Μεταχειρισμένα ελαστικά αυτοκινήτων: Αξίζει να αγοράσεις ; Τι προσέχω πάντα

Μεταχειρισμένα ελαστικά αυτοκινήτων: Αξίζει να αγοράσεις ; Τι προσέχω πάντα

Μεταχειρισμένα ελαστικά αυτοκινήτων: Αξίζει να αγοράσεις σετ ελαστικών από «δεύτερο χέρι» ή ξοδεύεις τα χρήματα σου χωρίς να έχεις όφελος αφού θα χρειαστούν και πάλι νέα αντικατάσταση; Value for money ή «τζάμπα λεφτά»;

Ελαστικά από δεύτερο χέρι: Οικονομική και value for money επιλογή ή συνταγή αποτυχίας που μπορεί να σου κοστίσει σε ασφάλεια και χρήματα αργότερα;

Όταν μιλάμε για μεταχειρισμένα ελαστικά, η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση. Τα μεταχειρισμένα ελαστικά δεν είναι απαραίτητα κακή ιδέα, αφού μπορεί να υπάρχουν ορισμένα σενάρια που το να βάλεις ένα μεταχειρισμένο ελαστικό στο αυτοκίνητο μπορεί και να βγάζει νόημα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως τα μεταχειρισμένα ελαστικά μπορεί να φαίνονται οικονομικά και μια έξυπνη λύση, ωστόσο ένα φθαρμένο ελαστικό μπορεί σημαίνει πως δεν είσαι αρκετά ασφαλής στον δρόμο. 

Άσε που αν το ελαστικό δεν είναι σε καλή κατάσταση, δεν θα αντέξει στον δρόμο και θα χρειαστεί να δώσεις και άλλα χρήματα για να το αντικαταστήσεις εκ νέου.

Για αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πότε αξίζει να μπεις στην διαδικασία αγοράς ενός μεταχειρισμένου ελαστικού άλλα και πώς να αναγνωρίσεις αν ένα φθηνό, μεταχειρισμένο ελαστικό είναι κάτι που πρέπει να ασχοληθείς και πότε πρέπει να απομακρυνθείς γιατί βάζεις σε κίνδυνο την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου άλλα και την ασφάλεια σου.

Για να δούμε πως αναγνωρίζω τους κινδύνους σε ένα μεταχειρισμένο ελαστικό, άλλα και τι πρέπει να προσέχω πάντα για να αγοράσω ένα μεταχειρισμένο ελαστικό που θα αξίζει και δεν θα μου βγάλει πρόβλημα,

Πως αναγνωρίζεις ένα μεταχειρισμένα ελαστικά αυτοκινήτων που κρύβει κινδύνους;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην αγορά μεταχειρισμένων είναι το…άγνωστο παρελθόν τους. Ποτέ δεν ξέρεις τι έχουν περάσει τα ελαστικά πριν φτάσουν σε σένα:

  • Φθορές και ζημιές: Δε μπορείς να είσαι σίγουρος για τις συνθήκες στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τα ελαστικά πριν φτάσουν σε εσένα. Μπορεί να έχουν τη φυσιολογική φθορά που έχουν τα ελαστικά με το πέρασμα του χρόνου και τη χρήση, ωστόσο μπορεί να έχουν καταπονηθεί ιδιαίτερα από προηγούμενους οδηγούς με κακές συνήθειες. Καμιά φορά, μπορεί μια κακή μεταχείριση να είναι εμφανής στο ελαστικό(π.χ. μια ξεκαθάρα φθαρμένη γόμα), ωστόσο άλλες φόρες μπορεί να μην φαίνεται με το γυμνό μάτι και να σου βγει με τη χρήση και την οδήγηση.
  • Φθαρμένα ή ανακληθέντα ελαστικά: Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μην είναι αναγνωρίσιμες τυχόν ζημιές ή ανακλήσεις από τον κατασκευαστή.
  • Απουσία Κανονισμών: Σε αντίθεση με τους προμηθευτές νέων ελαστικών, οι έμποροι δεν ακολουθούν αυστηρούς κανόνες ποιότητας στα μεταχειρισμένα ελαστικά (η ευθύνη πέφτει σε εσένα όταν κάνεις έρευνα αγοράς), επομένως δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι θα πάρεις.

Τι πρέπει να προσέχεις πάντα όταν αγοράσεις μεταχειρισμένα ελαστικά αυτοκινήτων

Τα μεταχειρισμένα ελαστικά δεν είναι απαραίτητα κακή απόφαση και επικίνδυνα για την ασφάλεια και την τσέπη σου, αρκεί να ξέρεις τι να προσέξεις όταν ψάχνεις/αγοράζεις ελαστικό. Αν τα ελέγξεις προσεκτικά, μπορείς να κάνεις μία πολύ καλή αγορά χωρίς να θυσιάσεις την ασφάλειά σου. Να τι πρέπει να κοιτάξεις:

