Block στον αριθμό 13 στους αγώνες

Block στον αριθμό 13 στους αγώνες

Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί δεν δίνεται ο αριθμός 13 στα αγωνιστικά αυτοκίνητα; Τι είναι αυτό που το απαγορεύει; Σε ποια λογική θεώρηση στηρίζεται; Πρόκειται για προκατάληψη, για δεισιδαιμονία, για γρουσουζιά, ή απλά αποτελεί την αποδοχή μιας αμφιλεγόμενης μυστικιστικής αλήθειας;

Για να απαντήσουμε όσον το δυνατόν πιο εύστοχα στα παραπάνω ερωτήματα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, ορισμένες πεισματικές εμμονές του ανθρώπου στο υπερφυσικό, που πηγάζουν απο τις λάικές παραδόσεις, τις δοξασίες και πολλές φορές απο την ελλειπή ή διαστρεβλωμένη ανα τους αιώνες, γνώση και πληροφόρηση.

Κατά κανόνα όπως πιστεύουν κάποιοι, ο αριθμός 13 συμβολίζει την αναγέννηση! Η αιτία είναι πως η αναγέννηση

έρχεται μετά τον θάνατο. Αν δεν υπάρξει θάνατος, δεν μπορεί να υπάρξει η νέα γέννηση. Γιατί λοιπόν είναι ο αριθμός (13) της αναγέννησης για τα ιερατεία σκέφτονται ορισμένοι; Αλλά και γιατί θεωρείται γρουσούζικος, από τους απλούς ανθρώπους; Η δεισιδαιμονία αυτή, που είναι η λαθεμένη προσέγγιση στο νου κάποιων του αριθμού 13 εξ αιτίας κάποιων ημερομηνιακών συμπτώσεων, αυτοί λοιπόν  τον θεώρησαν γρουσούζικο και όπως φαίνεται είναι λάθος.

Το 13 το «καλό»!

Και ας χρησιμοποιήσουμε μερικά παραδείγματα απο την ιστορία, για να αποδείξουμε την εσφαλμένη άποψη για την παρεξήγηση του αριθμού 13, κάτι που συναντάμε ολοκληρωτικά και στους αγώνες αυτοκινήτου, αφού ο συγκεκριμένος αριθμός δεν δίδεται ποτέ και πουθενά στον κόσμο, στον οδηγό ή στο πλήρωμα. Το 13 για τους αρχαίους Έλληνες, ήταν ο σημαντικότερος και σπουδαιότερος αριθμός. Ήταν ο αριθμός της ζωής. Στην αρχαιότητα ο δέκατος τρίτος σε μια ομάδα ήταν ο πιο ισχυρός και πιο μεγαλειώδης.

Για παράδειγμα, ο Οδυσσέας ο δέκατος τρίτος της ομάδας του, ξεφεύγει από την αδηφάγο όρεξη των Κυκλώπων. Ο αριθμός 13 για τον Πυθαγόρα, είναι οι 13 ακτίνες της δημιουργίας με τις 13 διαστάσεις της κάθε ακτίνας. Ο Πυθαγόρας έλεγε πως το 13 μας δίνει 1+3=4 την ιερά τετρακτύ, που είναι η πηγή της γνώσης και της ζωής. Όπως επίσης είναι ο αριθμός του σταυρού και της ενίσχυσης της οικογένειας. Αριθμός που καθαρίζει και εξαγνίζει. Στα Ελευσίνια μυστήρια, δόξαζαν το “θάνατο” γιατί αυτός κρατούσε στην αθανασία την ζωή. Ο αριθμός 13, είναι ο αριθμός που παρέχει τον αιώνιο συμβολισμό της ανανέωσης των κόσμων και των όντων. Πάντα πίστευαν ότι ο αριθμός 13, είναι ο αριθμός του θανάτου.

Πράγματι συμβολίζει τον θάνατο, όχι όμως με την συνήθη έννοια, αλλά σαν μία αλλαγή. Το 13 ,είναι ο αριθμός των ουρανών για τους Αζτέκους και τα μαλλιά του αρχαίου θεού των ημερών, είχαν δεκατρείς πόρπες και γένια με δεκατρείς πλεξούδες. Το 13 ήταν επίσης για τους Αζτέκους, ένας αριθμός χρόνου, αφού αντιπροσώπευε την ολοκλήρωση της χρονικής σειράς.  Δηλαδή όπως λέμε δωδεκαετία, για τους Αζτέκους ήταν δεκατρία τα χρόνια. Στο αρχαίο Μεξικό χωρίζεται επίσης ο χρόνος σε κύκλους των 52 ετών, που τα διαιρούσαν σε τέσσερις περιόδους των δεκατριών ετών. Είχαν επίσης μια εβδομάδα των δεκατριών ημερών.

