Πώς να αυξήσετε την απόδοση καυσίμου στο αυτοκίνητο

Πώς να αυξήσετε την απόδοση καυσίμου στο αυτοκίνητο

Απεχθάνεστε να πηγαίνετε στο βενζινάδικο γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να ξοδέψετε ακόμα περισσότερα χρήματα για καύσιμα; Αναρωτιέστε πώς ξεμείνατε από καύσιμα τόσο γρήγορα, ενώ ήσασταν σίγουροι ότι μόλις είχατε γεμίσει;

Ξέρουμε πώς αισθάνεστε- το κόστος κατοχής και συντήρησης ενός αυτοκινήτου δεν ήταν ποτέ υψηλότερο. Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε αυτόν τον οδηγό με πρακτικές συμβουλές και κόλπα που θα σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε την αποδοτικότητα καυσίμου του αυτοκινήτου σας.

Πώς να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμων

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να αυξήσετε τα μίλια ανά γαλόνι (MPG).

1. Ελέγξτε ότι τα ελαστικά σας είναι πλήρως φουσκωμένα

tyre_pressure_check

Τα ελαστικά με χαμηλό αέρα έχουν μεγαλύτερη αντίσταση κύλισης. Κατά συνέπεια, με κάθε χιλιόμετρο που διανύετε, τα ελαστικά σας δημιουργούν περιττές τριβές και καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα.

Η διατήρηση της σωστής πίεσης των ελαστικών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης καυσίμου.

2. Αποφύγετε τη μεταφορά βαρέων φορτίων

Όσο περισσότερο βάρος μεταφέρει το αυτοκίνητό σας, τόσο περισσότερο καύσιμο καταναλώνει. Αποφύγετε να μεταφέρετε βαριά φορτία όταν είναι δυνατόν και αδειάστε τα περιττά αντικείμενα από το πορτμπαγκάζ σας – ακόμη και αν αυτό κάνει μικρή διαφορά αρχικά, η εξοικονόμηση θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

3. Οδηγήστε ομαλά

Το να αφήνετε το αυτοκίνητό σας να επιβραδύνει πριν επιταχύνει ξανά καταναλώνει περισσότερα καύσιμα. Μερικές φορές, αυτό είναι αναπόφευκτο – για παράδειγμα, στην κίνηση – αλλά η διατήρηση της ίδιας ταχύτητας, όπου είναι δυνατόν, μπορεί να αυξήσει σημαντικά την οικονομία καυσίμου.

4. Ρυθμίστε τον κινητήρα σας

Η ρύθμιση του κινητήρα περιλαμβάνει την τροποποίηση του κινητήρα ενός αυτοκινήτου για αυξημένες επιδόσεις, ισχύ ή αποδοτικότητα καυσίμου (ή συνδυασμό και των τριών). Ως οδηγός, μπορείτε να αποφασίσετε ποιο θέλετε να είναι το αποτέλεσμα.

5. Ελέγξτε τα μπουζί σας

old_vs_new_spark_plug

Τα φθαρμένα μπουζί μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αποδοτικότητα καυσίμου. Συνήθως χρειάζονται αντικατάσταση κάθε 30.000 έως 90.000 χιλιόμετρα – μπορείτε να βρείτε τα σωστά διαστήματα αντικατάστασης για το αυτοκίνητό σας συμβουλευόμενοι το εγχειρίδιο του οχήματός σας.

Αυτός ο οδηγός εξετάζει πώς να καταλάβετε πότε τα μπουζί σας χρειάζονται αντικατάσταση.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διασφαλίσετε ότι τα μπουζί σας αλλάζονται τη σωστή στιγμή είναι να ακολουθείτε ένα τακτικό πρόγραμμα σέρβις.

6. Οδηγήστε με την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα, ενώ τηρείτε το όριο ταχύτητας

Drive in the highest gear possible while sticking to the speed limit

Όσο πιο γρήγορα περιστρέφεται ο κινητήρας σας, τόσο περισσότερο καύσιμο καταναλώνει. Η οδήγηση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα (χωρίς να υπερβαίνετε το όριο ταχύτητας) θα αυξήσει την αποδοτικότητα καυσίμου, διατηρώντας τις στροφές του κινητήρα σε χαμηλά επίπεδα.

Όταν οδηγείτε μέσα στην πόλη, προσπαθήστε να αλλάζετε ταχύτητες όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με στόχο να διατηρείτε περίπου 2.000 στροφές ανά λεπτό.

