Site icon TheCars.gr

5 ενδείξεις ότι ο ιμάντας χρονισμού χρειάζεται αντικατάσταση

Ιμάντας κινητήρας

Ο ιμάντας χρονισμού του αυτοκινήτου είναι ένα ζωτικής σημασίας εξάρτημα του κινητήρα. Είναι υπεύθυνος για την παροχή ενέργειας σε διάφορα μέρη  του αυτοκινήτου, όπως ο συμπιεστής του κλιματισμού, η αντλία υδραυλικού τιμονιού και η αντλία νερού.

Η πηγή αυτής της ισχύος είναι ο στροφαλοφόρος άξονας, ο οποίος περιστρέφεται καθώς τα έμβολα μέσα στον κινητήρα κινούνται πάνω-κάτω. Ο ιμάντας χρονισμού γλιστρά πάνω από την τροχαλία του στροφαλοφόρου άξονα και συνδέεται με διάφορες άλλες τροχαλίες, μεταφέροντας αυτή την ισχύ στις αντλίες και σε εξαρτήματα όπως το δυναμό.

Ενώ ο ιμάντας χρονισμού  είναι αρκετά ανθεκτικός, υπόκειται σε φθορά με την πάροδο του χρόνου. Οι περισσότεροι κατασκευαστές συνιστούν την αντικατάσταση του κάθε 60.000 έως 100.000 χιλιόμετρα, ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο σας και την κατάσταση του ιμάντα.

Ωστόσο, μερικές φορές, αυτοί χαλάνε νωρίτερα από ό,τι θα έπρεπε ή καταστρέφονται από εξωτερικούς ρύπους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ιμάντας μπορεί να έχει ζημιά, οδηγώντας σε διάφορες μηχανικές δυσλειτουργίες, όπως άδεια μπαταρία ή έλλειψη υποβοήθησης του τιμονιού.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τακτικά την κατάσταση του ιμάντα χρονισμού για να αποφύγετε αυτά τα ζητήματα και να διατηρήσετε τον κινητήρα σας σε άριστη κατάσταση.

Αλλά τι ακριβώς πρέπει να προσέχετε και ποια είναι τα πιο συνηθισμένα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αντικαταστήσετε τον ιμάντα χρονισμού ;

Από ρωγμές και σχισίματα μέχρι περίεργους θορύβους και υπερθέρμανση του κινητήρα, εδώ είναι πέντε σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να τον αντικαταστήσετε.

  1. Ο ιμάντας είναι φθαρμένος, ραγισμένος ή κατεστραμμένος.
  2. Ακούγονται παράξενοι θόρυβοι από τον κινητήρα
  3. Ο κινητήρας έχει υπερθερμανθεί

Ο ιμάντας είναι φθαρμένος, ραγισμένος ή κατεστραμμένος.

the-belt-is-frayed-cracked-or-otherwise-damaged-1718403588

Ένα από τα πρώτα και πιο συνηθισμένα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αντικαταστήσετε τον ιμάντα χρονισμού, είναι η φυσική φθορά. Αν και οι ιμάντες κίνησης του κινητήρα είναι αρκετά ανθεκτικοί και έχουν σχεδιαστεί για να διαρκούν δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, φθείρονται με την πάροδο του χρόνου, εξαιτίας των ακραίων συνθηκών που επικρατούν στο εσωτερικό του κινητήρα.

Μερικοί από τους πιο συχνούς τύπους ζημιών, περιλαμβάνουν  ρωγμές και ξεφτίσματα. Αυτά, μπορούν να δημιουργηθούν για διάφορους λόγους, όπως δυσλειτουργικές ή κατεστραμμένες τροχαλίες και υπερβολική θερμότητα.

Μπορεί επίσης να εμφανιστούν εάν ο ιμάντας εγκαταστάθηκε εσφαλμένα. Είναι σημαντικό να τεντώνεται σωστά κατά την εγκατάστασή του. Εάν είναι πολύ χαλαρός ή πολύ σφιχτός, είναι πιθανό να εμφανίσει βλάβη λόγω πραγμάτων όπως τριβή ή/και υπερβολική κίνηση.

Όπως προαναφέρθηκε, αυτά τα ζητήματα οφείλονται συνήθως στη φυσική φθορά. Είναι ζωτικής σημασίας να παρακολουθείτε τακτικά την κατάσταση του ιμάντα χρονισμού και να έχετε το νου σας για τυχόν ζημιές. Κατά τον έλεγχο της τάσης του, θα πρέπει να μπορείτε να τον στρέψετε στο πλάι κατά περίπου 90 μοίρες. Ελέγξτε για ρωγμές, ξεφτίσματα και κομμάτια που λείπουν.

