Γιατί οι προβολείς δεν φωτίζουν μακριά: Αιτίες και πώς να τους επισκευάσετε

Γιατί οι προβολείς δεν φωτίζουν μακριά: Αιτίες και πώς να τους επισκευάσετε

Τα φώτα των προβολέων σας αφήνουν στο σκοτάδι; Τα αμυδρά, «νεκρά» ή ξεθωριασμένα φώτα προβολέων, είναι τρομακτικά και επικίνδυνα για τους οδηγούς.

Χωρίς σωστή επισκευή, μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα, από μία ακριβή επισκευή, μέχρι ένα σοβαρό ατύχημα. Ποια όμως είναι τα αίτια που δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των φώτων του αυτοκινήτου και τί μπορείτε να κάνετε για αυτό;

Πρόβλημα 1: Καμένη λάμπα

Το πιο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι προβολείς είναι οι αμυδροί ή καμένοι λαμπτήρες. Ευτυχώς, αυτό διορθώνεται εύκολα με μία αντικατάσταση του λαμπτήρα. Όπως και οι λάμπες στο σπίτι, οι λαμπτήρες των προβολέων πρέπει να αντικαθίστανται τακτικά.

Οι λαμπτήρες  των προβολέων, μπορεί να χρειαστεί να αντικατασταθούν πιο συχνά, εάν αφήνετε τα φώτα του αυτοκινήτου αναμμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή εάν οδηγείτε τακτικά τη νύχτα.

Για παράδειγμα, οι λαμπτήρες μπορεί να καίγονται συχνότερα, εάν οδηγείτε ταξί, Uber ή κάνετε βραδινές παραδόσεις. Τα οχήματα στα οποία οι λαμπτήρες δεν έχουν αντικατασταθεί ποτέ, είναι ωρολογιακές βόμβες.

Πώς να καταλάβετε πότε χρειάζεστε νέους λαμπτήρες  για τους προβολείς;

Εκτός από το να παρατηρήσετε ότι τα φώτα φαίνονται πιο αμυδρά από το συνηθισμένο, μπορείτε να ελέγξετε για έναν καμένο λαμπτήρα με μερικά απλά βήματα.

  • Παρκάρετε το όχημά σας σε ένα ασφαλές μέρος και ανάψτε τα φώτα του αυτοκινήτου.
  • Βγείτε από το αυτοκίνητό και ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι και τα δύο φώτα είναι φωτεινά και λειτουργούν.
  • Εάν παρατηρήσετε ότι ένα ή και τα δύο φώτα αρχίζουν να σβήνουν, πρέπει να αντικαταστήσετε το λαμπτήρα.

Πρόβλημα 2: Οξείδωση φακού

Μερικοί οδηγοί εκπλήσσονται, όταν μαθαίνουν ότι τα αμυδρά φώτα, δεν προκαλούνται μόνο από καμένους λαμπτήρες. Στην πραγματικότητα, μπορεί να ευθύνονται οι ίδιοι οι φακοί.

Οι φακοί των προβολέων – τα πλαστικά κομμάτια που καλύπτουν τους λαμπτήρες – είναι συχνά κατασκευασμένα από ακρυλικό. Αυτό το υλικό, είναι γνωστό για τη χημική αντίδραση με τις ακτίνες UV του ήλιου.

Με την πάροδο του χρόνου, οι φακοί σας μπορούν να οξειδωθούν – οδηγώντας σε μια θολή, κιτρινωπή εμφάνιση. Η αδιαφανής σκιά που προκαλείται από την οξείδωση, δεν αφήνει να περάσει τόσο πολύ φως. Αυτό θα κάνει τα φώτα προβολέων σας να φαίνονται αμυδρά, ακόμη κι αν έχετε ολοκαίνουργιους λαμπτήρες.

Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να πάτε σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο, για να λύσετε το πρόβλημα της οξείδωσης των φακών.

Πρόβλημα 3: Προβλήματα καλωδίωσης

Οι προβολείς του αυτοκινήτου, βασίζονται σε μια σειρά ηλεκτρικών εξαρτημάτων. Στα περισσότερα οχήματα, αυτό περιλαμβάνει ένα καλώδιο και μια ασφάλεια. Αυτά τα εξαρτήματα παρέχουν την ισχύ που απαιτείται για την τροφοδοσία των προβολέων.

