Λάθος στάση σώματος στην οδήγηση: Φυσιοθεραπεύτρια αποκαλύπτει 5 προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει

Λάθος στάση σώματος στην οδήγηση: Φυσιοθεραπεύτρια αποκαλύπτει 5 προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει

H λάθος στάση σώματος στην οδήγηση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία, ειδικά για όσους περνούν παρατεταμένες ώρες στο αυτοκίνητο.

Μία φυσιοθεραπέυτρια λέει ότι αυτό μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει σε επίμονους πονοκεφάλους, κυρτούς ώμους και μυϊκή σφίξη, αλλά και να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα αργότερα στη ζωή.

Η φυσιοθεραπέυτρια Sammy Margo αποκαλύπτει πέντε παθήσεις που σχετίζονται με κακή στάση σώματος στην οδήγηση και τις ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να τις καταπολεμήσετε.

Η καθιστή θέση σώματος στην οδήγηση μπορεί να οδηγήσει σε ακαμψία, μυϊκή ανισορροπία, μειωμένη ευελιξία και πόνο στην κάτω πλάτη.

5 κύρια προβλήματα υγείας που προκαλούνται από λάθος στάση σώματος στην οδήγηση

  1. Τάση και δυσφορία στον αυχένα και τους ώμους
  2. Πόνος στην πλάτη
  3. Κυρτοί ώμοι και «καμπούρα στον αυχένα»
  4. Πονοκέφαλοι ή/και ημικρανίες
  5. Ισχιαλγία

1. Τάση και δυσφορία στον αυχένα και τους ώμους

Η Sammy λέει: «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο δυσφορία, μυϊκή σφίξη και τελικά ακαμψία και μειωμένο εύρος κίνησης».

2. Πόνος στην πλάτη

Το κάθισμα χωρίς σωστή υποστήριξη μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή ανισορροπία καθώς και στη συμπίεση των μεσοσπονδύλιων δίσκων, την κόπωση των μυών και με την πάροδο του χρόνου, στην ανάπτυξη χρόνιου πόνου στην κάτω πλάτη.

Η έλλειψη κίνησης κατά την οδήγηση μπορεί να επιδεινώσει αυτό το πρόβλημα μειώνοντας τη φυσική λίπανση και ευελιξία των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης.

3. Κυρτοί ώμοι και «καμπούρα στον αυχένα»

Οι κυρτοί ώμοι για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να οδηγήσουν σε δομικές αλλαγές με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη θωρακική κινητικότητα, μειωμένη χωρητικότητα των πνευμόνων και αυξημένη καταπόνηση της αυχενικής σπονδυλικής στήλης, καθιστώντας πιο δύσκολη τη διόρθωση καθώς αυτές οι αποκλίσεις στάσης γίνονται συνήθεις.

4. Πονοκέφαλοι ή/και ημικρανίες

Η πρόσθια στάση του κεφαλιού (η οποία είναι κοινή στους οδηγούς) μπορεί να ασκεί πίεση στους μύες και τα νεύρα του αυχένα, οδηγώντας σε πονοκεφάλους.

Η ένταση στην άνω πλάτη και στους ώμους μπορεί επίσης να συμβάλει σε πονοκεφάλους.

5. Ισχιαλγία

Η ισχιαλγία εμφανίζεται όταν το ισχιακό νεύρο, το οποίο εκτείνεται από την κάτω πλάτη κάτω από κάθε πόδι, συμπιέζεται ή ερεθίζεται.

Η κακή στάση σώματος μπορεί να συμβάλει σε αυτό ασκώντας πίεση στη θωρακική σπονδυλική στήλη ή στον  απιοειδή μυ, ο οποίος μπορεί να ερεθίσει το ισχιακό νεύρο.

Πώς να ρυθμίσετε το κάθισμα του οδηγού για να αποφύγετε κακή στάση

Με τα σύγχρονα αυτοκίνητα εξοπλισμένα με καθίσματα με πολλές επιλογές ρύθμισης, δεν υπάρχει πραγματικά δικαιολογία για τους οδηγούς που δεν μπορούν να βρουν μια βέλτιστη θέση.

Πώς να ρυθμίσετε τη θέση του καθίσματος αυτοκινήτου

  • Θέση καθίσματος: Ρυθμίστε το κάθισμα έτσι ώστε τα πόδια σας να μπορούν να φτάσουν άνετα στα πεντάλια με ένα ελαφρύ λυγισμό στα γόνατά σας. Τα γόνατά σας πρέπει να είναι χαμηλότερα ή στο επίπεδο των ισχίων σας και τα χέρια σας πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένα στους αγκώνες όταν κρατάτε το τιμόνι.
  • Ύψος καθίσματος: Τα ισχία σας πρέπει να είναι ελαφρώς υψηλότερα από τα γόνατά σας για να μειώσετε την πίεση στην κάτω πλάτη. Ως οδηγός, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα διάστημα μίας γροθιάς μεταξύ του κεφαλιού σας και της οροφής του αυτοκινήτου.
  • Γωνία καθίσματος: Για να μειώσετε την πίεση στην κάτω πλάτη σας, δώστε στο κάθισμα μια ελαφριά κλίση προς τα πίσω, ώστε να είναι τοποθετημένο περίπου 100 έως 110 μοίρες. Αποφύγετε να ανακλιθείτε πολύ πίσω, καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια φυσική σκυφτή μορφή που θα αυξήσει την καταπόνηση στον αυχένα και στους ώμους σας.
  • Οσφυϊκή υποστήριξη: Πολλά αυτοκίνητα προσφέρουν πλέον ρυθμιζόμενη οσφυϊκή υποστήριξη, την οποία μπορείτε να προσαρμόσετε στη φυσική καμπυλότητα της κάτω πλάτης σας.

