Check Engine: Πώς να σβήσεις το λαμπάκι από το κινητό σου τηλέφωνο

Check Engine: Πώς να σβήσεις το λαμπάκι από το κινητό σου τηλέφωνο

Check Engine: Αν το λαμπάκι του check engine είναι αναμμένο στο ταμπλό σου και αναρωτιόσουν πως να το σβήσεις, ήξερες ότι μπορείς να το κάνεις και μέσω bluetooth, χρησιμοποιώντας το κινητό σου τηλέφωνο;

Τα αυτοκίνητα μας είναι καλωδιώμενα και κατασκευασμένα με τρόπο που μπορούν να αποκαλύπτουν στον οδηγό, αν κάτι έχει χαλάσει ή δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Οι διάφοροι σένσορες που είναι τοποθετήμενοι, «καταλαβαίνουν» πότε κάτι  δεν λειτουργεί όπως και πρέπει και ενημερώνουν το κεντρικό σύστημα του αυτοκινήτου, δηλαδή τον εγκέφαλο.

Μια τέτοια λειτουργία είναι το «check engine», το λαμπάκι στο ταμπλό που όλοι έχουμε δει και μας ενημερώνει πως πρέπει να τσεκάρουμε τον κινητήρα γιατί κάτι δεν πάει καλά. Οκ, έχουμε πει πως το συγκεκριμένο λαμπάκι μπορεί να έχει ανάψει για μια σειρά από λόγους, ωστόσο, δεν χρειάζεται να υποτιμάμε τη σημασία του.

Για να ανάψει το λαμπάκι (και αν δεν έχει χαλάσει κάποιος σένσορας ή κάποιο καλώδιο), το αυτοκίνητο μας έχει ένα θεματάκι που πρέπει να δούμε.Και μερικές φορές, το πόσο γρήγορα θα ελέγξεις αν το αυτοκίνητο σου έχει πρόβλημα, μπορεί να είναι η διαφόρα όταν πας στο αυτοκίνητο στο συνέργειο.

Να πληρώσεις, δηλαδή, μια μικροεπιδιορθώση επείδη πρόλαβες το πρόβλημα όταν ξεκινούσε ή να δώσεις μια περιουσία γιατί το ζήτημα δεν επιορθώθηκε έγκαιρα και προκάλεσε βλάβες και σε άλλα μέρη του κινητήρα. 

Σε περίπτωση που θες να γνωρίζεις γιατί το αυτοκίνητο σου έβγαλε check engine, μπορείς να το κάνεις μόνος σου, μέσω του τηλέφωνου σου. Αρκεί να έχεις το κατάλληλο εργάλειο.

Πώς να σβήσεις το check engine χρησιμοποιώντας το κινητό σου

Αν θες να καταλάβεις αμέσως γιατί το αυτοκίνητο σου έχει ανάψει check engine, χωρίς να επισκέφθεις το συνέργειο, θα χρειαστείς απλώς το κινητό σου τηλέφωνο και ένα OBD2 Bluetooth scanner. Τα OBD2 bluetooth scanner είναι μια συσκεύη διαγνωστικού έλεγχου, που συνδέεις στο αυτοκίνητο σου και μπορείς με μερικά απλά βήματα και μέσω συνδέσης bluetooth, να βλέπεις στο κινήτο σου, τους κωδικούς και τα μηνύματα που δείχνει ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου.

Ουσιαστικά, το κινήτο θα «μιλάει» στο αυτοκίνητο σου και θα σου λέει πιο πρόβλημα έχει.

Η χρήση του είναι αρκετά εύκολη και απλή και μπορεί να την κάνει, ο οποιοσδήποτε με βασικές γνώσεις του πως δουλεύουν οι ηλεκτρονικές συσκευές.

Πώς το χρησιμοποιείς

Για το συγκεκριμένο άρθρο θα πάρουμε ως βάση τη συσκευή BlueDriver Bluetooth Pro OBD2 από τη Lemur Vehicle Monitors  (με τιμή 89 ευρώ), την οποία μπορείς να βρείς στο Amazon.

Στο διαδύκτιο, μπορείς να βρεις αρκετά διαγνωστικά εργάλεια για το αυτοκίνητο, με τιμές να ξεκινούν από 5 με 10 ευρώ, ωστόσο διάβασε καλά τα χαρακτηριστικά του κάθε προΐόντος για να εξασφαλίσεις πως λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, διαθέτει τις κατάλληλες λειτουργίες και είναι συμβατό με αυτοκίνητο σου. 

  1. Αγόρασε τη συσκευή BlueDriver: Βρες την online κατέβασε την εφαρμογή για iOS ή Android και σύνδεσέ τη στο smartphone σου.
  2. Βρες τη θύρα OBD:
  • Συνήθως βρίσκεται κάτω από το ταμπλό ή κοντά στο ντουλαπάκι του συνοδηγού.
  • Αν δεν τη βρίσκεις, τσέκαρε το εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου σου ή κάνε μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο.
  1. Σύνδεσε και διάβασε: Μόλις συνδέσεις τη συσκευή στη θύρα OBD, άνοιξε την εφαρμογή και άρχισε να συλλέγεις δεδομένα για το αυτοκίνητό σου.

Τι μπορείς να κάνεις

  • Διάγνωση προβλημάτων: Αν ανάψει η ένδειξη «Check Engine», η εφαρμογή σου δείχνει τον κωδικό βλάβης και εξηγεί τι σημαίνει.
  • Ζωντανά δεδομένα (Live Data): Μπορείς να παρακολουθείς σε πραγματικό χρόνο δεδομένα όπως η θερμοκρασία του κινητήρα, οι στροφές, η πίεση καυσίμου και πολλά άλλα.
  • Freeze Frame δεδομένα: Σου παρέχει στοιχεία για το πότε ακριβώς εμφανίστηκε η βλάβη, ιδανικό για ακριβή διάγνωση.
  • Οδηγίες service: Μάθε πώς να επαναφέρεις την ένδειξη λαδιών, την πίεση ελαστικών ή το λαμπάκι μπαταρίας αφού τα φροντίσεις.

Δείτε επίσης

Πίεση ελαστικών μοτοσικλέτας για δρόμο και offroad

Πίεση ελαστικών μοτοσικλέτας για δρόμο και offroad

F1- Piasti για Norris:«Δεν υπάρχουν φίλοι στο grid»

F1- Piasti για Norris:«Δεν υπάρχουν φίλοι στο grid»

Google Maps: Νέα λειτουργία AI θα συζητάει μαζί σου στο αμάξι

Google Maps: Νέα λειτουργία AI θα συζητάει μαζί σου στο αμάξι

3 σπορ μοτοσικλέτες με τελική που ξεπερνά τα 300 χλμ./ώρα

3 σπορ μοτοσικλέτες με τελική που ξεπερνά τα 300 χλμ./ώρα

Ματ χρώμα αυτοκινήτου: Καθαρισμός – Τελικά χρειάζεται γυάλισμα;

Ματ χρώμα αυτοκινήτου: Καθαρισμός – Τελικά χρειάζεται γυάλισμα;

Βουλωμένα μπεκ πετρελαίου: Σύμπτωματα σε κινητήρα diesel

Βουλωμένα μπεκ πετρελαίου: Σύμπτωματα σε κινητήρα diesel