Η «φθηνή» βενζίνη βλάπτει το αυτοκίνητο;

Η «φθηνή» βενζίνη βλάπτει το αυτοκίνητο;

Για να κατανοήσουμε πλήρως τι κάνει η φθηνή βενζίνη στον κινητήρα, πρέπει να αναλύσουμε λίγο βαθύτερα και να εξηγήσουμε τη διαφορά μεταξύ του αριθμού οκτανίων του αυτοκινήτου όπως ορίζεται από τον κατασκευαστή και του τι αποτελεί «φθηνή βενζίνη».

Πώς τα οκτάνια επηρεάζουν την απόδοση του κινητήρα;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβετε είναι ο αριθμός οκτανίων του οχήματος. Ρίξτε μια ματιά στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου και θα βρείτε τον ελάχιστο αριθμό οκτανίων που έχει σχεδιαστεί για την ασφαλή λειτουργία του κινητήρα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι όσο υψηλότερα είναι τα οκτάνια, τόσο καλύτερη απόδοση καυσίμου θα έχουν. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια.

Οι κινητήρες βενζίνης, λειτουργούν με ένα μίγμα βενζίνης και αέρα. Τα μπουζί αναφλέγουν το μίγμα καυσίμου σε κάθε κύλινδρο και σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Το μίγμα αέρα και αερίου συμπιέζεται πριν από κάθε ανάφλεξη στον κύλινδρο για μέγιστη ενέργεια και αυτό παράγει πολύ θερμότητα. Η βενζίνη, πρέπει να λειτουργεί υπό ακραίες θερμοκρασίες και να καίγεται γρήγορα και αποτελεσματικά.

Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός οκτανίων της βενζίνης που χρησιμοποιείτε, τόσο πιο ανθεκτική είναι στην καύση υπό πίεση. Ο αριθμός οκτανίων που ορίζεται για το αυτοκίνητο σας λέει ποιο καύσιμο θα επιτρέψει στη βενζίνη να καεί με τον απαιτούμενο ρυθμό.

Τι συμβαίνει αν βάλετε χαμηλότερα οκτάνια στο αυτοκίνητο;

Εάν το αυτοκίνητό σας απαιτεί premium καύσιμο και βάλετε χαμηλότερη βαθμίδα βενζίνης, μπορεί να αντιμετωπίσετε αυτό που είναι γνωστό ως «χτύπημα κινητήρα» ή «σφύριγμα».

Αυτό συμβαίνει όταν η χαμηλότερη βαθμίδα βενζίνης καίγεται πρόωρα και διαταράσσει την ισορροπία του χρονισμού του κινητήρα. Οι κινητήρες υψηλών επιδόσεων απαιτούν υψηλότερους ρυθμούς συμπίεσης και λειτουργούν σε υψηλότερα επίπεδα οκτανίων.

Το σφύριγμα σημαίνει ότι η βενζίνη δεν καίγεται καθαρά και αποτελεσματικά και η αχρησιμοποίητη βενζίνη θα βγει από το σύστημα εξάτμισης. Αυτό θα σημαίνει ότι θα έχετε κακή απόδοση καυσίμου, θα σπαταλήσετε πολύτιμη βενζίνη και θα αυξήσετε τη ρύπανση.

Τι συμβαίνει αν βάλετε υψηλότερα οκτάνια στο αυτοκίνητο;

Δεν θα βλάψει τον κινητήρα και μπορεί να έχετε καλύτερη απόδοση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή η premium βενζίνη δεν είναι μόνο υψηλότερη σε οκτάνια, αλλά περιλαμβάνει επίσης ένα ειδικό κοκτέιλ απορρυπαντικών συστατικών για να βοηθήσει να διατηρήσετε τον κινητήρα καθαρό, μειώνοντας τη φθορά των βαλβίδων.

Χάρη στις προόδους στην τεχνολογία των κινητήρων, τα σημερινά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν ενσωματωμένους υπολογιστές που προσαρμόζονται στις παραλλαγές του καυσίμου, ώστε η περιστασιακή χρήση φθηνής βενζίνης δεν θα βλάψει τον κινητήρα.

Πώς παίζει ρόλο το σύστημα ψεκασμού καυσίμου

Αυτό είναι σημαντικό καθώς όλα τα οχήματα σήμερα χρησιμοποιούν ψεκασμό καυσίμου για να αποκτήσουν το σωστό μίγμα βενζίνης και αέρα στους κυλίνδρους. Το σύστημα ψεκασμού καυσίμου προσφέρει στο όχημά σας έως και 15% καλύτερη οικονομία καυσίμου, έως και 50% περισσότερη ροπή χαμηλού εύρους και έως και 50% χαμηλότερες εκπομπές σε σύγκριση με τα αντίστοιχα με καρμπυρατέρ.

Αλλά το σωστό σύστημα ψεκασμού καυσίμου απαιτεί καύσιμα που περιέχουν απορρυπαντικά για να τα διατηρούν απαλλαγμένα από αποθέσεις βρωμιάς. Η χρήση μη επώνυμης βενζίνης σε κινητήρες με ψεκασμό καυσίμου, θα οδηγήσει τελικά σε προβλήματα.

Δείτε επίσης

Γιατί το ρεζερβουάρ μου έχει κίτρινο καπάκι; Τί σημαίνει για το καύσιμο

Γιατί το ρεζερβουάρ μου έχει κίτρινο καπάκι; Τί σημαίνει για το καύσιμο

Etihad Airways: Πλέον μεταφέρει supercars

Etihad Airways: Πλέον μεταφέρει supercars

BYD: Πλήρης εξαγορά της Mercedes-Benz στην Κίνα

BYD: Πλήρης εξαγορά της Mercedes-Benz στην Κίνα

Το Νο.1 υλικό για να εξαφανίσετε τη σκόνη από το ταμπλό του αυτοκινήτου

Το Νο.1 υλικό για να εξαφανίσετε τη σκόνη από το ταμπλό του αυτοκινήτου

F1: Τί δήλωσε ο Πέρεζ μετά τη «ντροπή» στο Μπακού

F1: Τί δήλωσε ο Πέρεζ μετά τη «ντροπή» στο Μπακού

Κουίζ: Είσαι ο απόλυτος ειδικός; Μπορείς να κάνεις το 3/3;

Κουίζ: Είσαι ο απόλυτος ειδικός; Μπορείς να κάνεις το 3/3;