4 τρόποι για να διατηρήσετε φρέσκο το κράνος μηχανής

4 τρόποι για να διατηρήσετε φρέσκο το κράνος μηχανής

Μέρος της χαράς της βόλτας είναι ο ήλιος στο πρόσωπό σας και ο άνεμος στα μαλλιά σας. Γνωρίζετε όμως τι δεν χρειάζεται να είναι μέρος της; Η αηδιαστική δυσοσμία ενός βρώμικου κράνους.

Αν έχετε ήδη δει τις συμβουλές μας για την περιποίηση μοτοσικλετών, μάλλον είστε σε καλό δρόμο για να βεβαιωθείτε ότι η μοτοσικλέτα σας λειτουργεί καλά και δείχνει υπέροχη. Ωστόσο, χρειάζεστε κάτι περισσότερο από μια μοτοσικλέτα με ωραία εμφάνιση για μια πραγματικά άνετη οδήγηση. Πρέπει επίσης να φροντίζετε τα αξεσουάρ της μοτοσικλέτας σας, ιδίως το κράνος σας. Εκτός από τη μικρή ενόχληση που προκαλεί η μυρωδιά του, ένα βρώμικο κράνος μπορεί επίσης να φιλοξενεί βακτήρια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε μολύνσεις στο πρόσωπο ή το τριχωτό της κεφαλής σας.

Σχεδιασμένα για να σας κρατούν ασφαλείς σε κάθε απροσδόκητη πρόσκρουση στο κεφάλι σας, τα κράνη είναι απαραίτητα (και υποχρεωτικά) για μια ασφαλή εμπειρία οδήγησης. Ενώ υπάρχει η ετυμηγορία για το πόσο καιρό μπορούν να αντέξουν τα κράνη μοτοσικλετών, η πραγματικότητα είναι ότι η ικανότητά τους να παραμείνουν αποτελεσματικά επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως το πόσο το χρησιμοποιείτε και η φροντίδα, η συντήρηση και η αποθήκευσή του.

Ένα πρόγραμμα τακτικού καθαρισμού δεν θα σας βοηθήσει απλώς να το διατηρήσετε χωρίς βρώμα, αλλά θα σας βοηθήσει επίσης να εντοπίσετε προβλήματα με το κράνος σας, πολύ πριν αυτό γίνει αντικείμενο προβλήματος στο δρόμο. Έτσι, αν αναρωτιέστε πώς να το φροντίζετε καλύτερα, παρακάτω θα δείτε μερικές από τις καλύτερες συμβουλές μας για να το διατηρείτε καθαρό και να μυρίζει φρεσκάδα.

Φορέστε προστατευτική μάσκα ή δίχτυ μαλλιών μίας χρήσης.

wear-a-balaclava-or-disposable-hair-nets-1718650981

 

Δυστυχώς, η εφίδρωση είναι μια φυσιολογική εμπειρία όταν οδηγείτε τη μοτοσικλέτα σας, ειδικά αν ζείτε σε μια χώρα με ζέστη και υγρασία. Αν και δεν μπορείτε να αποφύγετε τον ιδρώτα, μπορείτε να επενδύσετε σε άλλους τρόπους για να μην κολλάει στο κράνος σας (και να μην μυρίζει χειρότερα). Μια προστατευτική μάσκα όχι μόνο μπορεί να κρατήσει το κράνος σας από το να μυρίζει, αλλά προσφέρει επίσης πρόσθετη προστασία από τη θερμότητα ή ζεστασιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Εκτός από το να κρατάτε τη δυσοσμία μακριά, η παροχή κάλυψης του κεφαλιού μπορεί επίσης να είναι πιο υγιεινή αν δανείσετε το κράνος σας σε κάποιον άλλο. Αν και πιθανότατα δεν θέλετε να κρατάτε μια επιπλέον μπαλακλάβα μαζί σας όλη την ώρα, η κατοχή καλυμμάτων μαλλιών μιας χρήσης είναι μια προσιτή και αποδοτική ως προς τον χώρο εναλλακτική λύση.

Ωστόσο, αν προτιμάτε κάτι που να αναπνέει λίγο περισσότερο, μπορείτε να επιλέξετε ένα μπουφάν σκουφάκι που είναι κατασκευασμένο από ύφασμα, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως από επαγγελματίες υγείας. Τα καπέλα bouffant διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, ώστε να μπορείτε να τα συνδυάσετε ακόμη και με το κράνος σας.

Χρησιμοποιήστε αποσμητικό

use-a-deodorizer-1718650981

Σε έναν ιδανικό κόσμο, μπορείτε να αερίζετε το κράνος σας για αρκετή ώρα, ώστε να απομακρύνετε τυχόν μυρωδιές μετά από κάθε βόλτα. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που πρέπει να βρίσκεστε συνεχώς σε κίνηση, ειδικά αν χρησιμοποιείτε τη μοτοσικλέτα σας για την καθημερινή σας εργασία. Με τα αποσμητικά, μπορείτε να καλύψετε τυχόν ανεπιθύμητες μυρωδιές από το κράνος σας όσο χρειάζεται κατά τη διάρκεια των πολυάσχολων περιόδων. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αποσμητικών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για κράνη μοτοσικλετών, όπως αυτά που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για κράνη.

