άλλα αξεσουάρ αυτοκινήτου σε λογικές τιμές και δεν απαιτείται καμία εγκατάσταση. Αυτά λειτουργούν απορροφώντας τις ακτίνες του ήλιου και την υπεριώδη ακτινοβολία, μειώνοντας έτσι τη συσσώρευση θερμότητας μέσα στο αυτοκίνητό σας. Συνήθως διατίθενται σε τρία στυλ: τύπου ακορντεόν, αναδιπλούμενα και τυλιγόμενα. Όταν είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο σκίαστρο, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το τοποθετήσετε στο παρμπρίζ σας με την ανακλαστική πλευρά προς τα έξω και να κατεβάσετε τα γείσα για τον ήλιο του αυτοκινήτου σας για να τα στερεώσετε στη θέση του.

Ένα ηλιοπροστατευτικό σκίαστρο για το παρμπρίζ μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του εσωτερικού του αυτοκινήτου σας κατά 8% έως 25%. Το ταμπλό, τα καθίσματα και άλλες επενδύσεις του αυτοκινήτου σας έχουν λιγότερες πιθανότητες να ξεθωριάσουν ή να σπάσουν όταν χρησιμοποιείτε σκίαστρο γιατί τις προστατεύει από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι μειώνει το πόσο σκληρά πρέπει να λειτουργεί το A/C σας, καθώς δεν θα χρειαστεί να δροσίσει τόσο πολύ το αυτοκίνητό σας.

Χρησιμοποιήστε καλύμματα καθισμάτων

To Keep Your Car Cool This Summer

Αν το αυτοκίνητό σας έχει δερμάτινα καθίσματα, η επένδυση σε καλύμματα καθισμάτων είναι σχεδόν απαραίτητη αν ελπίζετε να περάσετε τους πιο καυτούς μήνες του χρόνου χωρίς ιδιαίτερη δυσφορία. Δεν υπάρχει γυρισμός – όταν το αυτοκίνητό σας είναι καυτό, τα καθίσματα του αυτοκινήτου σας θα είναι καυτά. Πιθανότατα έχετε νιώσει ιδρώτα να τρέχει στην πλάτη σας και έχετε αισθανθεί το κάψιμο ενός καυτού καθίσματος αυτοκινήτου στα πόδια σας. Τα καλύμματα καθισμάτων για το αυτοκίνητό σας μπορούν να κάνουν τη ζέστη πιο υποφερτή καλύπτοντας το δέρμα με ένα αναπνεόμενο, δροσερό υλικό.

Αν δεν σας πειράζει να ξοδέψετε μερικά επιπλέον χρήματα, μπορείτε να επενδύσετε σε καλύμματα καθισμάτων ψύξης σχεδιασμένα να απομακρύνουν τη θερμότητα και να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αέρα. Ορισμένα από αυτά τα καλύμματα διαθέτουν ενσωματωμένους ανεμιστήρες, ενώ άλλα χρησιμοποιούν ψυκτικά υλικά για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία των καθισμάτων σας. Τα καλύμματα καθισμάτων με ενσωματωμένους ανεμιστήρες τραβάνε ενέργεια από το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου, συνήθως χρησιμοποιώντας μια πρίζα 12V. Αυτοί οι ανεμιστήρες παρέχουν μια σταθερή ροή αέρα για να δροσίσουν τα καυτά καθίσματα. Άλλα καλύμματα καθισμάτων χρησιμοποιούν αναπνεύσιμο πλέγμα, τζελ ή αφρό μνήμης, μαζί με ψυκτικά τζελ ή άλλη τεχνολογία ψύξης, για να σας κρατούν δροσερούς τις ζεστές μέρες.

Καλύψτε το τιμόνι και το ταμπλό σας

To Keep Your Car Cool This Summer

Άκριβως όπως και τα καθίσματα, έτσι και το τιμόνι σας μπορεί να γίνει δυσάρεστο στην αφή όταν το αυτοκίνητό σας έχει “ψηθεί” στον ήλιο. Ανάλογα με το πού μένετε, το τιμόνι μπορεί να γίνει τόσο καυτό που δεν μπορείτε να το αγγίξετε για περισσότερα από λίγα δευτερόλεπτα χωρίς να διακινδυνεύσετε σοβαρά εγκαύματα, καθιστώντας αδύνατη την οδήγηση μέχρι να κρυώσει το αυτοκίνητό σας. Ενώ οι μεμβράνες στα παράθυρα και μια ανακλαστική οθόνη για το παρμπρίζ θα βοηθήσουν στη μείωση της θερμοκρασίας του αυτοκινήτου σας, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να κρατήσετε δροσερό το τιμόνι σας. Τα καλύμματα τιμονιού μπορούν να κοστίζουν από 10 έως 100 ευρώ, ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα και την μάρκα, με τα καλύμματα από βινύλιο και πολυεστέρα να είναι γενικά τα πιο οικονομικά.

