Η έρευνα λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στις διαδικασίες παραγωγής και την ανακύκλωση μπαταριών προβαίνοντας σε συγκρίσεις με τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός αυτοκινήτου που χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα σε μια προσπάθεια να αναδείξει ότι οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν πολύ λιγότερες απαιτήσεις σε πρώτες ύλες.
Καταδεικνύεται επίσης ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές πετρελαίου είναι πολύ υψηλότερη συγκρινόμενη με τις ανάγκες πρώτων υλών των μπαταριών, το οποίο συνεισφέρει στην αυτάρκεια της Γηραιάς Ηπείρου στους συσσωρευτές ενέργειας.
Τα ευρήματα της έρευνας:
- Τα ηλεκτρικά οχήματα καταναλώνουν πολύ λιγότερες πρώτες ύλες (μέταλλα) από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα
- Λαμβάνοντας υπόψη την ανακύκλωση των υλικών των κυψελών των μπαταριών και την ανακτησιμότητα της πλειονότητας των μετάλλων τους, η T&E υπολογίζει πόσα «καταναλώνονται» ή «χάνονται» κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ηλεκτρικού οχήματος. Σύμφωνα με τον τρέχοντα στόχο της ΕΕ για το ποσοστό ανάκτησης κατά την ανακύκλωση, περίπου 30 χιλιόγραμμα μετάλλων θα χαθούν. Αυτό είναι περίπου το μέγεθος μιας μπάλας ποδοσφαίρου.
- Αντίθετα, το βάρος της βενζίνης ή του πετρελαίου που καίγεται κατά τη μέση διάρκεια ζωής ενός οχήματος είναι περίπου 300-400 φορές μεγαλύτερο από τη συνολική ποσότητα των μεταλλικών στοιχείων της μπαταρίας που «χάνονται». Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ένα μέσο αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης καίει σχεδόν 17.000 λίτρα βενζίνης, που ισοδυναμεί με μια στοίβα βαρελιών πετρελαίου ύψους 90 μέτρων.
- Με την πάροδο του χρόνου θα απαιτούνται λιγότερες πρώτες ύλες για τις μπαταρίες
- Οι τεχνολογικές εξελίξεις θα μειώσουν την ποσότητα λιθίου που απαιτείται για την κατασκευή μιας μπαταρίας EV κατά το ήμισυ μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η απαιτούμενη ποσότητα κοβαλτίου θα μειωθεί πάνω από τα τρία τέταρτα και η αντίστοιχη σε νικέλιο κατά περίπου το ένα πέμπτο.
- Η Ευρώπη θα χρειαστεί να εισάγει λιγότερες πρώτες ύλες λόγω της ανακύκλωσης
- Το 2035 πάνω από το ένα πέμπτο του λιθίου και του νικελίου, καθώς και το 65% του κοβαλτίου που απαιτούνται για την κατασκευή μιας νέας μπαταρίας, θα μπορούσαν να προέρχονται από την ανακύκλωση.
- Κατά πάσα πιθανότητα, η Ευρώπη θα παράγει σύντομα αρκετές μπαταρίες για τη δική της αγορά ηλεκτρικών οχημάτων
Η T&E υπολογίζει ότι θα υπάρχει η παραγωγή μπαταριών στην Ευρώπη θα ανέλθει σε 460 GWh το 2025) και σε 700 GWh το 2030) – ικανή για να καλύψει τη ζήτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.