13 συμβουλές συντήρησης του αυτοκινήτου για να αποφύγετε το μεγάλο κόστος του συνεργείου

13 συμβουλές συντήρησης του αυτοκινήτου για να αποφύγετε το μεγάλο κόστος του συνεργείου

Η συντήρηση του αυτοκινήτου σας πιθανώς να μην είναι το πιο συναρπαστικό στοιχείο της λίστας των εργασιών σας. Αλλά το να δίνετε λίγη προσοχή ρουτίνας (και μετρητά) στο όχημά σας αξίζει τον κόπο – για την ασφάλειά σας και την οικονομία σας. Έχουμε 13 συμβουλές για τη συντήρηση του αυτοκινήτου που μπορούν να κρατήσουν το αυτοκίνητό σας μακριά από το συνεργείο και να σας κρατήσουν μακριά από την αγορά ενός νέου οχήματος για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ρίξτε μια ματιά!

1. Ελέγξτε τη ρεζέρβα σας.

Είναι εξίσου σημαντικό να διατηρείτε το εφεδρικό ελαστικό φουσκωμένο με τα τέσσερα ελαστικά κάτω από το αυτοκίνητό σας. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να ανακαλύψετε ότι η ρεζέρβα σας είναι σκασμένη ενώ βγάζετε τον γρύλο από το πορτμπαγκάζ σας. Είναι προτιμότερο να ξοδεύετε ένα δολάριο στην αντλία αέρα κάθε λίγους μήνες για να φουσκώσετε τη ρεζέρβα σας, παρά να ξοδέψετε εκατοντάδες δολάρια για ένα γερανό την ώρα που το χρειάζεστε.

2. Αλλάξτε το λάδι.

Πόσο μπορεί να επηρεάσει τον προϋπολογισμό σας η παράλειψη αλλαγής λαδιών; Αρκετά. Τα προβλήματα λαδιού μπορεί να είναι από τα πιο δαπανηρά ζητήματα συντήρησης του αυτοκινήτου που πρέπει να επιδιορθωθούν, καθώς το λάδι επηρεάζει σχεδόν όλα όσα κάνει το αυτοκίνητό σας. Επομένως, μην το παραλείπετε.

3. Διατηρήστε την μπαταρία καθαρή.

Με την πάροδο του χρόνου, η διάβρωση (που μοιάζει με λευκή ή γαλαζωπή σκόνη) μπορεί να σχηματιστεί στους ακροδέκτες της μπαταρίας του αυτοκινήτου σας (αυτά τα μικρά μεταλλικά κουμπιά στην κορυφή). Αν δεν τα διατηρείτε καθαρά, η μπαταρία μπορεί να εμφανίσει ρωγμή ή απλώς να μη λειτουργεί, αφήνοντάς σας μετέωρους.

4. Αντικαταστήστε τα τακάκια των φρένων.

Ακούτε έναν ήχο που τρίζει όταν πατάτε τα φρένα; Αν ναι, τα τακάκια των φρένων σας μπορεί να είναι στα τελευταία τους.  Κρατήστε τα φρένα σας σε λειτουργία.

5. Αντικαταστήστε το φίλτρο αέρα καμπίνας.

Το φίλτρο αέρα καμπίνας του αυτοκινήτου σας εμποδίζει τους ρύπους να εισέλθουν από τους αεραγωγούς. Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική δουλειά, γι’ αυτό φερθείτε καλά στο φίλτρο αέρα σας. Επιπλέον, η χρήση ενός παλιού φίλτρου αέρα που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη διάρκεια ζωής του μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα για το σύστημα κλιματισμού σας. Και πιστέψτε μας, δεν το θέλετε αυτό.

6. Αποκτήστε νέους υαλοκαθαριστήρες παρμπρίζ.

Ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο του αυτοκινήτου σας, η αγορά και η τοποθέτηση νέων υαλοκαθαριστήρων παρμπρίζ μπορεί να σας κοστίσει 45-50 ευρώ, για ανταλλακτικά και εργασία. Αν δεν μπορείτε να δείτε το δρόμο, δεν θα πρέπε να οδηγείτε. Δεν είναι καθόλου ασφαλές. Η επισκευή ή η αντικατάσταση του αυτοκινήτου σας μετά από ένα ατύχημα θα σας κοστίσει πολύ περισσότερο από τους νέους υαλοκαθαριστήρες.

7. Κάντε περιστροφή των ελαστικών σας.

Γνωρίζατε ότι μπορείτε εύκολα να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των ελαστικών σας απλά και μόνο με την περιστροφή τους κάθε τόσο; Είναι αλήθεια! Τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας δεν φθείρονται με τον ίδιο τρόπο. Όταν τα περιστρέφετε τακτικά, θα διαρκέσουν περισσότερο και θα εξοικονομήσετε πολλά χρήματα.

8. Ελέγξτε τα αμορτισέρ, τα ελατήρια και τις αντηρίδες (ή αλλιώς το σύστημα ανάρτησης).

