Site icon TheCars.gr

Οι δέκα πιο «πράσινες» πόλεις: πρωτοπορούν Μαδρίτη, Βαλένθια και Σαραγόσα

Οι δέκα πιο «πράσινες» πόλεις: πρωτοπορούν Μαδρίτη, Βαλένθια και Σαραγόσα

Processed with VSCO with e3 preset

Δέκα ευρωπαϊκές πόλεις βραβεύτηκαν για τα σχέδιά τους που αποσκοπούν στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030. Οι διακρίσεις αυτές είναι γνωστές ως «Σήμα της Αποστολής της ΕΕ για Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις» και απονέμονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το «Σήμα της Αποστολής της ΕΕ» έχει ως στόχο να βοηθήσει τις πόλεις να λάβουν δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για τους κλιματικούς στόχους τους.

Δέκα ευρωπαϊκές πόλεις βραβεύονται για τους στόχους κλιματικής ουδετερότητας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το «Σήμα της Αποστολής της ΕΕ» απονεμήθηκε στις πόλεις Σόντερμπουργκ  (Δανία), Μάνχαϊμ  (Γερμανία), Μαδρίτη, Βαλένθια, Βαγιαδολίδ, Βιτόρια-Γκαστέις και Σαραγόσα (Ισπανία), Κλάγκενφουρτ (Αυστρία), Κλουζ-Ναπόκα (Ρουμανία) και Στοκχόλμη (Σουηδία).

Το βραβείο αποτελεί την «σφραγίδα έγκρισης» των προσπαθειών τους να γίνουν έξυπνες πόλεις απαλλαγμένες από ρυπογόνες εκπομπές.

Αναγνωρίζει επίσης τα σχέδια δράσης και επενδύσεων των πόλεων, γνωστά ως «Συμβόλαια Πόλεων για το Κλίμα», για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030 – 20 χρόνια νωρίτερα από τον στόχο της ΕΕ για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι πόλεις που έχουν λάβει το «Σήμα της Αποστολής της ΕΕ» θα βοηθηθούν αποκτώντας πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης και οικονομικούς πόρους της ΕΕ σε κοινοτικό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, ιδίως σε ιδιωτικές επενδύσεις.

Οι δέκα πόλεις «ανοίγουν το δρόμο σε άλλες ώστε να κινηθούν ταχύτερα προς μια δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, «και αποτελούν παράδειγμα για τη δημιουργία από κοινού μιας πολιτικής χωρίς αποκλεισμούς σε τοπικό επίπεδο.» Αναφέρει επίσης ότι «θα λειτουργήσουν ως κόμβοι πειραματισμού και καινοτομίας για να μπορέσουν όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα μέχρι το 2050».

Η Στοκχόλμη για παράδειγμα, πρόσφατα ανακοίνωσε την απαγόρευση των αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ στο κέντρο της πόλης αποσκοπώντας στη μείωση της ρύπανσης και των εκπομπών. Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Η Βαλένθια, η οποία είναι η «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για το 2024, άρχισε πέρυσι να χρησιμοποιεί τις λάμπες των δρόμων για τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η περιοχή Cabanyal της πόλης έχει επίσης γίνει εργαστήριο όσον αφορά την ενεργειακή αποδοτικότητα διαθέτοντας ηλιακούς συλλέκτες που έχουν εγκατασταθεί στην οροφή της κεντρικής αγοράς.

Η Μαδρίτη εργάζεται για τη δημιουργία της μεγαλύτερης περιοχής αστικής ανάπτυξης της Ευρώπης με μηδενικές εκπομπές ρύπων, όπου τα κτίρια θα παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνουν και οι δημόσιες μεταφορές θα είναι απαλλαγμένες από εκπομπές ρύπων.

Η προσπάθεια της Ισπανίας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων

Οι μισές από τις πόλεις που τιμήθηκαν με το «Σήμα της Αποστολής της ΕΕ» ήταν Ισπανικές.

«Αυτό αποτελεί επιστέγασμα της πολιτικής της Ισπανίας για το κλίμα και της εστίασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Maros Sefcovic, συμπληρώνοντας ότι αποδεικνύει την υψηλής ποιότητας διαχείριση, τις ισχυρές πολιτικές σε επίπεδο πόλης, τη απεξάρτηση από τον άνθρακα και την υιοθέτηση μιας κλιματικά ουδέτερης τεχνολογίας».

Το βραβείο θα βοηθήσει να ξεκλειδώσουν πρόσθετες επενδύσεις σε αυτές τις πόλεις, επειδή οι επενδυτές «γνωρίζουν ότι τα σχέδια είναι καλά, ρεαλιστικά και έχουν πιστοποιηθεί από τους καλύτερους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», πρόσθεσε.

«Οι επενδυτές θα έχουν πολύ καλές αποδόσεις που οδηγούν σε χειροπιαστά αποτελέσματα.»

Exit mobile version