Αλλά εάν δεν διαθέτετε αυτό το χαρακτηριστικό, μπορείτε να αγοράσετε ένα μαξιλάρι οσφυϊκής υποστήριξης ή μια τυλιγμένη πετσέτα τοποθετημένη στο μικρό της πλάτης σας.

Καθημερινές ασκήσεις για την καταπολέμηση των πρώιμων σημαδιών προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη στάση

Εάν παρατηρήσετε ότι η στάση του σώματός σας επιδεινώνεται ή διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε άβολα κατά την οδήγηση, η Sammy λέει ότι μπορείτε εύκολα να καταπολεμήσετε αυτά τα πρώιμα σημάδια με απλές καθημερινές ασκήσεις:

  • Κινήσεις του πηγουνιού προς το στήθος: Σιγά-σιγά τραβήξτε το πηγούνι σας προς το στήθος, σαν να προσπαθείτε να δημιουργήσετε διπλό πηγούνι. Κρατήστε αυτή τη θέση για έως και 10 δευτερόλεπτα, χαλαρώστε και επαναλάβετε μερικές φορές.
  • Τέντωμα του άνω τραπεζίου: Καθίστε ή στέκεστε με την πλάτη σας ίσια και γέρνετε απαλά το κεφάλι σας στο πλάι σαν να πιέζετε το αυτί σας στον ώμο. Επαναλάβετε στην άλλη πλευρά.
  • Συμπίεση των ωμοπλατών: Με την πλάτη σας ίσια, συμπιέστε τις ωμοπλάτες σας μαζί σαν να προσπαθείτε να κρατήσετε ένα μολύβι ανάμεσά τους και κρατήστε αυτή τη θέση για πέντε δευτερόλεπτα πριν απελευθερώσετε.
  • Τέντωμα των δικεφάλων μηριαίων καθιστοί: Καθίστε στο άκρο μιας καρέκλας με ένα πόδι τεντωμένο ίσια προς τα έξω, φτέρνα στο πάτωμα. Κρατήστε την πλάτη σας ίσια και κλίση προς τα εμπρός στο ισχίο για να τεντώσετε τους δικέφαλους μηριαίους. Κρατήστε για 20 έως 30 δευτερόλεπτα σε κάθε πόδι.
  • Τέντωμα του ισχίου: Ξεκινήστε σε θέση επίθεσης με ένα πόδι μπροστά και το άλλο γόνατο στο έδαφος. Προωθήστε ελαφρά τα ισχία σας προς τα εμπρός ενώ κρατάτε την πλάτη σας ίσια για να τεντώσετε το μπροστινό μέρος του ισχίου σας. Κρατήστε για 20 έως 30 δευτερόλεπτα σε κάθε πλευρά.
  • Τέντωμα του  απιοειδή μυ: Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατά σας λυγισμένα. Τοποθετήστε έναν αστράγαλο πάνω από το αντίθετο γόνατο, στη συνέχεια τραβήξτε απαλά το μη τραβηχτό πόδι προς το στήθος σας, αισθανόμενοι ένα τέντωμα στους γλουτούς. Κρατήστε για 20 έως 30 δευτερόλεπτα σε κάθε πλευρά.
  • Πουλί-Σκύλος: Αυτή είναι μια εξαιρετική άσκηση για την ενδυνάμωση του κορμού σας. Ξεκινήστε στα τέσσερα και τεντώστε ένα χέρι προς τα εμπρός και το αντίθετο πόδι προς τα πίσω ενώ ενεργοποιείτε τον κορμό σας. Κρατήστε αυτό για έως και 10 δευτερόλεπτα πριν αλλάξετε πλευρές.
  • Κλίσεις της λεκάνης: Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατά σας λυγισμένα και τα πόδια σας επίπεδα στο πάτωμα. Επίπεδη την κάτω πλάτη σας στο πάτωμα σφίγγοντας τους κοιλιακούς σας μύες και γέρνοντας τη λεκάνη σας προς τα πάνω. Κρατήστε για πέντε έως 10 δευτερόλεπτα, μετά απελευθερώστε.

Δείτε επίσης

Τι κάνουν οι μαύρες κουκίδες στο παράθυρο αυτοκινήτου – Γιατί απαγορεύεται να τις βγάλεις

Τι κάνουν οι μαύρες κουκίδες στο παράθυρο αυτοκινήτου – Γιατί απαγορεύεται να τις βγάλεις

Ποτέ πρέπει να έχω αλυσίδες στο αυτοκίνητο

Ποτέ πρέπει να έχω αλυσίδες στο αυτοκίνητο

Πως να καθαρίσω τα καθίσματα του αυτοκινήτου

Πως να καθαρίσω τα καθίσματα του αυτοκινήτου

Πως να διατηρείς το χρώμα του αυτοκινήτου σου

Πως να διατηρείς το χρώμα του αυτοκινήτου σου

Πώς προστατεύω το ποδήλατο μου από σκουριά

Πώς προστατεύω το ποδήλατο μου από σκουριά

Τέλη κυκλοφορίας διαφορετικών ταχυτήτων: Πώς διαμορφώνονται τα ποσά ανάλογα με το όχημά σας – Η προθεσμία εξόφλησης

Τέλη κυκλοφορίας διαφορετικών ταχυτήτων: Πώς διαμορφώνονται τα ποσά ανάλογα με το όχημά σας – Η προθεσμία εξόφλησης