Ελαστικά: Ποια είναι η σωστή πίεση το καλοκαίρι και τον χειμώνα

Ελαστικά: Ποια είναι η σωστή πίεση το καλοκαίρι και τον χειμώνα

Ξέρατε ότι τα ελαστικά του αυτοκινήτου, υποστηρίζουν το 95% του φορτίου του; Υποστηρίζουν το βάρος του ίδιου του αυτοκινήτου, των επιβατών, των καυσίμων, των αποσκευών και άλλου εξοπλισμού. Η επαρκής πίεση των ελαστικών είναι επομένως ένα θεμελιώδες στοιχείο για την εγγύηση της ασφάλειας και του επιπέδου απόδοσης του οχήματός σας.

Αλλά ποια είναι η ιδανική πίεση και ποιους παράγοντες πρέπει να λάβουμε υπόψη;

Γιατί είναι σημαντική η πίεση των ελαστικών;

Η επαρκής πίεση αέρα στα ελαστικά του αυτοκινήτου σας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια κατά την οδήγηση. Τα ελαστικά με λιγότερη πίεση, τείνουν να φθείρονται πρόωρα, εκτός από το να κάνουν την οδήγηση ασταθή και να αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου.

Αντίθετα, τα ελαστικά με πολύ υψηλή πίεση περιορίζουν το σημείο επαφής με τον δρόμο και μειώνουν την πρόσφυση, καθιστώντας το αυτοκίνητο πιο δύσκολο στο χειρισμό.

Φροντίστε να ελέγχετε τακτικά την πίεση κάθε ελαστικού του αυτοκινήτου και να συμμορφώνεστε με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Προσαρμόστε την πίεση των ελαστικών σύμφωνα με τον τύπο του οχήματος

Ποια είναι η ιδανική πίεση των ελαστικών για το αυτοκίνητό σας;

Στην πραγματικότητα, η ιδανική πίεση, μπορεί να διαφέρει από όχημα σε όχημα λόγω πολλών παραγόντων, όπως:

  • Βάρος του οχήματος: Τα βαρύτερα οχήματα απαιτούν υψηλότερη πίεση ελαστικών για να υποστηρίξουν το φορτίο τους.
  • Μέγεθος ελαστικών: Οι διαστάσεις των ελαστικών, συμπεριλαμβανομένου του πλάτους και της διαμέτρου, επηρεάζουν την πίεση.
  • Τύπος ελαστικών: Τα καλοκαιρινά, χειμερινά ή τα ελαστικά παντός καιρού έχουν διαφορετικές συστάσεις πίεσης.
  • Βάρος του φορτίου: Το βάρος του φορτίου στο αυτοκίνητο, μπορεί να απαιτεί τη ρύθμιση της πίεσης για τη διατήρηση της σταθερότητας του οχήματος.
  • Σχεδιασμός οχήματος: Οι συστάσεις του κατασκευαστή, η ανάρτηση και η γεωμετρία του οχήματος, διαδραματίζουν όλες έναν ρόλο στον προσδιορισμό της βέλτιστης πίεσης των ελαστικών.
  • Τύπος οδήγησης: Η ιδανική πίεση των ελαστικών μπορεί να διαφέρει εάν οδηγείτε στην πόλη, σε αυτοκινητόδρομο ή σε άλλες συνθήκες (χειμώνας, εκτός δρόμου κ.λπ.).

Πίεση ελαστικών αυτοκινήτου: Διαφορετική ανάλογα με την εποχή

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι η μέγιστη πίεση ενός ελαστικού εμφανίζεται στην επιφάνειά του. Ωστόσο, η μέγιστη και η συνιστώμενη πίεση των ελαστικών, δεν είναι το ίδιο.

Η συνιστώμενη πίεση του κατασκευαστή, φαίνεται στην ετικέτα που βρίσκεται στο πλαίσιο της πόρτας του οδηγού και στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου.

Ωστόσο, οι εναλλαγές των εποχών, απαιτούν την προσαρμογή της πίεσης των ελαστικών. Έτσι, μπορεί να γίνει απαραίτητος ο έλεγχος και η προσαρμογή της πίεσης, όταν υπάρχουν διακυμάνσεις στη θερμοκρασία.

Σε περίπτωση βροχής, για παράδειγμα, μια ελαφρώς χαμηλότερη πίεση δίνει καλύτερη πρόσφυση. Για το χιόνι και τον πάγο, ακόμη χαμηλότερη πίεση εξασφαλίζει βέλτιστη πρόσφυση.