Τα προβλήματα καλωδίωσης μπορούν να προκαλέσουν την κακή λειτουργία των προβολέων ή τη διακοπή της λειτουργίας τους. Τα προβλήματα καλωδίωσης είναι σπάνια, αλλά όχι απίθανα. Γίνονται επίσης πιο πιθανά, εάν έχετε κάνει κάποια εργασία τους προβολείς.

Η επισκευή των προβολέων, θα εξαρτηθεί από τη φύση των προβλημάτων στην καλωδίωση. Μπορεί να χρειαστεί μια αλλαγή στις ρυθμίσεις της καλωδίωσης, μια νέα καλωδίωση, μια αντικατάσταση ασφάλειας ή μια άλλη ηλεκτρική επισκευή.

Πρόβλημα 4: Φώτα LED έναντι λαμπτήρων πυρακτώσεως

Έχετε οδηγήσει ποτέ δίπλα σε κάποιον με εκθαμβωτικούς προβολείς; Ακόμη και χωρίς τα «μεγάλα» φώτα, ορισμένα φώτα LED, φαίνονται πολύ πιο φωτεινά από τις παραδοσιακές εκδόσεις. Εάν οδηγείτε με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, μπορεί να βλέπετε ότι τα φώτα σας φαίνονται πιο αμυδρά σε σύγκριση με τα LED.

  • Τα πλεονεκτήματα: Ορισμένοι οδηγοί προτιμούν την ενεργειακή απόδοση και τη μακροζωία των LED. Άλλοι πιστεύουν ότι μπορούν επίσης να παρέχουν μεγαλύτερη ορατότητα στο δρόμο για τους οδηγούς, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου δεν παράγουν επιπλέον φως.
  • Τα μειονεκτήματα: Όσοι αντιτίθενται στα φώτα LED υποστηρίζουν ότι προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό, τυφλώνοντας τους άλλους οδηγούς, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ατυχήματα.

Πρόβλημα 5: Λάθος ρύθμιση των φώτων

Τα σημερινά οχήματα, έχουν πολλές διαφορετικές επιλογές φωτισμού για τους οδηγούς να επιλέξουν. Εάν διαπιστώσετε ότι τα φώτα προβολέων είναι πολύ αμυδρά ή έχουν σταματήσει να λειτουργούν, ελέγξτε ξανά τις ρυθμίσεις.

Τα περισσότερα νέα φώτα προβολέων ρυθμίζονται αυτόματα εκτός εάν ρυθμιστούν διαφορετικά. Ως εκ τούτου, πολλοί οδηγοί «τα ρυθμίζουν και τα ξεχνούν».

Ενώ μπορεί να φαίνεται προφανές, υπάρχει μια πιθανότητα να έχετε ενεργοποιημένα τα φώτα ομίχλης αντί για τα φώτα πορείας. Σε αυτή την περίπτωση, μια απλή ρύθμιση του διακόπτη των προβολέων θα τα επαναφέρει.

 

Δείτε επίσης

Γιατί το ρεζερβουάρ μου έχει κίτρινο καπάκι; Τί σημαίνει για το καύσιμο

Γιατί το ρεζερβουάρ μου έχει κίτρινο καπάκι; Τί σημαίνει για το καύσιμο

Etihad Airways: Πλέον μεταφέρει supercars

Etihad Airways: Πλέον μεταφέρει supercars

BYD: Πλήρης εξαγορά της Mercedes-Benz στην Κίνα

BYD: Πλήρης εξαγορά της Mercedes-Benz στην Κίνα

Η «φθηνή» βενζίνη βλάπτει το αυτοκίνητο;

Η «φθηνή» βενζίνη βλάπτει το αυτοκίνητο;

Το Νο.1 υλικό για να εξαφανίσετε τη σκόνη από το ταμπλό του αυτοκινήτου

Το Νο.1 υλικό για να εξαφανίσετε τη σκόνη από το ταμπλό του αυτοκινήτου

F1: Τί δήλωσε ο Πέρεζ μετά τη «ντροπή» στο Μπακού

F1: Τί δήλωσε ο Πέρεζ μετά τη «ντροπή» στο Μπακού