Εάν παρατηρήσετε οτιδήποτε πρόβλημα, θα πρέπει να τον αντικαταστήσετε ή να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία μηχανικό για το σέρβις.

Ακούγονται παράξενοι θόρυβοι από τον κινητήρα

you-hear-strange-noises-coming-from-the-engine-bay-1718403588

Ένα άλλο συνηθισμένο σημάδι ότι ίσως ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε τον ιμάντα, είναι οι περίεργοι θόρυβοι που προέρχονται από το χώρο του κινητήρα. Όταν ο ιμάντας χρονισμού του κινητήρα έχει υποστεί ζημιά, έχει τοποθετηθεί λανθασμένα ή απλώς έχει φθαρεί, δεν είναι ασυνήθιστο να ακούτε ήχους που μοιάζουν με τσιρίδα, κελάηδημα ή τρίξιμο.

Ο πιο συνηθισμένος ήχος που είναι πιθανό να ακούσετε από ένα χαλασμένο ιμάντα, είναι ένα ψιλό τσίριγμα ή κελάηδημα, ειδικά όταν ξεκινάτε το αμάξι. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους, αλλά συχνότερα οφείλεται σε φθορά ή σε ακατάλληλη τάση του ιμάντα.

Ο κινητήρας έχει υπερθερμανθεί

your-engine-is-overheating-1718403588

 

Ένα άλλο σημάδι ότι μπορεί να χρειάζεται αντικατάσταση του ιμάντα είναι η υπερθέρμανση του κινητήρα. Αυτό συμβαίνει επειδή, σε πολλά αυτοκίνητα, ένα από τα εξαρτήματα που τροφοδοτούνται από τον ιμάντα κίνησης είναι η αντλία νερού του αυτοκινήτου σας. Η αντλία νερού είναι μέρος του συστήματος ψύξης του κινητήρα του οχήματός σας και είναι υπεύθυνη για την άντληση ψυκτικού υγρού μέσω του μπλοκ του κινητήρα για την απορρόφηση και την απομάκρυνση της υπερβολικής θερμότητας.

Εάν ο ιμάντας έχει υποστεί ζημιά, έχει τεντωθεί ή είναι υπερβολικά σφιγμένος, η αντλία νερού του κινητήρα σας ενδέχεται να μην είναι σε θέση να λειτουργήσει σωστά. Ένας κατεστραμμένος ή ακατάλληλα σφιγμένος ιμάντας μπορεί να μην είναι σε θέση να πιάσει σωστά την τροχαλία της αντλίας, συμβάλλοντας σε μειωμένη απόδοση της αντλίας, ακόμη και σε βλάβη. Εάν ο ιμάντας σπάσει εντελώς, όχι μόνο το σύστημα ψύξης του αυτοκινήτου σας θα σταματήσει να λειτουργεί εντελώς, οδηγώντας σε δυνητικά καταστροφική βλάβη του κινητήρα, αλλά και όλα τα άλλα εξαρτήματα του αξεσουάρ σας θα αποτύχουν επίσης.

Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Το δύσκολο είναι ότι ο κινητήρας του αυτοκινήτου σας μπορεί να υπερθερμανθεί για διάφορους λόγους.Ένας κατεστραμμένος ή σπασμένος ιμάντας είναι μόνο μία από τις πιθανές αιτίες υπερθέρμανσης. Μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε την τελική πηγή μιας υπερθέρμανσης του κινητήρα. Αλλά ανεξάρτητα από την προέλευση του προβλήματος, ένας υπερθερμαινόμενος κινητήρας είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για εσάς και το όχημά σας. Κάθε φορά που παρατηρείτε σημάδια υπερθέρμανσης του κινητήρα, θα πρέπει να σταματήσετε, να καλέσετε βοήθεια και να δώσετε προτεραιότητα στην επίσκεψη σε έναν επαγγελματία μηχανικό το συντομότερο δυνατό.