7. Αφαιρέστε τις μπάρες οροφής ή τα κουτιά

Η αποθήκευση οποιουδήποτε αντικειμένου στην κορυφή του οχήματός σας, όπως ένα κουτί οροφής, δημιουργεί επιπλέον αντίσταση στον αέρα, η οποία έχει αποτέλεσμα «έλξης». Ακριβώς όπως όταν τα ελαστικά σας είναι υποπληθωρισμένα, το αυτοκίνητό σας πρέπει να εργαστεί περισσότερο για να επιτύχει την ίδια ταχύτητα, καταναλώνοντας περισσότερα καύσιμα.

8. Χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό σας μόνο αν το χρειάζεστε

aircon_control

Δεν είναι μύθος – ο κλιματισμός σας χρησιμοποιεί πραγματικά επιπλέον καύσιμα επειδή απαιτεί πρόσθετη ισχύ του κινητήρα. Η ιστορία είναι η ίδια είτε το χρησιμοποιείτε για να φυσήξει ζεστό ή κρύο αέρα, οπότε αποφύγετε τη χρήση του κατά τη διάρκεια μέτριου καιρού για επιπλέον εξοικονόμηση καυσίμου.

9. Συνδυάστε τα ταξίδια

Ο κινητήρας σας είναι πολύ πιο αποδοτικός όταν ανεβάζει θερμοκρασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλή ιδέα να κάνετε ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής αντί για πολλά ταξίδια μέσα στην ημέρα, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να φτάσει στη βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας.

10. Εκμεταλλευτείτε το cruise control

cruise_control_buttons

Το cruise control μπορεί να είναι ένα εύχρηστο εργαλείο εξοικονόμησης καυσίμου όταν χρησιμοποιείται σωστά. Είναι ιδανικό για οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο, επειδή απαιτεί σταθερή επίπεδη επιφάνεια για να είναι αποτελεσματικό- διαφορετικά, η χρήση του cruise control θα μπορούσε να είναι επιζήμια για την οικονομία καυσίμου, επειδή αντιδρά αργά στις αλλαγές κλίσης.

Όταν φτάνετε στην κορφή ενός λόφου, συνήθως παίρνετε το πόδι σας από το γκάζι, αλλά επειδή το cruise control δεν μπορεί να ανιχνεύσει ότι πρόκειται να κατηφορίσετε, θα κρατήσει την ισχύ για περισσότερο χρόνο.

11. Εξασκηθείτε στην προληπτική οδήγηση

driving

Κρατήστε την προσοχή σας εστιασμένη στο δρόμο μπροστά σας, ώστε να μπορείτε να ανιχνεύσετε ή ακόμη και να προβλέψετε εκ των προτέρων την ανάγκη για αλλαγή ταχύτητας – με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φρενάρισμα του κινητήρα για να επιβραδύνετε σταδιακά.

Αποφύγετε να φρενάρετε απότομα ή να επιταχύνετε πολύ γρήγορα- ό,τι κάνετε πρέπει να είναι ήπιο.

Αυτή η προσέγγιση λειτουργεί καλά για τους φωτεινούς σηματοδότες – μερικές φορές, μπορείτε να αποφύγετε εντελώς το σταμάτημα αν εντοπίσετε το κόκκινο φανάρι και προσαρμόσετε την ταχύτητά σας ανάλογα. Ομοίως, αν δείτε έναν λόφο πιο πάνω στο δρόμο, επιταχύνετε λίγο πριν φτάσετε σε αυτόν και χαλαρώστε καθώς ανεβαίνετε.

Μικρά τεχνάσματα όπως αυτά συμβάλλουν όλα στην αποδοτικότητα του αυτοκινήτου σας.

Δείτε επίσης

Γιατί το ρεζερβουάρ μου έχει κίτρινο καπάκι; Τί σημαίνει για το καύσιμο

Γιατί το ρεζερβουάρ μου έχει κίτρινο καπάκι; Τί σημαίνει για το καύσιμο

Etihad Airways: Πλέον μεταφέρει supercars

Etihad Airways: Πλέον μεταφέρει supercars

BYD: Πλήρης εξαγορά της Mercedes-Benz στην Κίνα

BYD: Πλήρης εξαγορά της Mercedes-Benz στην Κίνα

Η «φθηνή» βενζίνη βλάπτει το αυτοκίνητο;

Η «φθηνή» βενζίνη βλάπτει το αυτοκίνητο;

Το Νο.1 υλικό για να εξαφανίσετε τη σκόνη από το ταμπλό του αυτοκινήτου

Το Νο.1 υλικό για να εξαφανίσετε τη σκόνη από το ταμπλό του αυτοκινήτου

F1: Τί δήλωσε ο Πέρεζ μετά τη «ντροπή» στο Μπακού

F1: Τί δήλωσε ο Πέρεζ μετά τη «ντροπή» στο Μπακού