1. Πέλμα ελαστικού

  • Βάθος: Κατά μέσο όρο, ένα καινούριο ελαστικό έχει βάθος στα 8 με 9 χιλιοστά. Προφανώς, με την οδήγηση φθείρεται, όποτε ένα μεταχειρισμένο ελαστικό δεν θα έχει το ίδιο βάθος. Ένα ελαστικό με βάθος κάτω από 1,6 χιλιοστά δεν θα έχει τη κατάλληλη πρόσφυση και δεν θα μπορείς να φρενάρεις ή να διευθύνεις το όχημα ικανοποιητικά. Εκεί, δηλαδή, είναι το όριο. Τσέκαρε το βάθος του πέλματος και αποφάσισε αν το μεταχειρισμένο ελαστικό αξίζει για αγορά.
  • Ομοιομορφία: Έλεγξε αν η φθορά στο πέλμα είναι ομοιόμορφη. Αν υπάρχουν περιοχές με έντονη φθορά, ίσως το όχημα είχε πρόβλημα με την πίεση αέρα ή την ευθυγράμμιση.
  • Συνοχή: Αν μπορείς, διάλεξε ελαστικά που έχουν το ίδιο βάθος πέλματος για να φθείρονται ομοιόμορφα κατά την οδήγηση.

2. Πλευρική Επιφάνεια

  • Ανίχνευση προβλημάτων και ζημιών: Πέρασε το χέρι σου πάνω από την πλευρική επιφάνεια του ελαστικού και αισθάνσου τυχόν εξογκώματα ή φούσκες. Αυτά τα σημεία μπορεί να σημαίνουν ότι το λάστιχο έχει αποκολληθεί από τα εσωτερικά του μέρη και είναι έτοιμο να σκάσει.
  • Κωδικοί DOT: Κοίταξε τον κωδικό DOT στην πλευρική επιφάνεια του ελαστικού. Ο κωδικός αυτός περιλαμβάνει την ημερομηνία κατασκευής του ελαστικού. Για παράδειγμα, «1810» σημαίνει ότι το ελαστικό κατασκευάστηκε την 18η εβδομάδα του 2010. Απόφυγε τα ελαστικά που είναι πάνω από 6 χρονών, καθώς είναι πιθανό το καουτσούκ να έχει μεγαλώσει υπερβολικά πολύ ή να έχει καταστραφεί.
  • Ζημιές στην Πλευρά: Αν προσέξεις ότι υπάρχουν τρύπες ή επιδιορθώσεις στην πλευρική επιφάνεια, είναι καλύτερο να αποφύγεις το ελαστικό. Οι επισκευές στην πλευρά είναι επικίνδυνες και συνήθως δεν αξίζουν τον κόπο, ούτε τα χρήματα.

3. Εσωτερικό 

  • Ελέγξτε το εσωτερικό: Κοίταξε το εσωτερικό του ελαστικού για υπερβολική σκόνη από καουτσούκ, που σημαίνει ότι το ελαστικό χάνει αέρα γρήγορα και φθείρεται.

4. Γενική κατάσταση του ελαστικού

  • Οπτικός  έλεγχος: Κοίταξε προσεκτικά για ρωγμές, τρύπες ή περιοχές που λείπουν μεγάλα κομμάτια καουτσούκ. Αυτά τα ελαστικά είναι καλύτερο να τα αποφύγεις.
  • Προηγούμενες επισκευές: Αν δεις ή αν ο προμηθευτής σου πει το ελαστικό έχει δεχθεί επισκευές, έχε στο μυαλό σου ότι η επισκευή με μπαλώματα είναι καλύτερη από την επισκευή με βύσματα. 

Συμπερασματικά

Τα μεταχειρισμένα ελαστικά μπορεί να είναι μια έξυπνη επιλογή αν ξέρεις πώς να τα ελέγξεις. Με τη σωστή προσοχή και έλεγχο, μπορείς να βρεις μία πολύ καλή προσφορά χωρίς να θέσεις σε κίνδυνο την ασφάλειά σου. Να θυμάσαι ότι η προσοχή στις λεπτομέρειες είναι το κλειδί. Αν τα ελαστικά έχουν πολλά σημάδια φθοράς, μην φοβηθείς να φύγεις και να ψάξεις για κάτι καλύτερο. Με τον σωστό έλεγχο, μπορείς να κάνεις μία συμφωνία που θα σε βγάλει κερδισμένο.

 

 

 

Δείτε επίσης

Τελικά κάνει να σβήσω τον κινητήρα στο φανάρι για να μην καίει βενζίνη;

Τελικά κάνει να σβήσω τον κινητήρα στο φανάρι για να μην καίει βενζίνη;

F1: Ο Georse Russell της Mercedes αρνήθηκε να κάτσει δίπλα στον Verstappen

F1: Ο Georse Russell της Mercedes αρνήθηκε να κάτσει δίπλα στον Verstappen

Volkswagen: Το Polo γιορτάζει 50 χρόνια – Μισός αιώνας για το εμβληματικό μικρό

Volkswagen: Το Polo γιορτάζει 50 χρόνια – Μισός αιώνας για το εμβληματικό μικρό

F1: Το πρώτο μήνυμα του Lewis Hamilton ως οδηγός της Ferrari

F1: Το πρώτο μήνυμα του Lewis Hamilton ως οδηγός της Ferrari

Ελαστικά αυτοκινήτου: Τι κοιτάω αν ψάχνω ελαστικό υψηλών επιδόσεων

Ελαστικά αυτοκινήτου: Τι κοιτάω αν ψάχνω ελαστικό υψηλών επιδόσεων

Πώς ο καιρός επηρεάζει τον κινητήρα – Ζέστη, υγρασία, κρύο

Πώς ο καιρός επηρεάζει τον κινητήρα – Ζέστη, υγρασία, κρύο