Continental: Μεγάλες αλλαγές στον τομέα των αυτοκινήτων

Continental: Μεγάλες αλλαγές στον τομέα των αυτοκινήτων

Σε μια προσπάθεια να μεταμορφώσει τον βασικό πυλώνα της επιχείρησής της που σχετίζεται με τα αυτοκίνητα, η Continental εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης περιουσιακών στοιχείων της ή την αλλαγή ιδιοκτησίας για τον τομέα που ασχολείται με προϊόντα συνδεδεμένα με την εμπειρία χρήστη.

Η εταιρεία θα διαχωρίσει τον τομέα που κατασκευάζει πίνακες οργάνων και οθόνες αυτοκινήτων. Σε αυτό το πλαίσιο οι προσφερόμενες επιλογές είναι μία πιθανή πώληση, η σύσταση κοινοπραξίας ή μια αρχική δημόσια προσφορά.

Στο πρόγραμμα είναι και η συρρίκνωση του 82 ερευνητικών κέντρων της εταιρείας για τον αυτοκινητικό κλάδο προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης στο 11% των πωλήσεων σε δύο έως τρία χρόνια και σε λιγότερο από 10% σε τρία έως πέντε χρόνια, σε σχέση με το προβλεπόμενο 12% για το 2023.

Η Continental διερευνά επίσης τρόπους για την περαιτέρω αναδιάρθρωση αυτοκινητιστικών δραστηριοτήτων οι οποίες το τρέχον έτος καταγράφουν ενοποιημένες πωλήσεις αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι κινήσεις αυτές θα βοηθήσουν ώστε ο τομέας αυτοκινήτων «να γίνει καλύτερος, ταχύτερος και πιο ευέλικτος» δήλωσε η οικονομική διευθύντρια Katja Garcia Vila.

Continental: αναδιάρθρωση και μαζικές απολύσεις
Η οικονομική διευθύντρια Katja Garcia Vila

Οι κύριες δραστηριότητες της Continental είναι η κατασκευή ελαστικών και η επιχειρηματική μονάδα αυτοκινήτων, η οποία περιλαμβάνει προϊόντα που σχετίζονται με την εμπειρία χρήστη και λογισμικό που συνδέεται τόσο με συστήματα ασφαλείας όσο και με τεχνολογίες του χώρου της αυτόνομης οδήγησης. Ο τρίτος επιχειρηματικός πυλώνας της εταιρείας φέρει την ονομασία ContiTech και αφορά την παραγωγή ψηφιακών τεχνολογιών για αυτοκίνητα και άλλους κλάδους.

Ο τομέας αυτοκινήτων θα παραμείνει στην Continental, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Nikolai Setzer, εν μέσω εικασιών για μια ευρύτερη αναδιάρθρωση.

Continental: Στόχος προσαρμοσμένου περιθωρίου κέρδους 8-11% για το 2026

Επίσης, η Continental δήλωσε ότι στοχεύει σε προσαρμοσμένο περιθώριο κέρδους προ φόρων και τόκων (EBIT) 8 έως 11% και σε συνολικές πωλήσεις ύψους 44 έως 48 δισ. ευρώ τα επόμενα 2 έως 3 χρόνια, οι οποίες θα αυξηθούν σε 51 έως 56 δισ. ευρώ σε 3-5 χρόνια. Η συμβολή της μονάδας αυτοκινήτου σε αυτές αναμένεται να είναι της τάξεως του 50%.
Η εταιρεία προβλέπει ότι το προσαρμοσμένο περιθώριο κέρδους για το 2023 θα ανέλθει σε 5,5% έως 6,5% για πωλήσεις 41 δισ. έως 43 δισ. ευρώ.

Περικοπές θέσεων εργασίας, κλείσιμο εργοστασίων

Η Continental έχει προαναγγείλει την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας για τη μείωση των δαπανών κατά περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αρχής γενομένης από το 2025.
Ο προμηθευτής βρίσκεται αντιμέτωπος με υψηλότερες δαπάνες όσον αφορά τις πρώτες ύλες, το εργασιακό και ενεργειακό κόστος, καθώς και το αντίστοιχο που σχετίζεται με τα logistics στην εγχώρια αγορά της Γερμανίας. Τον περασμένο Ιούλιο η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια για το κλείσιμο ενός από τα εργοστάσιά της στη χώρα.

Continental: αναδιάρθρωση και μαζικές απολύσεις

Η εταιρεία ερευνάται από τις αρμόδιες αρχές όσον αφορά το ρόλο που διαδραμάτισε στο σκάνδαλο εξαπάτησης των εκπομπών ντίζελ που αποκαλύφθηκε το 2015, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ξεπεράσει τις επιπτώσεις από μια κυβερνοεπίθεση και τις αποτυχίες ελέγχου ποιότητας στη μονάδα βιομηχανικών σωλήνων της.

Η Continental θα περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα αυτοκινήτων

Η Continental, με αποτίμηση που πλέον έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 40% τα τελευταία πέντε χρόνια, αντιμετωπίζει μια δύσκολη μετάβαση σε μια καθαρότερη οικονομία.
Οι αλλαγές είναι ιδιαίτερα επώδυνες για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, ο οποίος ευδοκίμησε τελειοποιώντας την παραγωγή αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης σε συνεργασία με εκατοντάδες τοπικούς προμηθευτές κιβωτίων ταχυτήτων, συστημάτων ψεκασμού και στροφαλοφόρων αξόνων.

Αισιοδοξία

Υπάρχει λόγος για αισιοδοξία. Οι μετοχές της Continental έχουν κερδίσει 25% φέτος χάρη στη βελτίωση των αλυσίδων εφοδιασμού και στην πρόοδο που έχει συν τελεστεί στη μονάδα αυτοκινήτων. Η Continental κατατάσσεται στην ένατη θέση στη λίστα του Automotive News Europe με τους 100 κορυφαίους παγκόσμιους προμηθευτές, με πωλήσεις του αυτοκινητιστικού τομέα ύψους 25,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.


About the author


Δείτε επίσης

Κουίζ: Έχεις πάθος με τους 4 τροχούς; Κάνε το 3/3 και απέδειξε το

Κουίζ: Έχεις πάθος με τους 4 τροχούς; Κάνε το 3/3 και απέδειξε το

F1: Ο Χόρνερ προσφέρει νέο ρόλο στον Ρικιάρντο εντός της Red Bull

F1: Ο Χόρνερ προσφέρει νέο ρόλο στον Ρικιάρντο εντός της Red Bull

3 λόγοι για να μην αφήσετε πότε άδειο το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου

3 λόγοι για να μην αφήσετε πότε άδειο το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου

OceanGate Titan: Πώς ήταν τα τελευταία λεπτά για τα θύματα σύμφωνα με αγωγή

OceanGate Titan: Πώς ήταν τα τελευταία λεπτά για τα θύματα σύμφωνα με αγωγή

Πώς να φρενάρετε αν δεν πιάνουν τα φρένα

Πώς να φρενάρετε αν δεν πιάνουν τα φρένα

Κουίζ: Είσαι ειδικός στα αυτοκίνητα; Μπορείς να κάνεις το 3/3;

Κουίζ: Είσαι ειδικός στα αυτοκίνητα; Μπορείς να κάνεις το 3/3;