Επιστήμονες κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν μια ένωση που βρίσκεται στα οστρακοειδή, για να τροφοδοτήσουν μπαταρίες, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο βιώσιμο τρόπο κατασκευής μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Η ζήτηση για μπαταρίες για την τροφοδότηση κινητών τηλεφώνων, ρολογιών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δεν δείχνει απολύτως κανένα σημάδι επιβράδυνσης. Ωστόσο, οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στις τυπικές μπαταρίες, όπως το ιόν λιθίου, μπορούν να χρειαστούν αιώνες για να αποικοδομηθούν και μπορεί να είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον.
Πώς λειτουργούν οι μπαταρίες από οστρακοειδή
Ωστόσο, σε μια μελέτη του 2022, ειδικοί από το Κέντρο Καινοτομίας Υλικών του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, κατασκεύασαν μπαταρίες που χρησιμοποιούν μία ένωση, που προέρχεται από τα κελύφη των καρκινοειδών για την αποθήκευση ενέργειας.
Οι ερευνητές κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τη χιτίνη, μια ουσία που βρίσκεται στα κελύφη των καρκινοειδών, για την τροφοδότηση μπαταριών όταν συνδυάζεται με ψευδάργυρο.
Αυτές οι μπαταρίες, είναι πλήρως βιοδιασπώμενες και διασπώνται σε περίπου πέντε μήνες, αφήνοντας πίσω μόνο ψευδάργυρο, ο οποίος μπορεί να ανακυκλωθεί.
Η μελέτη έδειξε εντυπωσιακά αποτελέσματα, με τις μπαταρίες χιτίνης-ψευδαργύρου να έχουν αποτελεσματικότητα 99,7% μετά από πάνω από 1.000 κύκλους ή 400 ώρες χρήσης. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να φορτιστούν και να εκφορτιστούν πολλές φορές χωρίς να επηρεαστεί η απόδοση τους.
Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι
«Πιστεύουμε ότι τόσο η βιοδιασπασιμότητα του υλικού, όσο και η απόδοση των μπαταριών, είναι σημαντικές για ένα προϊόν που έχει τη δυνατότητα να εμπορευματοποιηθεί», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Liangbing Hu.
Ο Hu συνέχισε λέγοντας ότι η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη βιώσιμων μπαταριών υψηλής απόδοσης, για την αποθήκευση πράσινης ενέργειας,
Ωστόσο, ο Graham Newton, καθηγητής χημείας υλικών στο Πανεπιστήμιο του Nottingham που δεν συμμετείχε στη μελέτη, προειδοποίησε ότι «υπάρχει μια σημαντική απόσταση μεταξύ των ελπιδοφόρων εργαστηριακών αποτελεσμάτων και μιας αποδεδειγμένης τεχνολογίας».
Ωστόσο, είπε ότι τα αποτελέσματα φαίνονταν πολλά υποσχόμενα.
«Υπάρχουν ακόμα αρκετές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην ανάπτυξη των μπαταριών ιόντων ψευδαργύρου, αλλά θεμελιώδεις μελέτες όπως αυτή είναι εξαιρετικά σημαντικές», δήλωσε ο Newton.