Εάν δεν χρησιμοποιείτε ηλιοπροστατευτικό σκίαστρο για το παρμπρίζ, καλό είναι να σκεφτείτε να προστατέψετε το ταμπλό σας με ένα κάλυμμα. Αυτά τα καλύμματα μειώνουν την ποσότητα θερμότητας που απορροφά το ταμπλό, βοηθώντας έτσι να διατηρηθεί πιο δροσερό το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας και να αποφευχθεί η υπερβολική θέρμανση του ταμπλό, ώστε να μπορείτε να το αγγίζετε άνετα. Όπως και τα σκίαστρα για το παρμπρίζ, έτσι και τα καλύμματα αυτά θα προστατέψουν το ταμπλό σας από τις ακτίνες UV, συμβάλλοντας στην πρόληψη ξεθωριάσματος και παραμορφώσεων με την πάροδο του χρόνου. Είναι οικονομικά και αποτελούν μια καλή μακροπρόθεσμη επένδυση για το αυτοκίνητό σας.

Δωρεάν και εύκολες συμβουλές

To Keep Your Car Cool This Summer

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρήσετε δροσερό το αυτοκίνητό σας αυτό το καλοκαίρι χωρίς να ξοδέψετε ούτε ευρώ, ξεκινώντας με το να το παρκάρετε στη σκιά. Τα δέντρα και τα κτίρια είναι οι πιο εύκολοι τρόποι να βρείτε σκιά και θα βοηθήσουν στο να εμποδίσουν την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, αποτρέποντας το υπερβολικό ζέσταμα του αυτοκινήτου σας. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε μια περιοχή με απόλυτη σκιά, αρκεστείτε με την μερική, και να είστε σίγουροι ότι μπορεί να κάνει αισθητή διαφορά. Το πρόβλημα με αυτήν τη συμβουλή είναι ότι πολλοί οδηγοί θα χρησιμοποιούν την ίδια στρατηγική, οπότε μπορεί να βρεθείτε να ανταγωνίζεστε για τη λίγη διαθέσιμη σκιά σε μεγαλύτερους χώρους στάθμευσης. Εάν υπάρχει διαθέσιμος χώρος στάθμευσης με σκέπαστρο, χρησιμοποιήστε τον αντί να παρκάρετε στον ήλιο.

Το να αφήσετε ελάχιστα ανοιχτά τα παράθυρα του αυτοκινήτου σας είναι ένας άλλος εύκολος τρόπος για να το διατηρήσετε δροσερό σε ζεστό καιρό. Αυτή η μέθοδος δημιουργεί ένα φαινόμενο εξαερισμού, όπου ο ζεστός αέρας διαφεύγει και μπαίνει πιο δροσερός αέρας. Ωστόσο, το να αφήσετε λίγο ανοιχτά τα παράθυρά σας μπορεί να αποτελέσει και κίνδυνο για την ασφάλεια, καθώς διευκολύνει τους κλέφτες να διαρρήξουν το αυτοκίνητό σας. Επομένως, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με το περιβάλλον σας και να τα αφήνετε ανοιχτά μόνο σε περιοχές που θεωρείτε ασφαλή.

Πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας έτσι ώστε το μπροστινό μέρος του να κοιτάει μακριά από τον ήλιο, για να βοηθήσετε στη μείωση της άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας στο ταμπλό και τα μπροστινά καθίσματα. Μπορείτε επίσης να καλύψετε σκληρές επιφάνειες όπως το ταμπλό και το τιμόνι με ανοιχτόχρωμες πετσέτες ή πανιά για να μην απορροφήσουν πάρα πολλή θερμότητα. Όταν επιστρέψετε στο αυτοκίνητό σας, ανοίξτε όλες τις πόρτες, συμπεριλαμβανομένου του χώρου αποσκευών, για να διαφύγει γρήγορα η ζέστη.

Exit mobile version