Το 13 το «κακό»!

Στον αντίποδα, κάποιοι πιστεύουν ότι Το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ). Το άγνωστο που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους και έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.

Στην Πληροφορική υπάρχει ένας ιός με το όνομα «Παρασκευή και 13» (Friday 13th), που δημιουργήθηκε στο Ισραήλ το 1988. Ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει Παρασκευή και 13, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της λειτουργίας του. Η δεισιδαιμονία του αριθμού 13, απαντάται συχνά στις αγγλόφωνες χώρες. Οι αγγλοσάξωνες, έχουν σαν κακότυχη ημέρα την Παρασκευή και 13, ενώ οι Έλληνες και οι Ισπανόφωνοι λαοί, έχουν ως γρουσούζικη ημέρα την Τρίτη και 13. Η πρόληψη αυτή, διαδόθηκε στις αγγλόφωνες χώρες τον 19ο αιώνα και πέρασε και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, μέσω της ταινίας τρόμου «Παρασκευή και 13» το 1980.

Για την προέλευσή της, έχουν εκφρασθεί ποικίλες θεωρίες, όπως ότι στις 13 Οκτωβρίουτου του 1307, συντελέστηκε η εξολόθρευση του Τάγματος των Ναϊτών από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας. Η προέλευση της φοβίας για τον αριθμό 13, μπορεί να τοποθετηθεί και πολύ πιο πίσω στο χρονικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, ορισμένοι θεωρούν ότι ο Ιούδας ο Ισκαριώτης έκατσε στην 13η θέση στο τραπέζι του τελευταίου δείπνου.

Τι υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες

Όλες αυτές οι δεισιδαιμονίες, είχαν σαν αποτέλεσμα, Βρετανοί επιστήμονες να πραγματοποιήσουν μια έρευνα με τίτλο: «Πόσο κακή για την υγεία σου είναι η Παρασκευή και 13;» Η έρευνα δημοσιεύτηκε το 1993 στο επιστημονικό περιοδικό Medical Journal και είχε ως στόχο να αποτυπώσει την σχέση μεταξύ της υγείας, της συμπεριφοράς και της δεισιδαιμονίας, σχετικά με την Παρασκευή και τον αριθμό 13 στην Αγγλία. Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά ατυχημάτων με αυτοκίνητο σε δύο διαφορετικές ημέρες. Παρασκευή 6 του μηνός και Παρασκευή 13, σε μια περίοδο μερικών χρόνων.

Η διαπίστωση των επιστημόνων, ήταν πως την ημέρα εκείνη, μειώνονταν ο αριθμός των ατόμων που επέλεγαν το αυτοκίνητο για να μετακινηθούν, ωστόσο ο αριθμός των  των εισαγωγών στα νοσοκομεία, εξαιτίας αυτοκινητιστικών δυστηχημάτων, ήταν σαφώς μεγαλύτερος! Συμπέρασμα της επιστημονικής ομάδας ήταν: «Η Παρασκευή και 13, είναι μία άτυχη μέρα για ορισμένους. Ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο ως αποτέλεσμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος, μπορεί να είναι αυξημένος έως και 52%. Συνιστούμε να μείνετε στο σπίτι».

Λογικό επόμενο λοιπόν, οι φοβίες για τον αριθμό 13, να περάσουν αφιλτράριστες και στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο νούμερο να θεωρείται «γρουσούζικο» και να μην δίνεται στους αγωνιζόμενους.


About the author


Δείτε επίσης

Υαλοκαθαριστήρες: Μπορώ να τους αντικαταστήσω με μεγαλύτερους;

Υαλοκαθαριστήρες: Μπορώ να τους αντικαταστήσω με μεγαλύτερους;

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και νερό: Πότε κινδυνευούν να πιάσουν φωτιά;

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και νερό: Πότε κινδυνευούν να πιάσουν φωτιά;

Τι κάνουν οι μαύρες κουκίδες στο παράθυρο αυτοκινήτου – Γιατί απαγορεύεται να τις βγάλεις

Τι κάνουν οι μαύρες κουκίδες στο παράθυρο αυτοκινήτου – Γιατί απαγορεύεται να τις βγάλεις

Ποτέ πρέπει να έχω αλυσίδες στο αυτοκίνητο

Ποτέ πρέπει να έχω αλυσίδες στο αυτοκίνητο

Πως να καθαρίσω τα καθίσματα του αυτοκινήτου

Πως να καθαρίσω τα καθίσματα του αυτοκινήτου

Πως να διατηρείς το χρώμα του αυτοκινήτου σου

Πως να διατηρείς το χρώμα του αυτοκινήτου σου