Αν βρίσκεστε σε δύσκολη θέση, το να πασπαλίσετε το κράνος σας με λίγη μαγειρική σόδα και να το αφήσετε μέσα για μερικές ώρες μπορεί επίσης να βοηθήσει, απλά μην ξεχάσετε να το βγάλετε ξανά με ηλεκτρική σκούπα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση αποσμητικών δεν σας απαλλάσσει από τον τακτικό καθαρισμό του κράνους σας. Παρόλο που μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των μυρωδιών, τα αποσμητικά δεν θα μπορέσουν να απομακρύνουν σε βάθος τυχόν παγιδευμένη βρωμιά, βρωμιά και άλλα σωματίδια που μπορεί να κάνει ένα σωστό πλύσιμο.

Καθαρίστε τακτικά το κράνος σας

clean-your-helmet-regularly-1718650981

Ο καθαρισμός του κράνους σας περιλαμβάνει δύο μέρη: το εσωτερικό και το εξωτερικό. Για το εξωτερικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό σαπούνι αναμεμειγμένο με κρύο νερό και πανί ή σφουγγάρι μικροϊνών. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα με μαλακή τρίχα για να φτάσετε στις γωνίες, όπου μπορεί να έχουν κατακάτσει ρύποι όπως η λάσπη. Ωστόσο, αν είστε πρόθυμοι να ξοδέψετε μερικά επιπλέον χρήματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εξειδικευμένο διάλυμα καθαρισμού κράνους μοτοσικλέτας, που προσφέρει δυνατότητες κατά των εντόμων.
Εάν το κράνος σας έχει αεραγωγούς, χρησιμοποιήστε ένα δοχείο πεπιεσμένου αέρα για να τους καθαρίσετε από τυχόν συσσωρευμένη σκόνη. Στη συνέχεια, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε στεγνώσει καλά το εξωτερικό του κράνους σας με μια πετσέτα.

Στη συνέχεια, μουλιάστε τα εσωτερικά μαξιλαράκια του κράνους σας σε ένα διάλυμα κρύου νερού και ήπιου σαπουνιού για ένα λεπτό και ξεπλύνετε το καλά. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη, τα σκληρά καθαριστικά διαλύματα μπορεί να υποβαθμίσουν τα υλικά του κράνους σας. Αν είναι δυνατόν, αφήστε το κράνος σας να στεγνώσει στον αέρα σε καλά αεριζόμενο χώρο, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, επειδή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρης λεύκανσης του κελύφους ή υποβάθμισης του πλαστικού. Τέλος, εάν το κράνος σας έχει κάποια ειδικά χαρακτηριστικά που δεν είστε σίγουροι για τον τρόπο καθαρισμού, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον ιστότοπο του κατασκευαστή για τις κατάλληλες οδηγίες.

Συμβουλές για την αποθήκευση του κράνους

helmet-storage-tips-1718650981

Αν και το κράνος σας έχει σχεδιαστεί για να κρατάει το κεφάλι σας σφιχτά δεμένο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε απρόσεκτοι όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Παρόλο που ένα καλό κράνος πρέπει να είναι σε θέση να σας προστατεύσει εν μέσω ατυχήματος, μπορεί επίσης να απορροφήσει τη δυσοσμία που προέρχεται από το περιβάλλον του, όπως οι πωλητές κατά μήκος του δρόμου ή η εξάτμιση των αυτοκινήτων. Για να το αποφύγετε αυτό, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το κράνος σας φυλάσσεται σωστά ακόμα και όταν δεν είστε στο ποδήλατο, ακόμα και τα εφεδρικά.

Επιπλέον, μπορεί να θέλετε να προσθέσετε και άλλες προφυλάξεις όταν αφήνετε το κράνος σας σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, για να αποφύγετε τα έντομα, τη σκόνη και τα συντρίμμια που μπορούν να λερώσουν κάθε κράνος. Αν διαπιστώνετε τη συνεχή ανάγκη να αφήνετε το κράνος σας έξω, ίσως είναι καλή ιδέα να επενδύσετε σε μια τσάντα κράνους για να το διατηρήσετε σε ολοκαίνουργια κατάσταση.

Τέλος, πολλοί άνθρωποι τείνουν να τοποθετούν τα κράνη τους απλώς πάνω στις μοτοσικλέτες τους, αλλά ίσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε βάσεις τοίχου, για πρόσθετο εξαερισμό και στο γκαράζ του σπιτιού σας.

Δείτε επίσης

Τεστ: Μπορείς να βρεις ποιο αυτοκίνητο θα γεμίσει πρώτο σε 20″; 

Τεστ: Μπορείς να βρεις ποιο αυτοκίνητο θα γεμίσει πρώτο σε 20″; 

Λάστιχα αυτοκινήτου: Το τεστ του νομίσματος που δείχνει αν πρέπει να τα αντικαταστήσετε

Λάστιχα αυτοκινήτου: Το τεστ του νομίσματος που δείχνει αν πρέπει να τα αντικαταστήσετε

Πλύσιμο αυτοκινήτου στον ήλιο: 7 Λόγοι γιατί δεν είναι καλή ιδέα;

Πλύσιμο αυτοκινήτου στον ήλιο: 7 Λόγοι γιατί δεν είναι καλή ιδέα;

4 Μύθοι για το ψυκτικό υγρό: Μπορώ να αναμείξω παλιό και νέο ψυκτικό υγρό;

4 Μύθοι για το ψυκτικό υγρό: Μπορώ να αναμείξω παλιό και νέο ψυκτικό υγρό;

F1: Ο εκνευρισμός του Φερστάπεν στο Ιταλικό GP και η σχέση του με τη Redbull

F1: Ο εκνευρισμός του Φερστάπεν στο Ιταλικό GP και η σχέση του με τη Redbull

Μπαταρία αυτοκινήτου: Πώς και πότε να την αποσυνδέσετε

Μπαταρία αυτοκινήτου: Πώς και πότε να την αποσυνδέσετε