Ποια είναι η σωστή πίεση των ελαστικών το χειμώνα;

Είναι σημαντικό να προσαρμόζετε την οδήγηση σας το χειμώνα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ελαστικά: όσο πιο κρύο είναι το εξωτερικό περιβάλλον, τόσο πιο σημαντικό είναι να ελέγχετε την πίεση.

Σε περιόδους έντονου κρύου, ο αέρας στα ελαστικά μπορεί να συστέλλεται, μειώνοντας την πίεση. Στην πραγματικότητα, για κάθε 6°C που πέφτει ο υδράργυρος, η πίεση μειώνεται συστηματικά κατά 1 PSI (ή 1 PSI).

Εάν αμελήσετε τον έλεγχο των ελαστικών, διατρέχετε τον κίνδυνο να καταλήξετε με ελαστικά με χαμηλότερη πίεση από όσο πρέπει, ακόμα κι αν είναι καινούρια.

Ποια είναι η ιδανική πίεση των ελαστικών το καλοκαίρι;

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η έντονη ζέστη μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα ελαστικά του αυτοκινήτου. Όταν έχει πολύ ζέστη, ο αέρας μέσα στα ελαστικά διαστέλλεται. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η πίεση μέσα στο ελαστικό.

Έτσι, συνιστάται να ακολουθείτε τις συμβουλές του κατασκευαστή σχετικά με το επίπεδο πίεσης αέρα των ελαστικών τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πίεση ελαστικών στη βροχή

Σε έντονη βροχή, τα ελλιπώς φουσκωμένα ελαστικά, μπορούν να προκαλέσουν άνιση κατανομή φορτίου.

Έτσι, το νερό δεν φεύγει από το ελαστικό, αυξάνοντας τον κίνδυνο υδρολίσθησης. Η υδρολίσθηση συμβαίνει, όταν το νερό εισχωρεί μεταξύ του σημείου επαφής των ελαστικών και του δρόμου, μειώνοντας την πρόσφυση και τη σταθερότητα του οχήματος.

Πώς να μετρήσετε την σωστή πίεση των ελαστικών;

Συνιστάται να ελέγχετε την πίεση του αέρα των ελαστικών κάθε μήνα. Ο έλεγχος είναι απλός και διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Μπορεί να γίνει με έναν μετρητή πίεσης ελαστικών.

Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών;

Η πίεση πρέπει να ελέγχεται όταν τα ελαστικά είναι κρύα, δηλαδή όταν το όχημα είναι ακίνητο για μερικές ώρες.

Άλλες επαγγελματικές συμβουλές

Εκτός από τον τακτικό έλεγχο των ελαστικών, άλλα δύο στοιχεία απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

  • Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν διαρροές ή ζημιά στα ελαστικά. Ακόμη και μια μικρή διαρροή μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια πίεσης.
  • Επιθεωρείτε συχνά την πίεση της ρεζέρβας. Σε περίπτωση ατυχήματος, μία ρεζέρβα με χαμηλή πίεση, θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα.

 

Δείτε επίσης

Κουίζ: Ξέρεις τα πάντα για τους 4 τροχούς; Μόνο το 7% κάνει το 3/3

Κουίζ: Ξέρεις τα πάντα για τους 4 τροχούς; Μόνο το 7% κάνει το 3/3

Μπορώ να οδηγήσω με σκασμένο λάστιχο;

Μπορώ να οδηγήσω με σκασμένο λάστιχο;

Πώς να καθαρίσω τα λάστιχα από τα παράθυρα του αυτοκινήτου από βρύα

Πώς να καθαρίσω τα λάστιχα από τα παράθυρα του αυτοκινήτου από βρύα

Συνθετικά λάδια: Μπορούν να προκαλέσουν διαρροές στον κινητήρα;

Συνθετικά λάδια: Μπορούν να προκαλέσουν διαρροές στον κινητήρα;

Κουίζ: Έχεις πάθος με την ταχύτητα; Μπορείς να κάνεις το 3/3;

Κουίζ: Έχεις πάθος με την ταχύτητα; Μπορείς να κάνεις το 3/3;

7 κίνδυνοι που κρύβει το πλύσιμο του αυτοκινήτου

7 κίνδυνοι που κρύβει το πλύσιμο του αυτοκινήτου