Το σύστημα ανάρτησης είναι ένα από εκείνα τα περίπλοκα μέρη του αυτοκινήτου σας που μάλλον δεν σκέφτεστε – μέχρι που σταματά να κάνει τη δουλειά του και κάνει την οδήγησή σας πιο δύσκολη. Αν διαπιστώσετε ότι ένα από τα αμορτισέρ χρειάζεται αντικατάσταση, προχωρήστε στην αντικατάσταση και των τεσσάρων για την ευημερία του αυτοκινήτου σας.

9. Ελέγξτε το ψυκτικό σας υγρό.

Αν δεν φροντίζετε να αλλάζετε το ψυκτικό σας υγρό, κινδυνεύετε από σοβαρή διάβρωση στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας. Το ψυκτικό υγρό επηρεάζει τα πάντα, από το καλοριφέρ και το κλιματιστικό μέχρι το ψυγείο και την αντλία νερού. Για κάτι που επηρεάζει τόσο πολύ τη συνολική υγεία του αυτοκινήτου σας, δεν θα θέλατε να παραλείψετε την σωστή συντήρηση του.

10. Ελέγξτε τα μπουζί σας.

Αν ο κινητήρας σας σας δημιουργεί προβλήματα, ένας από τους συνηθισμένους λόγους (και εύκολες λύσεις) είναι τα μπουζί. Και μαντέψτε τι; Ένα μπουζί κοστίζει γενικά λιγότερο από 10 ευρώ!  Φροντίστε για την αντικατάσταση του για να αποφύγετε μια μεγάλη επισκευή του κινητήρα στο κοντινό μελλον.

11.Ελέγξτε τους ιμάντες και τους εύκαμπτους σωλήνες σας.

Το να κάνετε μια φορά έλεγχο στους ιμάντες και τους εύκαμπτους σωλήνες σας μπορεί να σας γλιτώσει από έναν τεράστιο λογαριασμό μηχανικού αργότερα στο δρόμο.Οι φθαρμένοι ιμάντες μπορεί να προκαλέσουν άλλες ζημιές σε βασικά μέρη του αυτοκινήτου σας.Και αν έχετε έναν αδύναμο εύκαμπτο σωλήνα ψυγείου, μπορεί να χαλάσει εντελώς, γεγονός που θα προκαλέσει υπερθέρμανση του κινητήρα σας και παύση της λειτουργίας του αυτοκινήτου.

12. Ελέγξτε τους προβολείς, τα φλας, τα φώτα φρένων και τα φώτα στάθμευσης.

Οι κλήσεις είναι ακριβές και μπορούν να αυξήσουν το κόστος ασφάλισης του αυτοκινήτου σας. Επίσης, τα φώτα σας είναι ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό ασφαλείας. Σας βοηθούν να βλέπετε και να επικοινωνείτε με τους άλλους οδηγούς. Παραλείψτε τις κλήσεις. Μείνετε ασφαλείς. Ελέγξτε τα φώτα σας.

13. Κάντε τον έλεγχο των εκπομπών ρύπων.

Ανάλογα με την πολιτεία ή ακόμη και την κομητεία στην οποία ζείτε, το αυτοκίνητό σας μπορεί να απαιτείται να περάσει από κρατικό έλεγχο εκπομπών ρύπων. Τηρώντας την απαραίτητη συντήρηση του αυτοκινήτου σας, το όχημά σας θα πρέπει να περάσει με άριστα. Αλλά αν δεν πάρει χρυσό αστέρι, αυτό είναι κάτι που επίσης θέλετε να γνωρίζετε. Η εγκατάσταση εκπομπής ρύπων θα σας πει τι απέτυχε και τι πρέπει να διορθωθεί, ώστε το αυτοκίνητό σας να περάσει πλήρως τον έλεγχο – ώστε να είναι ασφαλές και έτοιμο για τον δρόμο.

Δείτε επίσης

Νέος ΚΟΚ: Για ποιες παραβάσεις προβλέπονται αυστηρές ποινές – Έως το τέλος Σεπτεμβρίου έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή

Νέος ΚΟΚ: Για ποιες παραβάσεις προβλέπονται αυστηρές ποινές – Έως το τέλος Σεπτεμβρίου έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή

7 συμβουλές για να διώξετε τις μυρωδιές από το αυτοκίνητο

7 συμβουλές για να διώξετε τις μυρωδιές από το αυτοκίνητο

Γιατί οι προβολείς δεν φωτίζουν μακριά: Αιτίες και πώς να τους επισκευάσετε

Γιατί οι προβολείς δεν φωτίζουν μακριά: Αιτίες και πώς να τους επισκευάσετε

Harley-Davidson: Τί σημαίνει η λυχνία με το κόκκινο κλειδί στο καντράν;

Harley-Davidson: Τί σημαίνει η λυχνία με το κόκκινο κλειδί στο καντράν;

Google Maps: Πώς να αποφύγετε τα διόδια και την εθνική

Google Maps: Πώς να αποφύγετε τα διόδια και την εθνική

Την Κυριακή με τη Realnews: Δωροεπιταγή 10€

Την Κυριακή με τη Realnews: Δωροεπιταγή 10€