Το υδραυλικό τιμόνι ή/και ο κλιματισμός σας σταματούν να λειτουργούν

your-power-steering-andor-air-conditioning-stops-working-1718403588

Η αντλία νερού του αυτοκινήτου σας δεν είναι το μόνο εξάρτημα του κινητήρα που κινείται από τον οδοντωτό ιμάντα. Ο ιμάντας είναι επίσης υπεύθυνος για την παροχή ενέργειας σε διάφορα άλλα εξαρτήματα, όπως η αντλία υδραυλικού τιμονιού, ο συμπιεστής κλιματισμού και ο εναλλάκτης. Κάθε ένα από αυτά τα εξαρτήματα είναι ζωτικής σημασίας για διαφορετικά συστήματα στο αυτοκίνητό σας. Η αντλία υδραυλικού τιμονιού στέλνει υδραυλικό υγρό μέσω του συστήματος διεύθυνσης και συμβάλλει στην εξασφάλιση ότι το τιμόνι σας είναι σχετικά εύκολο να γυρίσει. O συμπιεστής κλιματισμού είναι υπεύθυνος για τη συμπίεση του αέριου ψυκτικού μέσου σε υγρό πριν το στείλει μέσω του υπόλοιπου συστήματος κλιματισμού του οχήματός σας.

Εάν ο ιμάντας παρουσιάσει δυσλειτουργία ή υποστεί βλάβη, ενδέχεται να μην μπορεί να τροφοδοτήσει σωστά αυτά τα εξαρτήματα. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα όπως ένα άκαμπτο τιμόνι, δυνατούς θορύβους κατά τη στροφή του τιμονιού, διακοπτόμενη ψύξη της καμπίνας ή την πλήρη αποτυχία και των δύο συστημάτων. Ακριβώς όπως και με την αντλία νερού, ένας σπασμένος ή ακατάλληλα σφιγμένος ιμάντας μπορεί να μην μπορεί να πιάσει σωστά τις τροχαλίες αυτών των εξαρτημάτων ή να τις περιστρέψει καθόλου.

Παρόλο που ούτε το υδραυλικό τιμόνι ούτε ο κλιματισμός αποτελούν βασικές λειτουργίες του οχήματος, κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη και πιο άνετη. Αν το υδραυλικό τιμόνι πάθει βλάβη κατά την οδήγηση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα ατυχήματα. Εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν επαγγελματία μηχανικό και να προγραμματίσετε μία επίσκεψη για έναν πλήρη έλεγχο.

Εμφανίζονται προειδοποιητικές λυχνίες στο ταμπλό σας

warning-lights-appear-on-your-dash-1718403588

Εκτός από τα μηχανικά προβλήματα και τα ζητήματα απόδοσης, μπορεί να παρατηρήσετε ότι εμφανίζονται προειδοποιητικές λυχνίες στο ταμπλό σας, εάν πρέπει να αντικαταστήσετε τον ιμάντα σας. Σε πολλές περιπτώσεις, η λυχνία μπορεί να είναι προειδοποιητική λυχνία μπαταρίας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εναλλάκτης είναι ένα από τα εξαρτήματα που παίρνει την ενέργειά του από τον ιμάντα μετάδοσης κίνησης.

Ο εναλλάκτης του κινητήρα σας είναι υπεύθυνος για τη φόρτιση της μπαταρίας 12 βολτ καθώς οδηγείτε, καθώς και για την παροχή ενέργειας στα ηλεκτρικά εξαρτήματα του οχήματός σας, όπως τα φώτα, τα ηλεκτρικά παράθυρα και το ραδιόφωνο. Εάν ο ιμάντας σερπαντίνης αποτύχει, ο εναλλάκτης ενδέχεται να μην λαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται για να εκτελέσει τη δουλειά του, με αποτέλεσμα να αδειάζει η μπαταρία του αυτοκινήτου και να δυσλειτουργούν τα ηλεκτρονικά συστήματα.

Εκτός από την προειδοποιητική λυχνία της μπαταρίας, μπορεί να παρατηρήσετε ότι στο ταμπλό σας εμφανίζεται η λυχνία ελέγχου κινητήρα (CEL). Το CEL έχει σχεδιαστεί για να σας προειδοποιεί όταν κάτι δεν πάει καλά με τον κινητήρα του οχήματός σας ή ένα σχετικό σύστημα και εμφανίζει διαγνωστικούς κωδικούς προβλημάτων (DTC) που μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε το πρόβλημα.

Ένας δυσλειτουργικός ή φθαρμένος ιμάντας μπορεί να ενεργοποιήσει το CEL του αυτοκινήτου σας για διάφορους λόγους. Εάν ο υπολογιστής ανιχνεύσει πρόβλημα με κάποιο από τα αξεσουάρ που τροφοδοτούνται από τον ιμάντα, ή εάν παρατηρήσει πράγματα όπως υπερβολική θερμότητα του κινητήρα ή αποστράγγιση της μπαταρίας, μπορεί να ενεργοποιήσει την ενδεικτική λυχνία, ειδοποιώντας σας ότι κάτι δεν πάει καλά και προτρέποντάς σας να κάνετε έναν έλεγχο.

Exit mobile version