Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Γιατί τα ελαστικά φθείρονται πιο γρήγορα;

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Γιατί τα ελαστικά φθείρονται πιο γρήγορα;

Όταν εξετάζετε την αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος (EV), μια κρίσιμη πτυχή που συχνά παραμελείται είναι η ανάγκη για εξειδικευμένα ελαστικά. Αυτά τα υψηλής τεχνολογίας οχήματα, απαιτούν ελαστικά σχεδιασμένα να αντέχουν την αυξημένη απόδοσή τους και το πρόσθετο βάρος.

Τα ελαστικά των ηλεκτρικών οχημάτων φθείρονται πιο γρήγορα;

Η σύντομη απάντηση είναι: Τα ελαστικά των ηλεκτρικών οχημάτων μπορούν να φθαρούν πιο γρήγορα από αυτά των οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE), ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης.

Η άμεση επιτάχυνση και η αναγεννητική πέδηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μπορεί να οδηγήσουν σε πιο συχνή αντικατάσταση ελαστικών σε σύγκριση με τα παραδοσιακά αυτοκίνητα.

Μελέτες δείχνουν ότι τα ελαστικά ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να φθείρονται 15 έως 20% ταχύτερα από αυτά των συμβατικών οχημάτων. Σύμφωνα αυτές, οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων έχουν σημειώσει ταχύτερη φθορά των ελαστικών και έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια, συχνά επειδή δεν ενημερώθηκαν για την επίδραση της υψηλότερης ροπής και του βάρους ενός ηλεκτρικού οχήματος στη διάρκεια ζωής των ελαστικών.

Οι κατασκευαστές ελαστικών, έχουν ανταποκριθεί δημιουργώντας ελαστικά με νέα μείγματα, σχέδια πέλματος και αφρό απομόνωσης θορύβου, ειδικά για τα ηλεκτρικά οχήματα. Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι τα ηλεκτρικά οχήματα απαιτούν εξειδικευμένα ελαστικά.

Όπως συμβουλεύει ο Russell Shepard από τη Michelin της Βόρειας Αμερικής: «Εάν θέλετε να διατηρήσετε την απόδοση του οχήματός σας, η καλύτερη επιλογή σας είναι να αγοράσετε ξανά το πρωτότυπο ελαστικό εξοπλισμού (OE), αν και υπάρχουν πάντα και άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές.»

Αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν την επένδυση σε ελαστικά υπερ-υψηλής απόδοσης (UHP), τα οποία προσφέρουν καλύτερο χειρισμό και απόδοση σε μια σχετικά οικονομική τιμή.

Τι προκαλεί την ταχύτερη φθορά των ελαστικών των ηλεκτρικών οχημάτων;

  1. Βάρος
  2. Ροπή
  3. Τρόπος οδήγησης
  4. Ακατάλληλη συντήρηση

1. Βάρος

Οι συστοιχίες μπαταριών στα ηλεκτρικά οχήματα προσθέτουν σημαντικό βάρος, αυξάνοντας το φορτίο στα ελαστικά. Αυτό το επιπλέον βάρος έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη αντίσταση κύλισης – η προσπάθεια που απαιτείται για να μπορεί ένα ελαστικό να κυλάει. Τα ελαστικά των ηλεκτρικών οχημάτων ,είναι σχεδιασμένα να είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

2. Ροπή

Τα ηλεκτρικά οχήματα παρέχουν άμεση ροπή και ταχύτητα, με πολλά ηλεκτρικά οχήματα να μπορούν να επιταχύνουν από 0-100 σε περίπου τρία δευτερόλεπτα. Αυτή η υψηλή ροπή, αυξάνει τη φθορά των ελαστικών. Τα ελαστικά των ηλεκτρικών οχημάτων χρησιμοποιούν κολλώδη μείγματα και σχέδια πέλματος που τα συγκρατούν το δρόμο για να βελτιώσουν το χειρισμό, συμβάλλοντας στην ταχύτερη φθορά.

3. Τρόπος οδήγησης

Η απόδοση των ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να είναι εθιστική, οδηγώντας σε πιο επιθετικούς τρόπους οδήγησης. Οι γρήγορες επιταχύνσεις και οι απότομοι ελιγμοί μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής των ελαστικών. Το αργό το ασφαλές στυλ οδήγησης, μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της διάρκεια ζωής των ελαστικών.

4. Ακατάλληλη συντήρηση

Ο τακτικός έλεγχος της πίεσης των ελαστικών, η παρακολούθηση της συνολικής φθοράς και η τήρηση του προγράμματος συντήρησης του οχήματός σας για περιστροφή των ελαστικών και ευθυγράμμιση των τροχών είναι κρίσιμα. Η σωστή συντήρηση εξασφαλίζει ότι θα αξιοποιήσετε στο έπακρο τα ελαστικά σας.

Πόσο διαρκούν τα ελαστικά των ηλεκτρικών οχημάτων;

Οι κατασκευαστές βελτιώνουν συνεχώς τα ελαστικά των ηλεκτρικών οχημάτων με νέα μείγματα καουτσούκ και καλύτερα σχέδια πέλματος, για να επεκτείνουν τα χιλιόμετρα μεταξύ των αλλαγών ελαστικών.

Για παράδειγμα, τα ελαστικά Bridgestone Turanza EV, προσφέρουν εγγύηση έως και 80.000 χιλιόμετρα. Τα νέα ελαστικά της Goodyear ElectricDrive GT2, τα οποία είναι ελαστικά υπερ-υψηλής απόδοσης για όλες τις εποχές,  είναι σχεδιασμένα ειδικά για τα υψηλά πρότυπα των σημερινών premium ηλεκτρικών οχημάτων.

Αυτά τα ελαστικά διαθέτουν χαμηλή αντίσταση κύλισης για καλύτερη αυτονομία και είναι κατασκευασμένα από 50% ανακυκλώσιμα υλικά, προσφέροντας εγγύηση φθοράς πέλματος 72.000 χιλιομέτρων.

Δείτε επίσης

F1 – GP Σιγκαπούρης 2024: Αποτελέσματα και βαθμολογίες των οδηγών

F1 – GP Σιγκαπούρης 2024: Αποτελέσματα και βαθμολογίες των οδηγών

Ιπποδύναμη: Ισούται πραγματικά με τη δύναμη ενός αλόγου;

Ιπποδύναμη: Ισούται πραγματικά με τη δύναμη ενός αλόγου;

Πώς να απαλλαγείτε από δυσάρεστες οσμές στο αυτοκίνητό σας

Πώς να απαλλαγείτε από δυσάρεστες οσμές στο αυτοκίνητό σας

Γιατί το κλιματιστικό κάνει θόρυβο; Πώς να το διορθώσετε

Γιατί το κλιματιστικό κάνει θόρυβο; Πώς να το διορθώσετε

Κουίζ: Λατρεύεις την ταχύτητα; Μπορείς να απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις;

Κουίζ: Λατρεύεις την ταχύτητα; Μπορείς να απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις;

Είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέρος μιας συνωμοσίας;

Είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέρος μιας συνωμοσίας;